Ξεπέρασαν το 15% του ΑΕΠ οι εξαγωγές προϊόντων
Η υποχώρηση αυτή, μόλις για δεύτερη φορά την τελευταία 10ετία (μετά την κατάρρευση του 2009), σε συνδυασμό με την περαιτέρω υποχώρηση των εισαγωγών κατά 5,2%, επέφερε νέα βελτίωση του εμπορικού ισοζυγίου της χώρας (κατά 11,5%), αλλά κυρίως σηματοδότηση την ενίσχυση της σημασίας της εξωστρέφειας στον σχηματισμό του Ακαθάριστου Εθνικού Προϊόντος.
Συγκεκριμένα, οι εξαγωγές προϊόντων αντιστοιχούν πλέον στο 15,07% του ΑΕΠ, ενώ συνδυαστικά οι εξαγωγές προϊόντων και υπηρεσιών στο 28,93% του ΑΕΠ. Πρόκειται για την καλύτερη επίδοση των τελευταίων δεκαετιών.
Αυτό προκύπτει από ανάλυση του Πανελληνίου Συνδέσμου Εξαγωγέων (ΠΣΕ) και του Κέντρου Εξαγωγικών Ερευνών και Μελετών (ΚΕΕΜ), που κατέγραψε ιστορική επίδοση συμμετοχής της εξωστρέφειας στον σχηματισμό του ΑΕΠ της χώρας, με ποσοστό που αγγίζει πλέον το 30%.
Η εντυπωσιακή συμμετοχή στο Διεθνές Συνέδριο του ΠΣΕ, περισσότερων εκ 350 συνέδρων και η εκπροσώπηση σύσσωμων των συναρμόδιων για το Διεθνές Εμπόριο, Υπουργείων Εξωτερικών, Οικονομικών, Ανάπτυξης & Ανταγωνιστικότητας, Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, Υποδομών, Μεταφορών & Δικτύων, Τουρισμού και Πολιτισμού, παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας Κάρολου Παπούλια και του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά, έστειλαν εντός κι εκτός συνόρων της χώρας ένα ηχηρό μήνυμα συναίνεσης, συσπείρωσης και συνεργασίας γύρω από το κοινό μας όραμα για την ενίσχυση της εξωστρέφειας της ελληνικής οικονομίας, τονίζει ο ΠΣΕ.
Σύμφωνα με την ανάλυση του Πανελληνίου Συνδέσμου Εξαγωγέων και του Κέντρου Εξαγωγικών Ερευνών και Μελετών (ΚΕΕΜ), η συνολική αξία των ελληνικών εξαγωγών έκλεισε το 2013 με οριακή μείωση της τάξης του -0,2%, ως προς τις επιδόσεις των ελληνικών εξαγωγών%, στα 27,28 δισ. ευρώ έναντι 27,34 δισ. ευρώ το 2012. Εξαιρουμένων των πετρελαιοειδών η μείωση είναι μεγαλύτερη, κατά -2,1% (στα 16,82 δισ. ευρώ έναντι 17,19 δισ. ευρώ το 2012).
Η μείωση αυτή προκύπτει κυρίως από την υποχώρηση των ελληνικών εξαγωγών προς τις Τρίτες Χώρες (-4,2%), παρά το γεγονός ότι οι συνολικές ελληνικές εξαγωγές αυξήθηκαν κατά 4,9% προς τις χώρες-μέλη της ΕΕ. Το αποτέλεσμα ήταν να διαμορφωθεί η σχέση εξαγωγών προς της χώρες της ΕΕ στο 46,4%, έναντι 53,6% των εξαγωγών προς τις Τρίτες Χώρες. Εξαιρουμένων των πετρελαιοειδών, προκύπτει μείωση εξαγωγών τόσο προς τις χώρες της ΕΕ (-0,1), όσο και προς τις Τρίτες Χώρες (-5,5%), με την αναλογία να διαμορφώνεται στο 63,4% υπέρ των χωρών της ΕΕ.
Διαβάστε επίσης: