Φυσικό Αέριο: Οφέλη και προοπτικές που οδηγούν σε μία νέα εποχή

Φυσικά... φυσικό αέριο!

Γιατί; Διότι είναι οικονομικό, καθαρό, πολύ πρακτικό και εύκολο στη χρήση, ασφαλές και φιλικό προς το περιβάλλον, ενισχύει την ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων αλλά και συνολικά της οικονομίας, εκσυγχρονίζει τον τομέα της ενέργειας, προσφέρει πολλά πλεονεκτήματα στην κίνηση οχημάτων, καθώς και άφθονη, οικονομική θέρμανση σε οικιακά και επαγγελματικά κτίρια. Όπως σε όλον τον κόσμο, έτσι και στην Ελλάδα, το καύσιμο με τα πολλά πλεονεκτήματα διαδίδεται με ταχείς ρυθμούς. Και αυτό είναι σπουδαίο νέο για όλους.

Υπερβολές; Καθόλου!

Το φυσικό αέριο έχει μεγάλη ποικιλία εφαρμογών σε κάθε τομέα της ζωής μας. Από τις βιομηχανίες που το χρησιμοποιούν για καύσιμο, μέχρι τα σπίτια μας, μέσα στα οποία μας προσφέρει ζεστό νερό και πρακτικό μαγείρεμα, και από τα απορριμματοφόρα δήμων μέχρι την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, το πράσινο καύσιμο έχει μπει για τα καλά στη ζωή μας. Και όσο περισσότερο διαδίδεται, τόσο περισσότερα τα οφέλη για την τσέπη μας, το περιβάλλον, την ατμόσφαιρα των πόλεων, τον προϋπολογισμό των νοικοκυριών...

Σιγουριά.

Τα χαρακτηριστικά του φυσικού αερίου μας επιτρέπουν να είμαστε σίγουροι για τις εξαιρετικές επιδόσεις του σε όλους τους τομείς. Στην οικονομία, στις επιδόσεις των οχημάτων που το χρησιμοποιούμε, στην ευκολία χρήσης, στην αποφυγή σπατάλης χρόνου, και φυσικά στην ασφάλεια. Για αυτό εξάλλου όλο και περισσότερες χρήσεις του μπαίνουν σε εφαρμογή. Πλέον το φυσικό αέριο δοκιμάζεται ως καύσιμο για πλοία, τρένα και αεροπλάνα, καθώς και σε πλήθος νέων συσκευών.

Ισορροπία.

Το φυσικό αέριο πετυχαίνει την καλύτερη ισορροπία ανάμεσα στη φροντίδα για το περιβάλλον και την ανάγκη μας για άφθονη ενέργεια, χωρίς περιορισμούς. Οι εναλλακτικές πηγές ενέργειας παρουσιάζονται μεν ως πιο «καθαρές», ωστόσο η διάδοση της χρήσης τους παρουσιάζει πολλές προκλήσεις και απαιτεί μεγάλες επενδύσεις. Το φυσικό αέριο έχει ήδη σημαντική υπάρχουσα υποδομή σε όλο τον κόσμο, άρα μπορεί να χρησιμοποιηθεί χωρίς να είναι απαραίτητα νέα έργα και επιπλέον έχει πολύ πιο φιλικό στο περιβάλλον προφίλ από όλα τα άλλα συμβατικά μη-ανανεώσιμα καύσιμα.

Κερδίζουμε.

Με το φυσικό αέριο όλοι κερδίζουν. Τα νοικοκυριά, που πληρώνουν λιγότερο για θέρμανση, για ζεστό νερό, για μαγείρεμα. Οι επιχειρηματίες και οι βιομηχανίες, που μειώνουν τα ενεργειακά τους έξοδα. Οι οδηγοί, που με τα ίδια χρήματα κάνουν πολύ περισσότερα χιλιόμετρα. Η χώρα, που δεν εξαρτάται μόνο από ένα καύσιμο για την κάλυψη των αναγκών της.

Οικονομικό.

Ας δούμε πιο συγκεκριμένα τις επιδόσεις στην οικονομία. Για τις ανάγκες θέρμανσης, το κόστος χρήσης του φυσικού αερίου είναι σημαντικά χαμηλότερο από αυτό του πετρελαίου και μπορεί να προσεγγίσει ακόμη και το 38% (με δεδομένα του χειμώνα 2012 - 2013). Διαφορά η οποία αναμένεται να αυξηθεί ακόμη περισσότερο τον επόμενο χρόνο, κρίνοντας από τα δεδομένα του Οκτωβρίου 2013, βάσει των οποίων προκύπτει εξοικονόμηση 45%. Από την άλλη μεριά, μεγάλα επίπεδα οικονομίας προκύπτουν και από την αεριοκίνηση, καθώς ένα όχημα φυσικού αερίου προσφέρει εξοικονόμηση που μπορεί να φτάσει μέχρι και το 66% σε σύγκριση με τη χρήση βενζίνης.

Αειφορία.

Η οικονομική ανάπτυξη με γνώμονα την προστασία του περιβάλλοντος και τη βιωσιμότητα, αλλά και τη μέγιστη δυνατή απολαβή αγαθών από το περιβάλλον, χωρίς να διακοπεί η φυσική παραγωγή αυτών των αγαθών στο μέλλον, είναι ενδεχομένως το μεγαλύτερο ζητούμενο της εποχής μας. Φορείς, κράτη, εταιρίες, κυβερνήσεις, κοινότητες κρατών αναζητούν τρόπους να την πετύχουν... Στο φυσικό αέριο βρίσκουν έναν πολύτιμο σύμμαχο σε αυτήν την προσπάθεια.

