'Ερευνα: 1 στους 2 Ελληνες θέλει να γίνει επιχειρηματίας

Πάνωι από 2 στους 3 Έλληνες (69%) έχουν θετική στάση απέναντι στην επιχειρηματικότητα, ποσοστό που παραμένει στα ίδια επίπεδα με τον παγκόσμιο μέσο όρο του 70% παρά την ελαφριά υποχώρηση εν μέσω κρίσης, από το προηγούμενο έτος.

'Ερευνα: 1 στους 2 Ελληνες θέλει να γίνει επιχειρηματίας
2'

Ένας στους δύο Έλληνες (53%) φαντάζεται τον εαυτό του ως επιχειρηματία, όμως η «απειλή της οικονομικής κρίσης» συνδέεται με τον φόβο της αποτυχίας σύμφωνα με το 54% των ερωτηθέντων Ελλήνων και τελικά, η πλειοψηφία των Ελλήνων (85%) θεωρούν ως εμπόδιο για την έναρξη μιας επιχείρησης τον φόβο της αποτυχίας.

Με βάση την έρευνα, στη χώρα μας το μεγαλύτερο μέρος των ερωτηθέντων θεωρεί ότι η κοινωνία είναι "κάπως φιλική" απέναντι στην αυτοαπασχόληση και μόλις το 9% θεωρεί ότι είναι "πολύ φιλική".

Τα κυριότερα ευρήματα της έκθεσης είναι ότι κατά μέσο όρο, περισσότερα από 2 στα 3 ερωτηθέντα άτομα (70%) σε 24 χώρες έχουν θετική στάση απέναντι στην αυτοαπασχόληση. Ο αριθμός αυτός αποδεικνύει ότι η επιχειρηματικότητα παραμένει δημοφιλής (69%:2012). Οι χώρες με τα υψηλότερα ποσοστά είναι οι: Δανία (89%), Φιλανδία (87%), Αυστραλία (84%), ενώ στις: Αυστρία (40%), Ουγγαρία (40%), Πορτογαλία (37%) και Γερμανία (34%) παρατηρήθηκαν τα μικρότερα ποσοστά. Το ίδιο ισχύει και για την πιθανότητα αυτοαπασχόλησης: 39% των ερωτηθέντων μπορούν να φανταστούν τον εαυτό του ως επιχειρηματίες. Παρόλα αυτά, πολλά άτομα δεν υλοποιούν τα σχέδιά τους. Ένα σημαντικό εμπόδιο για την ανάληψη επιχειρηματικής πρωτοβουλίας είναι ο φόβος της αποτυχίας: 70% των ερωτηθέντων νιώθουν να απειλούνται από αυτόν. Από την άλλη μεριά, μέτρα όπως η κρατική επιχορήγηση, δάνεια σε νέες επιχειρήσεις και εκπαίδευση γύρω από την επιχειρηματικότητα ενθαρρύνουν τα άτομα για τη λήψη της απόφασης.

Αυτά προκύπτουν από παγκόσμια έρευνα για την επιχειρηματικότητα (Amway Global Entrepreneurship Report 2013) που πραγματοποίησε η GFK SE, για λογαριασμό της Amway. Η έρευνα διεξήχθη μέσα στο 2013 και παρουσιάσθηκε σήμερα, σε εκδήλωση που οργάνωσε η Amway Hellas στην πρεσβεία των H.Π.Α. Την εκδήλωση χαιρέτισε ο πρέσβης των Η.Π.Α στην Ελλάδα, Ντέιβιντ Πιρς.

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή