Στα επίπεδα του 1960 θα επιστρέψει το βιοτικό επίπεδο στην ευρωζώνη
Αποκαρδιωτικές είναι οι προοπτικές για το βιοτικό επίπεδο στην ευρωζώνη , σύμφωνα με δημοσίευμα των Financial Times, στο οποίο γίνονται εκτιμήσεις που αναφέρουν πως τα επόμενα δέκα χρόνια θα πέσει στο επίπεδο του 1960.
Το δημοσίευμα επικαλείται προβλέψεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, οι οποίες περιέχονται στην τριμηνιαία έκθεση της κομισιόν για την οικονομία και η οποία υπογραμμίζει ότι στην περίπτωση που δεν γίνουν οικονομικές μεταρρυθμίσεις το βιοτικό επίπεδο στην ευρωζώνη σε σύγκριση με τις ΗΠΑ, το έτος 2023 θα είναι σε χαμηλότερα επίπεδα απ' όσο ήταν στα μέσα της δεκαετίας του 1960.
Οι FT σχολιάζουν ότι η παραπάνω προβλέψεις «πρέπει να εκτίθενται μόνιμα στους τοίχους όλων των προεδρικών και πρωθυπουργικών γραφείων της Ευρώπης».
Εν συνεχεία η εφημερίδα αναφέρει ότι η συγκεκριμένη πρόβλεψη είναι ιδιαίτερα αποκαρδιωτική, αφού έρχεται σε αντίθεση με τις εξαγγελίες για οικονομική ανάκαμψη.
«Πενήντα χρόνια πριν, υπήρχε μια σημαντική απόκλιση ανάμεσα στα βιοτικά στάνταρ των ΗΠΑ και της Ευρώπης, αλλά οφειλόταν σε απόλυτα κατανοητούς λόγους» αναφέρει το άρθρο τονίζοντας ότι δεν έχει περάσει πολύς καιρός από τα δεινά που προκάλεσε στην Ευρώπη ο Β' Παγκόσμιος, ενώ ταυτόχρονα έδωσε ώθηση στην οικονομία των ΗΠΑ. Τις δεκαετίες 1960-1970 όμως η Ευρώπη άρχισε να πλησιάζει την Αμερική.
Το δημοσίευμα αναφέρει ότι το διάστημα 1980-1990 οι συντελεστές της κατά κεφαλήν οικονομικής ανάπτυξης ήταν περίπου στα ίδια επίπεδα, τονίζοντας πως στις μεταπολεμικές δεκαετίες κάποιοι υπέθεταν ότι η Ευρώπη πάει τόσο καλά που ίσως να μην χρειαζόταν να ζει υπό την ομπρέλα της αμερικανικής οικονομίας.
Οι FT συμπληρώνουν ότι οι σχέσεις Αμερικής-Ευρώπης θα περάσουν μια προβληματική περίοδο, στην περίπτωση που επαληθευτούν οι προβλέψεις της Κομισιόν, ενώ αναφέρουν ότι η Ουάσινγκτον αρχίζει να χάνει την υπομονή της με τις μειώσεις που σημειώνουν οι Ευρωπαϊκές δαπάνες στους τομείς της ασφάλειας και της άμυνας.
Η έκθεση της Κομισιόν αναφέρει επίσης ότι η αμερικανική οικονομία έχει ξεπεράσει την Ευρωπαϊκή, από τα μέσα της δεκαετίας του 1990 με τον λόγο να μη είναι άλλος από την υψηλή παραγωγικότητα και την γρήγορη υιοθέτηση προηγμένων τεχνολογιών.
Σε ότι αφορά τα επίπεδα ωριαίας παραγωγικότητας της ευρωζώνης τα μέσα της δεκαετίας του 1990 αντιστοιχούσαν περίπου στο 90% των αμερικανικών, όμως πλέον έχουν χάσει 10 ποσοστιαίες μονάδες και αναμένεται να απολέσουν ακόμη 6 μονάδες, για να φτάσουν στο 73% του επιπέδου των ΗΠΑ το 2023.
Διαβάστε επίσης:
Όλι Ρεν: Κυνικός και αυταρχικός
Μπαρόζο: Οι Έλληνες είναι πραγματικοί ήρωες
Σχεδόν 2 εκατ. πολίτες της ΕΕ ζητούν το νερό, να μη γίνει εμπόρευμα!