Bruegel: Νέο δάνειο 40 δισ. ή πάγωμα χρέους προς EFSF έως 2030
Η πρόταση του Bruegel συμπίπτει χρονικά με τα σενάρια περί «κουρέματος» ελληνικού χρέους που κυκλοφόρησαν από το υπουργείο Οικονομικών της Γερμανίας.
Σύμφωνα με την έκθεση του think tank των Βρυξελλών η Ελλάδα έχει τις χειρότερες προοπτικές μεταξύ των χωρών που βρίσκονται σε πρόγραμμα προσαρμογής.
Το ινστιτούτο αποκλείοντας «κούρεμα» δανείων , προτείνει τα εξής:
- Να υπάρξει ένας συνδυασμός επιμήκυνσης των διμερών δανείων που έχει λάβει η Ελλάδα στο πλαίσιο του πρώτου μνημονίου κατά 50 έτη και μείωση των επιτοκίων τους κατά 0,50%.
- Να «παγώσει» κάθε πληρωμή προς τον EFSF έως το 2030, αντί του 2023, που ισχύει σήμερα. Στο σενάριο αυτό η Ελλάδα θα χρειαστεί έως το 2030 νέα δάνεια 75 δισ ευρώ για να αποπληρώνει όλες τις άλλες της υποχρεώσεις προς ΕΚΤ, ΔΝΤ και Εθνικές Κεντρικές Τράπεζες.
Με αυτό τον τρόπο, το Bruegel εκτιμά ότι το δημόσιο χρέος θα υποχωρήσει στο 135% του ΑΕΠ το 2020, στο 118%% του ΑΕΠ το 2022 και στο 98% του ΑΕΠ το 2030.
Η εναλλακτική λύση αναφέρει ότι η Ελλάδα θα πρέπει να παραμείνει εκτός αγορών έως το 2030, να λάβει ένα τρίτο δάνειο ύψους 40 δισ ευρώ και πολύ μεγαλύτερες κεφαλαιακές ενισχύσεις από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων.
Στην περίπτωση που ούτε αυτά δεν είναι αρκετά, τότε να μην καταβληθούν τόκοι στην Ευρωζώνη μέχρις ότου να καταστεί βιώσιμο το ελληνικό χρέος
Σε ότι αφορά την αποτίμηση του ελληνικού προγράμματος, το Bruegel σχολιάζει ότι ήταν το λιγότερο επιτυχημένο σε σχέση με των υπολοίπων χωρών με βάση τρία βασικά κριτήρια: Πρώτον, κατά πόσο η χώρα καταφέρνει να επιστρέψει στις αγορές.
Επίσης, κατηγορεί την τρόικα ότι δεν σχεδίασε σωστά το πρόγραμμα και ότι δεν αναδιαθρώθηκε εγκαίρως το ελληνικό χρέος.
Η μελέτη έγινε για λογαριασμό του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.
Διαβάστε επισης
Ντάισελμπλουμ: Tο β' 6μηνο οι αποφάσεις για το ελληνικό δημόσιο χρέος