«Εγγυημένη επιταγή» προτείνει η Τράπεζα της Ελλάδος

Την καθιέρωση της «εγγυημένης επιταγής» προτείνει η Τράπεζα της Ελλάδος...

Την καθιέρωση της «εγγυημένης επιταγής» προτείνει η Τράπεζα της Ελλάδος, θεωρώντας ότι η έκδοσή τους θα συμβάλλει στον περιορισμό του προβλήματος των ακάλυπτων επιταγών.

Η πρόταση της ΤτΕ προβλέπει συγκεκριμένο αριθμό φύλλων στα μπλοκ των επιταγών που εκδίδουν οι τράπεζες, σταθερό, προσημειωμένο ποσό το οποίο θα αναγράφεται καθώς και την ανάληψη ρόλου εγγυητή εκ μέρους της τράπεζας που εκδίδει το μπλοκ.

Η Τράπεζα της Ελλάδος, με αφορμή ερώτηση του βουλευτή της ΝΔ Μιχάλη Γιαννάκη σχετικά με τις μεταχρονολογημένες επιταγές, διαβίβασε στη Βουλή έγγραφο με το οποίο ενημερώνει ότι ανά τρίμηνο παρακολουθεί την εξέλιξη του αριθμού των επιταγών σε κυκλοφορία και του αριθμού των ακάλυπτων επιταγών, καθώς και των υπέγγυων επιταγών ως ποσοστό των υπολοίπων χρηματοδοτήσεων σε ανοιχτό αλληλόχρεο λογαριασμό.

Σε έγγραφο της Διεύθυνσης Εποπτείας Πιστωτικού Συστήματος της Τράπεζας, προτείνεται η καθιέρωση της εγγυημένης επιταγής, με βάση την οποία "τα μπλοκ των επιταγών που εκδίδουν οι τράπεζες θα πρέπει να έχουν συγκεκριμένο αριθμό φύλλων, το αναγραφόμενο ποσό να είναι σταθερό (προσημειωμένο) και η εκδούσα τράπεζα να εγγυάται την πληρωμή των αναγραφόμενων ποσών".

Πηγή: newscode.gr