Τι σημαίνει η έξοδος της Ελλάδας στις αγορές
To μείζον πρόβλημα της χώρα όμως, είναι ότι οι τράπεζες έχουν κλείσει εδώ και χρόνια τη στρόφιγγα των δανείων. Η οικονομία και οι επιχειρήσεις προσπαθούν να επιβιώσουν έχοντας στο λαιμό τη θηλιά των δανείων που δεν μπορούν να αποπληρώσουν.
Η έκδοση των πενταετών ομολόγων που προωθεί η Αθήνα, περιέχει ένα βασικό κίνδυνο έναντι των δανειστών. Σε περίπτωση που το επιτόκιο δανεισμού δεν είναι ικανοποιητικό και κινηθεί πάνω από το 5%, τότε θα δημιουργηθούν προβληματισμοί για επόμενες εκδόσεις. Αυτοί οι προβληματισμοί θα έρθουν και από τους δανειστές, οι οποίοι αυτή την ώρα δανείζουν την Ελλάδα με επιτόκια σχεδόν 1,5%. Στόχος τους θα είναι να ρίξουν την χώρα στη δίνη ενός ακόμα δανειακού πακέτου, για να την έχουν και πάλι υπό τον έλεγχό τους, ακόμα και αν αυτό το τρίτο δάνειο δεν έρθει από τις ίδιες της χώρες, αλλά από το ευρωπαϊκό νομισματικό ταμείο.
Την ίδια ώρα όμως, μια έκδοση ομολόγων από την πλευρά της Ελλάδας, θα ανοίξει το δρόμο για καλύτερο δανεισμό στις μεγάλες επιχειρήσεις της χώρας, αλλά και στις τράπεζες. Όσες επιχειρήσεις προσπάθησαν το προηγούμενο χρονικό διάστημα να βρουν κεφάλαια, προσέφυγαν στις διεθνείς αγορές, με το επιτόκιο να ξεπερνούσε ακόμα και το 8%. Έτσι, εκτιμάται ότι αν η Ελλάδα βγάλει ομόλογο με επιτόκιο 5%, τότε αναγκαστικά θα πέσει και το επιτόκιο που θα δανείζονται επιχειρήσεις και τράπεζες, προσφέροντας μια πρώτη «ανάσα» στην πραγματική οικονομία. Παράλληλα, σε περίπτωση που αποκατασταθεί η πρόσβαση στις αγορές και σε λεφτά, οι επιχειρήσεις δεν θα έχουν καμία απολύτως δικαιολογία να αποχωρήσουν από τη χώρα.
Η χώρα έχει καλύψει τις δανειακές της υποχρεώσεις για τους επόμενους 12 μήνες, όπως δήλωσαν οι ευρωπαίοι αξιωματούχοι στο Eurogroup, μετά την απόφαση για εκταμίευση των δόσεων σε τρείς αποδόσεις μέχρι και τον Ιούλιο.
Στόχος της Ελλάδας είναι να «δοκιμάσει» τις αγορές, ως μια πρώτη επικοινωνιακή κυρίως ένδειξη ότι ανακάμπτει τόσο ως χώρα, αλλά και αποκαθίσταται και η ευρωπαϊκή οικονομία από τη δίνη της κρίσης. Επιπλέον, η έκδοση ενός ομολόγου 5ετούς διάρκειας θα λειτουργήσει «τεχνικά» για την χώρα: Η Ελλάδα μετά το PSI, δεν διαθέτει ακούρευτα ομόλογα, παρά μόνο αυτά που βρίσκονται στα χέρια των κερδοσκοπικών funds, ενώ δεν υπάρχει και η λεγόμενη «καμπύλη» για τα 5ετή και τα 7ετή ομόλογα.
Με την εν λόγω έκδοση λοιπόν, αρχίζει να δημιουργείται αυτή η καμπύλη των αποδόσεων, ενώ η Ελλάδα θα αποκτήσει και ασφάλιστρα κινδύνου έναντι χρεοκοπίας, τα λεγόμενα και ως CDS στα 5ετή ομόλογα.
Ο Γιάννης Στουρνάρας από τη μια αναφέρει σε δηλώσεις του ότι η έκδοση ενός ομολόγου θα γίνει πιο άμεσα απ' ότι περιμέναμε, ενώ από την άλλη το Μαξίμου επιχειρεί να στρέψει την πολιτική ατζέντα από την υπόθεση Μπαλτάκου στην οικονομία. Το ομόλογο και η αλλαγή ατζέντας είναι άμεσα συνδεδεμένα, αφού το επικοινωνιακό κλίμα που είχε στρωθεί με το άτυπο Eurogroup της Πρωταπριλιάς δεν «κεφαλαιοποιήθηκε» από την κυβέρνηση.
