Bloomberg: «Αισθητικές επεμβάσεις» στο κέντρο της Αθήνας
Συγκεκριμένα, αναφέρεται στην Πλατεία Συντάγματος και στις εργασίες στη Βουλή αλλά φιλοξενεί και απόψεις επί του θέματος του Γιάννη Στουρνάρα αλλά και του δημάρχου Αθηναίων Γιώργου Καμίνη.
Αναλυτικότερα, αναφέρει:
«Οι μαρμάρινες πλάκες αντικαταστάθηκαν στην πλατεία Συντάγματος στην Αθήνα, το σημείο όπου δόθηκαν μάχες σώμα με σώμα μεταξύ αστυνομικών και διαδηλωτών, κατά τη διάρκεια της χειρότερης οικονομικής κρίσης που βίωσε η Ελλάδα”.
Σχολιάζει πως ο ‘Ελληνας ΥΠΟΙΚ αντικατέστησε τελικά το παράθυρο στο γραφείο του στον 6ο όροφο του κτιρίου του υπουργείου Οικονομικών που βλέπει προς την πλατεία και το οποίο είχε χτυπηθεί από αδέσποτη σφαίρα κατά τη διάρκεια διαδήλωσης το 2010.
«Αλλαξα το παράθυρο, διότι αποφάσισα ότι η εποχή αυτή έχει τελειώσει», δήλωσε ο κ. Στουρνάρας, σε συνέντευξή του, ο οποίος είχε αφήσει το θρυμματισμένο παράθυρο ως «ενθύμιο» των διαδηλώσεων.
Οι αισθητικές αλλαγές γύρω από την κεντρική πλατεία της πόλης σηματοδοτούν την ανάδυση της Ελλάδας από την κρίση που έκανε την Αθήνα απασφαλισμένη βόμβα χρέους για την Ευρώπη.
Καθώς η χώρα είναι στο χείλος της πολιτικής και οικονομικής αβύσσου, το Σύνταγμα, όπου βρίσκονται η Βουλή, πολυτελή ξενοδοχεία, γραφεία και τα Μακ Ντόναλντς, χρησίμευε ως σκηνικό για αναφορές που παρέπεμπαν σε χάος.
Τώρα, ο δήμαρχος Αθηναίων, Γιώργος Καμίνης, σχεδιάζει την επιστροφή στην ομαλότητα σε μία πόλη, η οποία το 2010 χαρακτηρίστηκε η πιο ακατάλληλη για να διαμένει κανείς, σύμφωνα με την αμερικανική εταιρεία ερευνών.
«Δεν μπορούμε να παραδοθούμε στη μοιρολατρία. Πρέπει να προωθήσουμε την Αθήνα», είπε ο Καμίνης.
Ενώ το κέντρο έχει 664.000 κατοίκους, οι 3,8 εκατ. κάτοικοι της ευρύτερης μητροπολιτικής περιοχής καλύπτουν το 1/3 και πλέον του πληθυσμού της χώρας και συνεισφέρουν περισσότερο από το μισό του ΑΕΠ.
Για την Αθήνα η ανάκαμψη εξαρτάται από την προσέλκυση τουριστών στα μουσεία και τους αρχαιολογικούς της χώρους, όπως ο Παρθενώνας. Οι επιχειρήσεις γύρω από το Σύνταγμα, συμπεριλαμβανομένου και του ξενοδοχείου Μεγάλη Βρετανία, πλήρωσαν για την ανακαίνιση που ξεκίνησε την περσινή χρονιά. Ενώ το 2013 ήταν μία χρονιά ρεκόρ τουριστικών αφίξεων στην Ελλάδα, με 18 εκατομμύρια επισκέπτες, τα κέρδη του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών ήταν μόνο στο 2.5%.
Εν συνεχεία, το δημοσίευμα αναφέρεται στο νέο μουσείο της Ακρόπολης, τη βελτίωση των θαλάσσιων μεταφορών στο λιμάνι του Πειραιά, καθώς και στις δράσεις που προετοιμάζονται με στόχο να ομορφύνουν και να κάνουν την πόλη πιο λειτουργική όπως το project «Rethink Athens».
Σε άλλο σημείο το άρθρο κάνει λόγο για τις αποκρατικοποιήσεις, με την ανάπλαση του Ελληνικού από τη Lamda Development, την πώληση του Αστέρα Βουλιαγμένης, καθώς επίσης και τη δημιουργία Λυρικής Σκηνής και Βιβλιοθήκης από το Ίδρυμα Νιάρχου στο Δέλτα Φαλήρου.
Διαβάστε επίσης