Βαριές "καμπάνες" θα ρίχνει η Επιτροπή Ανταγωνισμού

Θα μπορεί να επιβάλλει αυστηρότερα πρόστιμα και ποινές φυλάκισης

Σημαντικές αλλαγές στη λειτουργία και τον ρόλο της Επιτροπής Ανταγωνισμού εισάγει το νομοσχέδιο, που ψηφίστηκε στην Ολομέλεια της Βουλής.

Ανάμεσα σε άλλα η Επιτροπή έχει πλέον το δικαίωμα να γνωμοδοτεί για κάθε νόμο που μπορεί να προκαλεί στρεβλώσεις στην αγορά, καταργείται η υποχρέωση γνωστοποίησης συμπράξεων «μικρών» εταιρειών ενώ εμφανώς αβάσιμες καταγγελίες θα μπαίνουν στο αρχείο μέσα σε προθεσμία 9 μηνών από την υποβολή τους.

Πάντως ο νέος νόμος φέρνει πολύ πιο αυστηρές ποινικές κυρώσεις: η χρηματική μπορεί να φτάσει το 1.000.000 ευρώ και η ποινή φυλάκισης τα 2 έτη, από 150.000 ευρώ και 6 μήνες που ίσχυε αντίστοιχα μέχρι σήμερα.

Επιπλέον η Επιτροπή Ανταγωνισμού έχει τη δυνατότητα να επιβάλει αυτοτελές πρόστιμο και σε φυσικά πρόσωπα και το πρόγραμμα επιείκειας επεκτείνεται επίσης, πέρα από τις επιχειρήσεις, και στα φυσικά πρόσωπα.

Για μεγαλύτερη ευελιξία μειώνεται ο αριθμός των μελών της από 9 σε 8, εισάγεται ο θεσμός του αντιπροέδρου, όλα τα μέλη της θα είναι πλήρους απασχόλησης και βελτιώνεται ο τρόπος διορισμού των μελών της.

Ο Πρόεδρος και ο Αντιπρόεδρος επιλέγονται από τη Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής, ενώ όλα τα λοιπά μέλη διορίζονται με τη σύμφωνη γνώμη της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής.