Το ΔΝΤ προκρίνει νέο μνημόνιο με χρήματα όμως μόνο των Ευρωπαίων
Αυτή τη στιγμή στους κόλπους της Τρόικα βρίσκεται σε εξέλιξη ένας ανελέητος ψυχρός πόλεμος με σημείο αναφοράς και πάλι το ίδιο: την Ελλάδα.
Τα αγκάθια είναι πολλά και μέχρι στιγμής δυσεπίλυτα, καθώς δεν αφορούν μόνο το τι θα γίνει με το ελληνικό δημόσιο χρέος, που συνεχίζει να βαίνει διαρκώς αυξανόμενο, αλλά αγγίζουν και πολλά άλλα ευαίσθητου πολιτικού περιεχομένου ζητήματα, όπως το πόσα λεφτά θα χρειαστεί επιπλέον η Ελλάδα αλλά και την λήψη νέων μέτρων που επανέρχεται εκ νέου στο προσκήνιο.
Οι επικείμενες ευρωεκλογές έχουν προς στιγμήν παγώσει την επίδειξη ακραίων συμπεριφορών, με αποτέλεσμα όλες οι πλευρές των δανειστών μας να συμπεριφέρονται με τρόπο κόσμιο. Όμως στο παρασκήνιο τα μαχαίρια έχουν βγει για τα καλά και ο κίνδυνος για την Ελλάδα είναι να βουλιάξει στην ανασφάλεια που τείνει να δημιουργηθεί - για ακόμα μία φορά- γύρω από το ποια θα είναι η μοίρα της.
Ασφαλείς πληροφορίες από την πλευρά του ΔΝΤ λένε ότι η Λαγκάρντ θα δεχόταν μία λύση, όπως αυτή που είδε πρόσφατα το φως της δημοσιότητας σε σχέση με την επαναφορά του δημόσιου χρέους σε τροχιά βιωσιμότητας. Το σχέδιο έκανε λόγο για μία γενναία μείωση των επιτοκίων που χορηγήθηκαν στην Ελλάδα αλλά και για μία νέα παράταση κατά συνολικά 50 έτη της περιόδου αποπληρωμής των ευρωπαϊκών δανείων που της έχουν χορηγηθεί. Ωστόσο το μεγάλο μπρα ντε φέρ που αναμένεται να υπάρξει μεταξύ των δύο πλευρών των δανειστών μας (Βρυξέλλες- ΔΝΤ) θα έχει να κάνει με το αν ή όχι θα πρέπει να χορηγηθεί στην Ελλάδα νέο Μνημόνιο ή εάν η νέα χρηματοδοτική βοήθεια θα μπορέσει να χορηγηθεί συμπληρωματικά στο ήδη υπάρχον Μνημόνιο.
Το βέβαιο είναι η χώρα μας- στον αντίποδα των εκτιμήσεων που πριν μερικά χρόνια υποστήριζαν ότι θα ήταν ικανή να βγει στις αγορές ακόμα και μέσα στο ...2011, θα συνεχίσει για πολύ καιρό ακόμα να βρίσκεται στον "γύψο" της Τρόικα, ενώ η κάλυψη του χρηματοδοτικού κενού είναι εξαιρετικά αμφίβολο ότι θα γίνει χωρίς τη συνοδεία πρόσθετων μέτρων.
Το ΔΝΤ φέρεται σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες να ζητάει την υπογραφή νέου Μνημονίου για την Ελλάδα σε ότι αφορά τα περίπου 15 δισ. πρόσθετης χρηματοδοτικής βοήθειας που θα χρειαστεί η χώρα μας! Αυτό σημαίνει ότι το Ταμείο δεν συμφωνεί στην επιμύκηνση του ήδη υπάρχοντος Μνημονίου θεωρώντας ότι στη νέα χρηματοδοτική βοήθεια το ίδιο δεν θα έχει καμία απολύτως ανάμειξη καθώς αυτή θα πρέπει να καλυφθεί από τα χρήματα των Ευρωπαίων. Αυτός είναι ένας εύσχημος τρόπος για το Ταμείο να απεμπλακεί από το ελληνικό πρόγραμμα στήριξης θεωρώντας ότι η περαιτέρω ενασχόλησή του με την Ελλάδα πλήττει την αξιοπιστία του!
Όλα αυτά είναι ανοιχτά μέτωπα τα οποία οι Ευρωπαίοι δεν έχουν ακόμα καταλήξει πώς θα τα διαχειριστούν. Το Βερολίνο θέλει να έχει στα χέρια του το αποτέλεσμα των Ευρωεκλογών καθώς από την πολιτική κατάσταση στην οποία θα βρίσκεται η εικόνα της συγκυβέρνησης θα εξαρτηθεί αν η Μέρκελ θα δώσει άμεσα το πράσινο φως για νέα βοήθεια προς την Ελλάδα ή αν θα αναμένει να δρομολογηθούν πρώτα οι πολιτικές εξελίξεις με τρόπο ώστε να δεσμευτεί και ο ΣΥΡΙΖΑ στην περίπτωση που υπογραφεί και τρίτο Μνημόνιο για την χώρα.
Το δυστύχημα είναι ότι όλες οι εξελίξεις που θα κρίνουν το μέλλον της, τελούνται με την Ελλάδα απούσα και με την ελληνική πλευρά να μην προσκαλείται καν στις συζητήσεις που γίνονται για αυτήν χωρίς αυτήν. Το γεγονός αυτό από μόνο του δεν είναι δείγμα ασφάλειας και σιγουριάς για την επόμενη μέρα...
Διαβάστε επίσης:
ΔΝΤ: Οι εταίροι της Ελλάδας έχουν δεσμευτεί για ελάφρυνση του χρέους!
ΔΝΤ: Από το 2010 θέλαμε «κούρεμα» στην Ελλάδα αλλά αντιδρούσε η ΕΚΤ
Βιβλίο ΓΑΠ με αποκαλύψεις για Μέρκελ-Σαρκοζί αλλά και... Βενιζέλο!