Καταργείται η εκχώρηση ενοικίων στην εφορία
Συγκεκριμένα πλέον οι φορολογούμενοι ιδιοκτήτες ακινήτων θα πληρώνουν φόρο και για ενοίκια που δεν εισπράττουν.
Για τα ανείσπρακτα ενοίκια που αφορούν περιόδους από την 1-1-2014 και μετά στελέχη του ΥΠΟΙΚ σημειώνουν ότι δεν απαιτείται διαδικασία εκχώρησης καθώς “εισόδημα που δεν εισπράττεται δεν αποτελεί εισόδημα και κατά συνέπεια δεν πρέπει να δηλωθεί και να φορολογηθεί”.
Δεν διευκρινίζεται αν η κατάργηση της σχετικής διαδικασίας αφορά και εισοδήματα που δεν εισπράχθηκαν κατά το οικονομικό έτος 2014 (χρήση 2013), όταν δηλαδή ήταν σε ισχύ ο προηγούμενος Κώδικας Φορολογίας Εισοδήματος (ν.2238/94).
Τι προέβλεπε ο νόμος μέχρι τώρα :
Εισοδήματα από την εκμίσθωση ακινήτων και από τόκους δανείων που θεωρούνται ότι έχουν αποκτηθεί κατά τις διατάξεις του παρόντος και τα οποία αποδεδειγμένα δεν έχουν εισπραχθεί από το δικαιούχο, επιτρέπεται να μη συνυπολογίζονται στο συνολικό καθαρό εισόδημα του, εφόσον εκχωρηθούν στο Δημόσιο χωρίς αντάλλαγμα.
Η εκχώρηση γίνεται με απλή έγγραφη δήλωση του υπόχρεου σε φόρο, η οποία υποβάλλεται στον αρμόδιο για τη φορολογία του προϊστάμενο της δημόσιας οικονομικής υπηρεσίας μέσα στο οικονομικό έτος στο οποίο τα εισοδήματα αυτά υπόκεινται σε φόρο.
Η παραπάνω διαδικασία αποτελεί παρελθόν πλέον από 1/1/2014 όπως χαρακτηριστικά αναφέρει η εγκύκλιος ''η διαδικασία εκχώρησης ανείσπρακτων μισθωμάτων και τόκων δανείων που ορίζονται στις διατάξεις της παραγράφου 7 του άρθρου 4 του ν. 2238/1994, έπαψαν να ισχύουν από 1.1.2014'' .
Άρα οι ιδιοκτήτες ακινήτων που τα μισθώνουν θα πληρώνουν φόρο για εισοδήματα που δεν πήραν ποτέ....
Το υπουργείο Οικονομικών είχε διαψεύσει την κατάργηση με ανακοίνωση που έλεγε τα κάτωθι: Σε διάψευση δημοσιευμάτων που κάνουν λόγο για κατάργηση του δικαιώματος των ιδιοκτητών ακινήτων να εκχωρούν ανείσπρακτα ενοίκια στο Δημόσιο, προκειμένου να απαλλάσσονται από την υποχρέωση να δηλώσουν τα εισοδήματα αυτά στη φορολογική τους δήλωση, είχε προβεί το υπουργείο Οικονομικών, σύμφωνα με το dikaiologita.gr.
Μάλιστα, επισήμαινε σε ανακοίνωσή του ότι πρόκειται να καταθέσει νομοσχέδιο με τη συμπλήρωση των διατάξεων του νέου Κώδικα Φορολογικής Διαδικασίας (ΚΦΕ) που θα εφαρμοστεί από 01/01/2014 (Ν. 4174/2013) και αποτελεί, σύμφωνα με το ΥΠΟΙΚ, μία από τις σημαντικότερες μεταρρυθμίσεις στη λειτουργία της φορολογικής Διοίκησης.
Είναι σαφές ότι η κατάργηση του παλαιού ΚΦΕ (Ν. 2238/1994) δεν συνεπάγεται κατάργηση της ρύθμισης. Αυτή θα ισχύσει και με το νέο Κώδικα Φορολογικής Διαδικασίας, ξεκαθάριζε το υπουργείο στην ανακοίνωσή του.
Διαβάστε επίσης
Πώς διαγράφουν οι ενοικιαστές το ληξιπρόθεσμο χαράτσι των ιδιοκτητών