Προβόπουλος: Το 2013 ήταν «πιθανόν» η τελευταία χρονιά της ύφεσης
Εκτός απροόπτου, την ερχόμενη εβδομάδα η ΤτΕ θα ανακοινώσει τα αποτελέσματα των stress tests, σύμφωνα με τον διοικητή της Τράπεζας Γιώργο Προβόπουλο, ο οποίος παρουσίασε την Ετήσια Έκθεση για την ελληνική οικονομία για το έτος 2013 κατά τη διάρκεια της 81ης Ετήσιας Γενικής Συνέλευσης των Μετόχων της Τράπεζας.
Όπως εκτίμησε στην ομιλία του ο κ. Προβόπουλος το 2013 ήταν πιθανότατα η τελευταία χρονιά της ύφεσης, ενώ από την ομιλία του γίνεται σαφές ότι ο διοικητής της τραπέζης της Ελλάδος κρατάει και ορισμένες επιφυλάξεις... λόγω των αβεβαιοτήτων που θα ήταν δυνατόν να προκύψουν από επιδείνωση του κοινωνικοπολιτικού κλίματος.
Κατά τη διάρκεια παρουσίασης, ο κ. Προβόπουλος ανέφερε ότι οι ελληνικές τράπεζες είναι ισχυρότερες, μετά και την ανακεφαλαιοποίησή τους, ενώ υπογράμμισε ότι το 2013 ήταν έτος καμπής, καθώς εξαλείφθηκαν τα δίδυμα ελλείμματα και αποκαταστάθηκε η ανταγωνιστικότητα κόστους της οικονομίας, ενώ το 2014 είναι η πρώτη χρονιά ανάκαμψης.
Σύμφωνα με τον κ. Προβόπουλο, για να συνεχιστεί η θετική πορεία στην οποία βρίσκεται πλέον η ελληνική οικονομία, θα πρέπει να προχωρήσουν μια σειρά από προϋποθέσεις, όπως:
*η συνεπής υλοποίηση του Προϋπολογισμού του 2014, η οποία θα αποτελέσει ισχυρή ένδειξη ότι η δημοσιονομική προσαρμογή είναι διατηρήσιμη,
*η αισθητή βελτίωση της φορολογικής διοίκησης και του φοροεισπρακτικού μηχανισμού,
*η ταχύτερη διευθέτηση των φορολογικών υποθέσεων από τη δικαιοσύνη,
*η μείωση της γραφειοκρατίας και του διοικητικού βάρους για τον ιδιωτικό τομέα,
*η βελτίωση των βασικών υπηρεσιών που παρέχονται στους πολίτες,
*η αξιολόγηση της αποδοτικότητας των δημοσίων υπηρεσιών και των δημοσίων υπαλλήλων μέσω διαφανών και αντικειμενικών κριτηρίων,
*η περαιτέρω ενίσχυση του θεσμικού πλαισίου κατάρτισης, εκτέλεσης και παρακολούθησης του προϋπολογισμού.
Ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας, τόνισε ότι η χώρα μας έχει πετύχει σε τρία σημαντικά επίπεδα, διαμορφώνοντας τις απαραίτητες συνθήκες κατά τη διάρκεια του 2013 που εξασφάλισαν σταθερότητα και επέτρεψαν βελτιώσεις των δημοσιονομικών και μακροοικονομικών δεδομένων:
*Η πρώτη αξιοσημείωτη εξέλιξη είναι η εκτιμώμενη επίτευξη πρωτογενούς δημοσιονομικού πλεονάσματος για πρώτη φορά μετά το 2002. Αυτό αποτελεί επίτευγμα, ιδιαίτερα αν ληφθεί υπόψη το μέγεθος της ύφεσης.
*Δεύτερον, σύμφωνα με τα προσωρινά στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών παρουσίασε μικρό πλεόνασμα το 2013. Η σημαντική βελτίωση του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών την τελευταία τετραετία οφείλεται τόσο στον περιορισμό των εισαγωγών, λόγω της ύφεσης, όσο και στην αύξηση των εξαγωγών. Την περίοδο 2010-2013 οι εισαγωγές αγαθών και υπηρεσιών συρρικνώθηκαν σε ονομαστικούς όρους κατά 15%, ενώ οι εξαγωγές αυξήθηκαν κατά 21%.
*Τρίτον, έπειτα από τουλάχιστον δύο δεκαετίες σχεδόν συνεχούς απώλειας διεθνούς ανταγωνιστικότητας έως το 2009, η χώρα το 2013 ανέκτησε πλήρως την απώλεια της ανταγωνιστικότητας κόστους έναντι των εμπορικών της εταίρων. Η ανάκτηση της ανταγωνιστικότητας κόστους επιτεύχθηκε κυρίως μέσω της μείωσης του κόστους εργασίας ανά μονάδα προϊόντος, λόγω της βαθιάς ύφεσης και της αλματώδους αύξησης της ανεργίας, αλλά και λόγω της μεγαλύτερης ευελιξίας στην αγορά εργασίας.
Ωστόσο, η ανταγωνιστικότητα της οικονομίας σε όρους τιμών δεν έχει αποκατασταθεί πλήρως, καθώς το μέσο επίπεδο του πληθωρισμού άρχισε να ανταποκρίνεται στον περιορισμό της ζήτησης και στη μείωση του κόστους εργασίας μόλις το 2013. Το γεγονός ότι ο πληθωρισμός διαμορφώθηκε σε αρνητικά επίπεδα (-0,9%) το 2013 συμβάλλει στη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας τιμών της οικονομίας και σε σχετική υποβοήθηση του πραγματικού εισοδήματος.
Τι είπε για την έκθεση της BlackRock
Αναφορικά με την έκθεση ο κ. Προβόπουλος έκανε την ακόλουθη δήλωση:
«Η Τράπεζα της Ελλάδος ολοκλήρωσε πρόσφατα την άσκηση προσομοίωσης ακραίων καταστάσεων του ελληνικού τραπεζικού συστήματος, υιοθετώντας μια συντηρητική προσέγγιση για να διασφαλίσει την αξιοπιστία της άσκησης. Η BlackRock είχε υπολογίσει τις αναμενόμενες ζημίες πιστωτικού κινδύνου για τα εγχώρια χαρτοφυλάκια δανείων, στο πλαίσιο της αντίστοιχης προηγούμενης άσκησης του 2011. Στην τρέχουσα άσκηση, η BlackRock αξιολόγησε στοιχεία με μεγαλύτερη ανάλυση για τα εγχώρια χαρτοφυλάκια των δανείων, ενώ παρέσχε επίσης εκτίμηση για τα δάνεια των μεγαλύτερων θυγατρικών των ελληνικών τραπεζών στο εξωτερικό. Αυτή τη φορά, η Τράπεζα της Ελλάδος χρησιμοποίησε ως εξωτερικούς συμβούλους τις εταιρείες Ernst & Young και Rothschild. Με στόχο την πλήρη διαφάνεια, την ερχόμενη εβδομάδα η Τράπεζα της Ελλάδος θα ανακοινώσει τα αποτελέσματα της άσκησης, μαζί με αναλυτικές λεπτομέρειες της μεθοδολογίας και των σεναρίων που χρησιμοποιήθηκαν. Στο χρονικό διάστημα που θα μεσολαβήσει, στελέχη της Τράπεζας της Ελλάδος θα έχουν συναντήσεις με στελέχη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, με αντικείμενο τις τεχνικές λεπτομέρειες που σχετίζονται με τη μεθοδολογία και τα αποτελέσματα της άσκησης».
Διαβάστε ολόκληρη την ομιλία του κ. Προβόπουλου
Διαβάστε την Έκθεση της Τράπεζας της Ελλάδας για το 2013
Διαβάστε επίσης:
«Επτασφράγιστα μυστικά» οι εκθέσεις της Blackrock για τις τράπεζες