Οι «έλεγχοι αντοχής» των τραπεζών θα γίνουν με δεδομένη την ύφεση
Οι ευρωπαϊκές τράπεζες θα κληθούν να δώσουν απαντήσεις σχετικά με το εάν και κατά πόσον μπορούν να αντέξουν μια μείζονα ύφεση το 2014 και το 2015, στο πλαίσιο μιας αξιολόγησης η οποία χαρακτηρίζεται ορόσημο από τους ειδικούς. Στόχος είναι να εξακριβωθεί αν τελικά έχουν επαρκή κεφάλαια για να αντιμετωπίσουν πιθανά οικονομικά σοκ, όπως δήλωσαν σήμερα πηγές ενήμερες για τους λεγόμενους «ελέγχους αντοχής» των τραπεζών.
Η Ευρωπαϊκή Αρχή Τραπεζών (ΕΑΤ) αξιολογεί την κεφαλαιακή επάρκεια 124 από τις μεγαλύτερες τράπεζες στην ΕΕ, αλλά δεν αναμένεται πριν από την επόμενη εβδομάδα να αποκαλύψει λεπτομέρειες για τα «σενάρια καταστάσεων πίεσης» που θεωρεί πως πρέπει να μπορούν να αντέξουν οι τράπεζες αυτές.
Οι τράπεζες θα αξιολογηθούν για το 2014 βάσει της θεωρητικής υπόθεσης ότι η οικονομική ανάπτυξη θα είναι 2,2% χαμηλότερη από την πρόβλεψη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (1,5%), ότι δηλαδή θα σημειωθεί συρρίκνωση του ευρωπαϊκού ΑΕΠ κατά -0,7%, είπε μια πηγή στο πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς, επιβεβαιώνοντας ένα δημοσίευμα του πρακτορείου οικονομικών ειδήσεων Bloomberg.
Για το 2015, οι έλεγχοι θα γίνουν βάσει της υπόθεσης ότι η ευρωπαϊκή οικονομία θα συρρικνωθεί με ρυθμό κατώτερο κατά 3,4% από την πρόβλεψη της Κομισιόν για την ανάπτυξη, δηλαδή -1,4%, πρόσθεσε η ίδια πηγή.
Τα σενάρια αυτά είναι πολύ δυσμενέστερα από εκείνα που είχαν χρησιμοποιηθεί κατά τους προηγούμενους ελέγχους αντοχής, όταν το «δυσμενές» σενάριο προέβλεπε ανάπτυξη κατώτερη των προσδοκιών της Κομισιόν κατά 2,1% για το πρώτο έτος-ορίζοντα των ελέγχων (2011) και κατά 2,0% για το δεύτερο.
Οι ευρωπαϊκές ρυθμιστικές αρχές έχουν διαμηνύσει ότι οι έλεγχοι θα είναι πολύ αυστηρότεροι φέτος, παρά το ότι η κατάσταση της ευρωπαϊκής οικονομίας μοιάζει να βελτιώνεται, διότι οι προηγούμενοι έλεγχοι είχαν επικριθεί ως υπερβολικά επιεικείς.
Τράπεζες σε όλη την Ευρώπη, όπως η Monte dei Paschi στην Ιταλία, η Τράπεζα Πειραιώς και η Alpha Bank στην Ελλάδα, έχουν προχωρήσει σε ανακεφαλαιοποίηση δισεκατομμυρίων ευρώ προληπτικά, ώστε να εξασφαλίσουν ότι θα περάσουν τους ελέγχους. Άλλες, όπως η ιταλική Unicredit, έχουν διαθέσει δισεκατομμύρια ευρώ επιπλέον για την κάλυψη επισφαλειών όπως μη εξυπηρετούμενα δάνεια στο χαρτοφυλάκιό τους.
«Η ιδέα (ότι θα υπάρξει) μια πιο ευνοϊκή προοπτική βραχυπρόθεσμα δεν αντέχει σε πιο λεπτομερή εξέταση», ανέφερε μια δεύτερη πηγή, η οποία επίσης είναι σε γνώση των προβολών που χρησιμοποιούνται. Η δεύτερη αυτή πηγή επισήμανε την εντεινόμενη μεταβλητότητα στις διεθνείς αγορές ως έναν από τους κινδύνους-κλειδιά για τις τράπεζες.
Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) εμπλέκεται ενεργά στους φετινούς ελέγχους αντοχής των τραπεζών καθώς θέλει να λάβει εγγυήσεις για το ότι όλα τα πιθανά προβλήματα επάρκειας κεφαλαίων έχουν εντοπιστεί και διευθετηθεί πριν αναλάβει την άμεση εποπτεία των 128 μεγαλύτερων τραπεζών της ευρωζώνης, τον Νοέμβριο.
Τα σενάρια καταρτίστηκαν από την ΕΚΤ το 2011 και από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή Συστημικών Κινδύνων, της οποίας προεδρεύει ο πρόεδρος της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι, φέτος.
Η ΕΚΤ απέφυγε να σχολιάσει τις πληροφορίες αυτές.