Πως θα βγούμε στις αγορές
Σύμφωνα με πληροφορίες, η Ελλάδα ετοιμάζεται για ένα ομόλογο πενταετούς διάρκειας, με στόχο την άντληση 2 – 3 δις ευρώ. Παράλληλα, εκτιμάται ότι στην έκδοση θα συμμετάσχουν ως αγοραστές ομολόγων και οι ελληνικές τράπεζες, παρά τις απώλειες που είχαν κατά τη διάρκεια του 2012 με το PSI.
Έτσι, σε περίπτωση που το οικονομικό επιτελείο προσπαθήσει να αντλήσει 2 δις ευρώ, τότε τα ελληνικά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα εκτιμάται ότι θα είναι σε θέση να αγοράσουν περί τα 500 εκατ. ευρώ. Στο δεύτερο σενάριο που από το ομόλογο αντληθούν 3 δις ευρώ, τότε οι τράπεζες θα αγοράσουν κάτι λιγότερο από 1 δις ευρώ.
«Αγκαλιά» με τη Μέρκελ;
Για τους λάτρεις των αριθμών, αξίζει να θυμίσουμε ότι η τελευταία φορά που η Ελλάδα είχε βγει στις αγορές, ήταν στις 7 Απριλίου του 2010. Συνεπώς, στην αρχή της εβδομάδας που έρχεται, η Ελλάδα «γιορτάζει» τέσσερα χρόνια απουσίας. Την ερχόμενη Παρασκευή 11 Απριλίου, θα επισκεφθεί την Αθήνα η γερμανίδα καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ. Η κυβέρνηση εκτός από μια θετική δήλωση για την πορεία της ελληνικής οικονομίας φέρεται να επεξεργάζεται το ενδεχόμενο εξόδου στις αγορές την ίδια μέρα!
Πληροφορίες από το Υπουργείο Οικονομικών αναφέρουν ότι μια πιθανή ημερομηνία για την έκδοση του ομολόγου, πενταετούς διάρκειας, είναι η 11η Απριλίου. Ωστόσο, επισήμως, προτιμούν να μένουν σε διαρροές. Ο λόγος; Υπάρχει έκδηλη ανησυχία ότι οι καταστάσεις και τα γεγονότα μπορούν να ανατρέψουν τα πάντα μέσα σε λίγα λεπτά. Με άλλα λόγια, προτιμούν να κινούνται προς το παρόν σε παρασκηνιακό επίπεδο.
Το όλο θέμα αποκτά άλλη ..πνοή, αν υπολογίσει κανείς τις ημερομηνίες: η προθεσμία προκήρυξης εκλογών λήγει στις 15 Απριλίου, αν θέλουν να διεξαχθούν τριπλές εκλογές το Μάιο, δηλαδή 4 μέρες μετά την έκδοση ομολόγου και την επίσκεψη Μέρκελ στην Αθήνα!
Ακύρωσε η Μoody's
Ενώ η Ελλάδα ανέμενε την αξιολόγηση της Moody's την Παρασκευή, ο διεθνής οίκος αποφάσισε να ..αναβάλλει την έκθεση για τον Αύγουστο του 2014! Ούτως ή άλλως, οι προσδοκίες για αναβάθμιση, όπως είχε καλλιεργηθεί τις προηγούμενες ημέρες, μάλλον έσβηνε μέρα με τη μέρα, όπως ακριβώς έγινε προ ολίγων εβδομάδων και με την S&P.
Ο οίκος εκτιμάται ότι θα αναμένει τις αποφάσεις της Ευρώπης για το ελληνικό χρέος και έπειτα θα αποφασίσει για το αν θα αναβαθμίσει στη συνέχεια την ελληνική οικονομία.
Η μάχη για το επιτόκιο
Μπορεί την Ελλάδα να μην την ενδιαφέρει προς το παρόν και σε μεγάλη έκταση το επιτόκιο δανεισμού, ωστόσο η συζήτηση έχει ανάψει στο εξωτερικό. Δεν λείπουν και αναλυτές που κάνουν λόγο για «μάχη» επιτοκίου.
Η Morgan Stanley για παράδειγμα, έκανε λόγο για επιτόκιο κοντά στο 5,3%, ενώ οι Financial Times μετέφεραν απόψεις αναλυτών για επιτόκιο 4,5%!
Την ίδια ώρα, ο ιαπωνικός οίκος Nomura, αναφέρει ότι το πενταετές ομόλογο αναμένεται να έχει ένα κουπόνι μεταξύ 5,5%-5,75%, προκειμένου να προσελκύσει μεγαλύτερο ενδιαφέρον από τους επενδυτές.
Διαβάστε επίσης:
Επιστροφή στις αγορές εδώ και τώρα θέλει η κυβέρνηση
Τα 4+1 σημεία της προεκλογικής περιόδου