Ελλάδα.

Στη χώρα μας, η παρουσία του φυσικού αερίου είναι ήδη παραπάνω από αισθητή και αυξάνεται σταθερά, με όλα τα πλεονεκτήματα που αυτό συνεπάγεται. Συγκεκριμένα:

• «Παράγει» το 30% του ηλεκτρισμού που χρησιμοποιούμε στη ζωή μας.

• Στην αεριοκίνηση, η ΔΕΠΑ προωθεί το φυσικό αέριο κίνησης - FISIKON - και υλοποιεί τη βασική υποδομή για το άνοιγμα της αγοράς στην Ελλάδα.

• Οι κάτοικοι πολλών περιοχών και πόλεων (Αθήνα και 65 δήμοι της Αττικής, Θεσσαλονίκη, Λάρισα, Βόλος, Νέα Ιωνία, κ.α.) έχουν ήδη πρόσβαση σε οικονομική και οικολογική θέρμανση και άλλες ευκολίες.

• Ακόμα πιο ενισχυμένη είναι η παρουσία του φυσικού αερίου στη βιομηχανία και βιοτεχνίες – επαγγελματίες.

Ρεύμα.

Το φυσικό αέριο εκτός από... «ρεύμα δημοφιλίας» σε όλον τον κόσμο, παράγει και πολύ από το ρεύμα - την ηλεκτρική ενέργεια δηλαδή - που μας είναι τόσο απαραίτητη στην καθημερινότητά μας. Αποδοτικά, σύγχρονης τεχνολογίας εργοστάσια παραγωγής ηλεκτρισμού φυσικού αερίου μπορούν να κτιστούν σε σχετικά μικρό χρονικό διάστημα και με μικρότερο κόστος από μονάδες παραγωγής ηλεκτρισμού που χρησιμοποιούν άνθρακα, πυρηνική ή αιολική ενέργεια. Τα εργοστάσια αυτά προσφέρουν βελτιωμένη ενεργειακή απόδοση που φθάνει το 55%, έχουν μικρότερο κόστος λειτουργίας και συντήρησης ενεργειακού εξοπλισμού και απαιτούν μικρότερους χώρους εγκατάστασης. Ακόμα, σε σχέση με το περιβάλλον, το φυσικό αέριο στην ηλεκτροπαραγωγή εκπέμπει 30% λιγότερο διοξείδιο του άνθρακα από το πετρέλαιο και 60% από τον λιγνίτη.

Ισότιμο.

Το φυσικό αέριο σε όλες του τις χρήσεις προσφέρει τις ίδιες δυνατότητες και ευκολίες που έχουμε συνηθίσει από τα άλλα καύσιμα. Ας δούμε το παράδειγμα της αεριοκίνησης, μίας σχετικά νέας εφαρμογής του στη χώρα μας. Οι κινητήρες φυσικού αερίου είναι το ίδιο ισχυροί με εκείνους της βενζίνης, χωρίς να διαφέρουν σε τίποτα για τον οδηγό που έχει συνηθίσει τα συμβατικά καύσιμα. Επιπλέον, το φυσικό αέριο του προσφέρει τα πλεονεκτήματα των μικρότερων φθορών στον κινητήρα, της απόλυτης ασφάλειας και προηγμένης τεχνολογίας, της εξίσου εύκολης τροφοδοσίας στα πρατήρια και βέβαια της χαράς πως οδηγεί ένα φιλικό προς το περιβάλλον όχημα.

Οικολογικό.

Τι εννοούμε όμως όταν λέμε ότι το φυσικό αέριο έχει «φιλικό προς το περιβάλλον, καθαρό προφίλ»; Ας δούμε τι λένε τα στοιχεία. Στην αεριοκίνηση, η χρήση του φυσικού αερίου ελαχιστοποιεί τους περισσότερους επικίνδυνους για την ανθρώπινη υγεία ρύπους, όπως τα σωματίδια (που πρακτικά μηδενίζονται), τα οξείδια του αζώτου και τους πιο δραστικούς υδρογονάνθρακες που προκαλούν τη δημιουργία άλλων ρύπων. Μειώνει επίσης τις εκπομπές CO2 κατά 23% σε σχέση με τους βενζινοκινητήρες. Επίσης, το φυσικό αέριο εκπέμπει ελάχιστες ποσότητες στερεών σωματιδίων, λιγότερο μονοξείδιο και διοξείδιο του άνθρακα απ' το πετρέλαιο και καθόλου διοξείδιο του θείου. Αποτελεί έτσι την πλέον καθαρή και λιγότερο ρυπογόνο συμβατική πηγή ενέργειας που υπάρχει σήμερα στη διάθεσή μας.

Το φυσικό αέριο σηματοδοτεί την είσοδο σε μία νέα εποχή στον ενεργειακό τομέα της χώρας, της Ευρώπης αλλά και όλου του κόσμου. Στα σπίτια μας, στα αυτοκίνητά μας, στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, σε καταστήματα και στην βιομηχανία... αλλάζει τα δεδομένα, με σημαντικά και πολλαπλά οφέλη για όλους.