ΚΕΠΕ: Η ελληνική οικονομία σταθεροποιείται...

Σημάδια ανάκαμψης, σημειώνει η ελληνική οικονομία η οποία φαίνεται να σταθεροποιείται, όπως αναφέρεται σε ανάλυση που δημοσιεύεται στο τρίτο τεύχος σχετικής περιοδικής έκδοσης του ΚΕΠΕ.

ΚΕΠΕ: Η ελληνική οικονομία σταθεροποιείται...
1'

Όπως αναφέρεται σε ανάλυση του Αθανάσιου Χαρέμη, υποψήφιου διδάκτωρος του Πανεπιστημίου Πειραιώς, μία σειρά από γνωστούς προπορευόμενους δείκτες (leading indicators), όπως η πορεία του Γενικού ∆είκτη του Χρηματιστηρίου, το spread των 10ετών ομολόγων, οι δείκτες οικονομικού κλίματος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, αλλά και ο δείκτης φόβου του ΚΕΠΕ, που υπολογίζεται με στοιχεία από την αγορά παραγώγων, συνηγορούν στο θετικό αυτό συμπέρασμα.

Πιο συγκεκριμένα, τις θετικές εξελίξεις για την ελληνική οικονομία επιβεβαίωσε και η αγορά παραγώγων, καθώς ο δείκτης φόβου του KEΠE (KEPE GRIV) υποχώρησε στα επίπεδα του Σεπτεμβρίου 2008. Αναλυτικότερα, ο δείκτης KEPE GRIV που περιγράφει την αβεβαιότητα και την εμπιστοσύνη των εγχώριων και ξένων επενδυτών, στις 28/2/2014 υποχώρησε στο 31,02%, από το επίπεδο του 32,32% που σημείωσε στο τέλος Ιανουαρίου, αντανακλώντας πλήρως τις ευνοϊκές προσδοκίες των επενδυτών στην αγορά παραγώγων.

Ο μέσος όρος του δείκτη τον Φεβρουάριο του 2014 προσέγγισε τα επίπεδα του Σεπτεμβρίου του 2008. Η πορεία του δείκτη "φόβου" αντανακλά τη συνεχιζόμενη αποκατάσταση της εμπιστοσύνης προς την ελληνική οικονομία και την εγχώρια αγορά.

Διαβάστε επίσης

Focus: «Απελπιστική περίπτωση η Ελλάδα»

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή