Έρχονται κατασχέσεις «εξπρές» και χωρίς προειδοποίηση

«Σήμα» για την εκτέλεση, το αργότερο έως τις 31 Μαρτίου, τουλάχιστον 5.000 ανεκτέλεστων (από τον Νοέμβριο του '13) παραγγελιών κατασχέσεων κινητών και ακινήτων για οφειλές άνω των 30.000 ευρώ στα Ταμεία (κυρίως στο ΙΚΑ και στον ΟΑΕΕ) εξέδωσε το Κέντρο Eίσπραξης Aσφαλιστικών Oφειλών (KEAO).

Έρχονται κατασχέσεις «εξπρές» και χωρίς προειδοποίηση
3'

Το επείγον «σήμα» που εστάλη στις υπηρεσίες, ζητά να κινηθούν άμεσα οι διαδικασίες για τις κατασχέσεις που έχουν εκδοθεί από τις 26 Νοεμβρίου του '13 έως και τις 31 Ιανουαρίου του 2014 κατά οφειλετών του ΚΕΑΟ και, όπως διαπιστώθηκε μηχανογραφικά, δεν έχουν εκτελεστεί έως σήμερα (είτε δεν παραδόθηκαν είτε παραδόθηκαν στους οφειλέτες).

Οπως υπογραμμίζεται στο σχετικό έγγραφο, «οι παραγγελίες πρέπει να εκτελούνται εντός διμήνου από την ημερομηνία παραλαβής από τους δικαστικούς επιμελητές» και «για την τήρηση της προθεσμίας αυτής οι υπηρεσίες του ΚΕΑΟ θα ελέγχονται» καθώς από την είσπραξη μέρους των συσσωρευμένων οφειλών (και υπό την απειλή των κατασχέσεων) εξαρτάται η επίτευξη του στόχου για αύξηση των εσόδων των Ταμείων κατά 764 εκατ. ευρώ το 2014, σύμφωνα με τον κοινωνικό προϋπολογισμό.

23bee916fb314095b9b72020cb13a5fe XL

Το αργότερο μέχρι το τέλος Μαρτίου οι 65 μεγαλύτερες Εφορίες της χώρας στις οποίες λειτουργούν Τμήματα Ελέγχου και Δικαστικού θα μπορούν να αποστέλλουν με ηλεκτρονικά μέσα στις τράπεζες τα κατασχετήρια για τους φορολογουμένους τους, οι οποίοι οφείλουν ληξιπρόθεσμα χρέη στο Δημόσιο.

Σήμερα, για να ολοκληρωθεί μια κατάσχεση κατάθεσης απαιτούνται έως και τρεις μήνες καθώς η διαδικασία διεκπεραιώνεται στο ... ρελαντί μέσω δικαστικών επιμελητών οι οποίοι αναλαμβάνουν να επιδώσουν στις τράπεζες τα κατασχετήρια έγγραφα. Με το νέο σύστημα, οι κατασχέσεις των καταθέσεων των οφειλετών του Δημοσίου θα ολοκληρώνονται μέσα σε 15 μέρες από τη στιγμή που οι αρμόδιες Εφορίες θα αποστέλλουν τα κατασχετήρια, μέσω ηλεκτρονικών μηνυμάτων, στις τράπεζες.

Για την ταχύτατη διεκπεραίωση των κατασχέσεων στις καταθέσεις των οφειλετών του Δημοσίου έχουν δημιουργηθεί δύο κόμβοι. Ένας στη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων (κόμβος Υπουργείου Οικονομικών), μέσω του οποίου οι αρμόδιες Δ.Ο.Υ. θα υποβάλλουν τα ηλεκτρονικά αιτήματα κατάσχεσης, και ένας στην εταιρεία "Τειρεσίας Α.Ε.", η οποία θα διαβιβάζει τα αιτήματα σε όλες τις τράπεζες.

Σε κάθε περίπτωση οφειλέτη, η αρμόδια Δ.Ο.Υ. θα υποβάλλει ηλεκτρονικά μέσω του κόμβου της ΓΓΠΣ κατασχετήριο αίτημα προς την "Τειρεσίας Α.Ε.", η οποία θα το παραλαμβάνει και θα το προωθεί αυτόματα, και χωρίς καμία επεξεργασία προς την τράπεζα στην οποία απευθύνεται. Η τράπεζα θα δημιουργεί αμέσως την ηλεκτρονική βεβαίωση παραλαβής του κατασχετηρίου, η οποία θα χρονοσημαίνεται, θα υπογράφεται ψηφιακά και θα κρυπτογραφείται. Στη συνέχεια, η τράπεζα θα υποβάλλει ηλεκτρονικά «δήλωση τρίτου» στον κόμβο της εταιρείας "Τειρεσίας ΑΕ", η οποία θα την προωθεί στον κόμβο της ΓΓΠΣ, απαντώντας επί της ουσίας αν υπάρχουν λεφτά στους λογαριασμούς του φορολογουμένου για τον οποίο έχει εκδοθεί εντολή κατάσχεσης. Παράλληλα, θα δίνει τα παραστατικά κίνησης του λογαριασμού του οφειλέτη για διάστημα τουλάχιστον πέντε ημερών πριν από την ημερομηνία ηλεκτρονικής παραλαβής του κατασχετηρίου και μιας ημέρας μετά από αυτήν.

Εφόσον η τράπεζα υποβάλει θετική δήλωση, δηλαδή εφόσον απαντήσει ότι υφίσταται υπόλοιπο στους λογαριασμούς του οφειλέτη υποχρεούται να προχωρήσει στην κατάσχεση του ποσού που έχει ζητηθεί από την αρμόδια Δ.Ο.Υ. και στην απόδοσή του στο Δημόσιο, μέσα σε 10 ημέρες από την υποβολή της θετικής δήλωσης.

Σε περίπτωση απόδοσης στο Δημόσιο ποσών που υπερκαλύπτουν το ποσό για το οποίο επιβλήθηκε η κατάσχεση ή σε περίπτωση όπου το χρέος έχει εξοφληθεί, το υπερβάλλον ποσό θα επιστρέφεται στον φορολογούμενο μέσω της Εφορίας.

Διαβάστε επίσης:

Σε 16 ημέρες θα εξαφανίζουν τις καταθέσεις χωρίς προειδοποίηση

Αναγκαστικές κατασχέσεις για όσους χρωστούν στα ταμεία

Ευρωβουλή: «Κατασχέσεις χωρίς σύνορα» στην ΕΕ

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή