FT: Η επιστροφή στις αγορές θα είναι σαν να δίνεις σε αλκοολικό, ούζο!

H Ελλάδα δεν πρέπει να μπει στις αγορές αναφέρουν σε νέο δημοσίευμά τους οι Financial Times, σχολιάζοντας πως μία ενδεχόμενη επιστροφή θα είναι σαν να δίνεις σε έναν αλκοολικό, να πιεί ούζο!

FT: Η επιστροφή στις αγορές θα είναι σαν να δίνεις σε αλκοολικό, ούζο!
4'

Σύμφωνα, με την οικονομική εφημερίδα, για πολλούς αξιωματούχους στην Ευρωζώνη, η επιστροφή της Ελλάδας στις αγορές θα είναι σαν να δίνεις σε αλκοολικό ένα μπουκάλι ούζο.

Μάλιστα οι FT χαρακτηρίζουν την Ελλάδα ως το... «κακό παιδί» της Ευρωζώνης και διερωτώνται τι δώρα θα φέρει το 2014, στο πάρτι στις αγορές ομολόγων των χωρών της περιφέρειας που επλήγησαν περισσότερο από την κρίση.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, οι δημοπρασίες μακροπρόθεσμων ομολόγων στις αρχές του μήνα από την Ιρλανδία -η οποία βγήκε από το πρόγραμμα στήριξης τον Δεκέμβριο- και την Πορτογαλία -η οποία ελπίζει να καταφέρει το ίδιο τον Ιούνιο- προσέλκυσαν ισχυρό επενδυτικό ενδιαφέρον.

Ανά την περιφέρεια, οι αποδόσεις -οι οποίες κινούνται αντίθετα από τις τιμές των ομολόγων- μειώθηκαν σε επίπεδα προ της κρίσης και όπως αναφέρουν οι Financial Times, ορισμένοι στην Αθήνα -αλλά και τραπεζίτες του Λονδίνου- βλέπουν μία πιθανότητα να δοκιμάσει και η Ελλάδα τις αγορές.

Ωστόσο, όπως αναφέρεται στο δημοσίευμα, η επιστροφή της Αθήνας στον δανεισμό από διεθνείς επενδυτές θα μπορούσε να αποδειχθεί προάγγελος νέων προβλημάτων - τόσο για τις άλλες χώρες της Ευρωζώνης όσο και για την ίδια.

«Η Ελλάδα σίγουρα μπαίνει στον πειρασμό. Ακόμη και εάν τα κεφάλαια που θα αντληθούν είναι ελάχιστα. Η επιτυχής άντληση μακροπρόθεσμου δανεισμού θα ενισχύσει τη θέση της κυβέρνησης στις διαπραγματεύσεις με τους εταίρους της στην ευρωζώνη. Η Αθήνα ξεπέρασε τους στόχους του 2013 για τον προϋπολογισμό, καταγράφοντας πρωτογενές πλεόνασμα προ καταβολής τόκων», αναφέρει ο αρθρογράφος.

Όπως υποστηρίζουν οι FT, έχοντας αποδείξει ότι μπορεί και πάλι να αντλήσει κεφάλαια από τις αγορές, ο πρωθυπουργός της Ελλάδας Αντώνης Σαμαράς θα μπορέσει να αντισταθεί σε νέα μέτρα λιτότητας. Θα έχει τη χρηματοοικονομική ευελιξία και τα περιθώρια για να αντιμετωπίσει τις χειρότερες κοινωνικές επιπτώσεις της λιτότητας. Οι προϋπολογισμοί των ελληνικών τραπεζών, που ήδη έχουν υποστεί σημαντική αναθεώρηση βάσει του προγράμματος στήριξης, θα ενισχυθούν περαιτέρω.

Όπως ακόμα επισημαίνουν οι τραπεζίτες, η Ελλάδα χρειάζεται να αναδιαρθρώσει την αγορά ομολόγων που δημιουργήθηκε μετά το PSI, δημιουργώντας βάθος και ρευστότητα σε πολλές σειρές ομολόγων. Ο ευκολότερος τρόπος είναι να εκδοθεί νέο χρέος. Οι συνθήκες στις αγορές θα μπορούσαν να επιδεινωθούν φέτος, εάν οι ευρωεκλογές του Μαΐου ενισχύσουν τα αντιευρωπαϊκά κόμματα στη Γηραιά Ήπειρο.

Στη συνέχεια οι FT αναφέρουν ότι η επιστροφή στις αγορές είναι σημαντικό σημείο καμπής για τα προγράμματα στήριξης.

«Υπό αυτήν την έννοια, μάλλον είναι η ώρα να επιστρέψει και η Ελλάδα σε αυτές», αναφέρουν, υπογραμμίζοντας ότι η περίοδος αποκλεισμού μιας χρεοκοπημένης χώρας από τις αγορές έχει περιοριστεί σημαντικά συγκριτικά με τη δεκαετία του 1980 αλλά και πως η πρόσβαση στις διεθνείς κεφαλαιαγορές θα αποδυναμώσει τα επιχειρήματα της Ελλάδας για περαιτέρω χρηματοοικονομική στήριξη ή για βοήθεια στη μείωση του χρέους, μέσω είτε επιμήκυνσης της διάρκειας των δανείων είτε μείωσης των επιτοκίων.

«Εάν οι Γερμανοί φορολογούμενοι αποφύγουν τα νέα βάρη στήριξης, τότε το πάρτι των αγορών θα μετακομίσει στο Βερολίνο», σημειώνουν, προσθέτοντας όμως ότι η γιορτινή ατμόσφαιρα μπορεί γρήγορα να χαλάσει καθώς, ό,τι κι αν συμβουλεύουν οι τραπεζίτες, υπάρχουν σοβαρές αμφιβολίες εντός της τρόικας που επιβλέπει το πρόγραμμα στήριξης ως προς την επιστροφή της Ελλάδας στις αγορές.

«Ο μεγάλος κίνδυνος είναι να παραστρατήσει η Αθήνα από τον δρόμο της εφαρμογής ουσιαστικών μεταρρυθμίσεων», αναφέρουν και σημειώνουν ότι παρά την πρόοδο στον προϋπολογισμό που έχει σημειωθεί, το ΔΝΤ επισημαίνει ότι η Ελλάδα έχει εφαρμόσει μόνο το ένα τρίτο των συμφωνημένων διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων.

Διαβάστε επίσης

Στα επίπεδα του 1960 θα επιστρέψει το βιοτικό επίπεδο στην ευρωζώνη

Τα διεθνή ΜΜΕ για την προοπτική επιστροφής της Ελλάδας στις αγορές

FinancialTimes: Η Ελλάδα θα επιστρέψει στις αγορές εντός του 2014

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή