Πώς θα γίνονται οι κατασχέσεις της εφορίας
Η εγκύκλιος του υπουργείου Οικονομικών την οποία υπογράφει ο Γενικός Γραμματέας Δημοσίων Εσόδων Χάρης Θεοχάρης περιγράφει τη διαδικασία που θα ακολουθείται για τις κατασχέσεις, καθώς και τα νέα όρια «προστασίας», όπως ψηφίστηκαν στη Βουλή.
Μισθοί - συντάξεις:
Αυξήθηκε στα 1.500 ευρώ από τα 1.000 ευρώ, το ποσό που δεν μπορεί να κατασχεθεί από μισθούς, συντάξεις ή ασφαλιστικά βοηθήματα των οφειλετών του δημοσίου. Στις περιπτώσεις που το ποσό που οφείλεται υπερβαίνει τα 1.500 ευρώ, τότε επιτρέπεται η κατάσχεση του 1/4 του ποσού που βρίσκεται μέσα στο λογαριασμό, αρκεί όμως το ποσό που θα απομείνει να μην είναι κάτω από 1.500 ευρώ.
Εξαίρεση: Στην περίπτωση που κάποιος χρωστά στο δημόσιο και λαμβάνει σύνταξη ή μισθό ή ασφαλιστικό βοήθημα από δύο ή περισσότερους φορείς, τότε θα υπολογιστεί το σύνολο αυτών των ποσών. Αποτέλεσμα, η κατάσχεση του ¼ να γίνεται ακόμα και όταν το ποσό του λογαριασμού είναι κάτω από 1.500 ευρώ. Προσοχή όμως, στο κατασχετήριο πρέπει να προσδιορίζεται το ακριβές ποσό που κατάσχεται (όχι το ποσοστό), ώστε να εφαρμόζεται ο περιορισμός που τίθεται από το νόμο, (ότι το ποσό που κατάσχεται είναι σε λογαριασμό με υπόλοιπο κάτω από 1.500 ευρώ)
Τραπεζικοί λογαριασμοί
Υπάρχει ακατάσχετο 1.500 ευρώ στις τραπεζικές καταθέσεις φυσικών προσώπων σε περίπτωση που είναι μόνο ένας δικαιούχος ή να υπάρχει κοινός λογαριασμός σε μόνο μια τράπεζα. Για να αποδειχθεί αυτό, θα πρέπει να υποβληθεί μια δήλωση ηλεκτρονικά στο πληροφοριακό σύστημα της Φορολογικής Διοίκησης, με ο δικαιούχος θα δηλώνει υπεύθυνα ότι είναι ο μόνος λογαριασμός που διαθέτει. Στην περίπτωση που υπάρχει λογαριασμός περιοδικής πίστωσης μισθών, συντάξεων και ασφαλιστικών βοηθημάτων να δηλωθεί αποκλειστικά και μόνο αυτός ο λογαριασμός.
Επίσης, το Υπουργείο Οικονομικών άλλαξε και την προθεσμία υποβολής δήλωσης τρίτου, όταν πρόκειται για τράπεζες, από οκτώ (8) ημερολογιακές ημέρες σε οκτώ (8) εργάσιμες ημέρες.
Αυξήθηκε το ακατάσχετο
Αυξάνεται από 300 ευρώ που ισχύει σήμερα, σε 500 ευρώ, το ποσό της οφειλής για το οποίο δεν λαμβάνονται αναγκαστικά μέτρα είσπραξης, όπως επίσης δεν επιβάλλεται κατάσχεση σε ακίνητα καθώς και κατάσχεση κινητής περιουσίας του οφειλέτη. Αυτά ισχύουν για τους οφειλέτες που έχουν ληξιπρόθεσμα χρέη από κάθε αιτία. Εξαιρείται το μέτρο της κατάσχεσης στα χέρια τρίτων.
Διευκρινίζεται ότι για την εφαρμογή της διάταξης αυτής, λαμβάνεται υπόψη το σύνολο των ληξιπροθέσμων χρεών του οφειλέτη από κάθε αιτία (για την καταβολή των οποίων ευθύνεται ως πρωτοφειλέτης, συνυπόχρεος, εγγυητής κλπ.) και όχι μεμονωμένες οφειλές. Δεν περιλαμβάνονται οι προσαυξήσεις εκπρόθεσμης καταβολής, οι τόκοι εκπρόθεσμης καταβολής ή και πρόστιμα εκπρόθεσμης καταβολής του άρθρου 6 του ΚΕΔΕ.
Οι εξαιρέσεις
Κατασχέσεις που έχουν επιβληθεί μέχρι και τις 6 Απριλίου του 2014, που είναι η προηγούμενη μέρα από την ισχύ των διατάξεων, για ληξιπρόθεσμες οφειλές μικρότερες των 500 ευρώ, αίρονται μόνο εφόσον υποβληθεί αίτηση από τον οφειλέτη.
Δεν επιβάλλεται κατάσχεση στα χέρια τραπεζών για απαιτήσεις (όπως κεφάλαιο και προσαυξήσεις εκπρόθεσμης καταβολής, τόκους και πρόστιμα εκπρόθεσμης καταβολής) μικρότερες των 50 ευρώ.
Σε περίπτωση όμως, που αυτό έχει συμβεί, τότε η τράπεζα δεν υποβάλλει τη δήλωση του άρθρου 32 του ΚΕΔΕ και το ποσό δεν αποδίδεται από την τράπεζα στην Υπηρεσία που επέβαλε την κατάσχεση.
Στο ενδεχόμενο επιβολής κατάσχεσης για συνολικό ποσό (κεφάλαιο και προσαυξήσεις εκπρόθεσμης καταβολής, τόκους και πρόστιμα εκπρόθεσμης καταβολής) μεγαλύτερο των 50 ευρώ και το ποσό που θα πρέπει να πληρώσει η τράπεζα στην Υπηρεσία που επέβαλε την κατάσχεση είναι μικρότερο των 50 ευρώ, τότε αυτό δεν αποδίδεται εντός της προθεσμίας των 10 ημερών από την υποβολή της δήλωσης, αλλά όταν το ποσό αυξηθεί πάνω από τα 50 ευρώ.
Όλα τα παραπάνω δεν ισχύουν για περιπτώσεις που γίνονται μετά από την κοινοποίηση κατασχετηρίων με ηλεκτρονικά μέσα.
Διαβάστε επίσης:
Επιστροφή κατασχεθέντων μισθών και συντάξεων από τις ΔΟΥ
Ακατάσχετο όριο 1.500 ευρώ για μισθούς και συντάξεις
«Στοπ» σε κατασχέσεις τραπεζικών λογαριασμών εν αγνοία του οφειλέτη