To έλλειμμα στο 10,6% του ΑΕΠ

Η ΕΛΣΤΑΤ απέστειλε στις Βρυξέλλες τα στοιχεία για το έλλειμμα της οικονομίας το 2010...

Η ΕΛΣΤΑΤ απέστειλε στις Βρυξέλλες τα στοιχεία για το έλλειμμα της οικονομίας το 2010 την Παρασκευή και σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται η εφημερίδα «ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ» αυτό υπολογίζεται στο 10,6% του ΑΕΠ.

Η εκτίμηση αυτή της ΕΛΣΤΑΤ είναι τουλάχιστον 1 μονάδα πάνω από την εκτίμηση που είχε δώσει η τρόικα για έλλειμμα 9,6% του ΑΕΠ για το 2010 . Σημειώνεται ότι το προσχέδιο του προϋπολογισμού για το 2010 έδινε εκτίμηση για έλλειμμα στο 9,4% του ΑΕΠ, ενώ το τελικό κείμενο του προϋπολογισμού εκτίμηση για έλλειμμα 9,1% του ΑΕΠ.

Η απόκλιση αυτή αποδίδεται στο μεγαλύτερο από το αναμενόμενο έλλειμμα του ευρύτερου δημόσιου τομέα (σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Στατιστική Υπηρεσία τα ασφαλιστικά ταμεία δεν εμφανίζουν πλεόνασμα ύψους 900 εκατ. ευρώ αλλά έλλειμμα άνω των 500 εκατ. ευρώ για το 2010) και στην βαθύτερη ύφεση για το 2010 από την προβλεπόμενη.

Φυσικά το κλείσιμο του ελλείμματος άνω του 10% σημαίνει και αναπροσαρμογή των μέτρων για το 2011 καθώς τα 1,7 δις. ευρώ δεν θα είναι πλέον αρκετά, ειδικά αν η κυβέρνηση θέλει να πιάσει το στόχο για το έλλειμμα του 2011 (7,4% του ΑΕΠ). Το συνολικό πακέτο μέτρων μπορεί να φτάσει μέχρι και 3 δισ. ευρώ.

Σχετικά με το δημοσίευμα της Καθημερινής, το υπουργείο επισημαίνει πως «με δεδομένη την ανάγκη διαφύλαξης και περαιτέρω εμπέδωσης της αξιοπιστίας των στατιστικών στοιχείων της χώρας μας, δεν πρόκειται να σχολιάσει ή να επιβεβαιώσει σχετικά δημοσιεύματα, πριν γίνουν οι επίσημες ανακοινώσεις από τους θεσμικά υπεύθυνους φορείς».

Μάλιστα σε δηλώσεις του στην εκπομπή του ΣΚΑΪ «Νέοι Φάκελοι», ο πρώην υπουργός Οικονομικών Αλέκος Παπαδόπουλος έκανε λόγο για πραγματικό έλλειμμα που ξεπερνά το 13% .

Πηγή: newscode.gr