Εκδρομή στις Βρυξέλλες πήγαν το σχέδιο για το χρέος!
Ακόμα πιο μικρό καλάθι μας έδωσαν οι Βρυξέλλες για το ελληνικό χρέος μετά το χθεσινό Eurogroup.
Το σχέδιο που θα κατέθετε ο Γιάννης Στουρνάρας πήγε στις Βρυξέλλες, αλλά δεν βγήκε ποτέ από τις αποσκευές της ελληνικής αποστολής. Εντός των τειχών πάντως, καλλιεργούνταν προσδοκίες ότι το σχέδιο θα κατατεθεί και μάλιστα υπήρχαν και λεπτομέρειες επί της πρότασης, που περιελάμβανε παράταση στις λήξεις των ομολόγων από τα 30 έτη στα 50, μείωση των επιτοκίων ή/ και σταθερά επιτόκια δανεισμού και περίοδο χάριτος πληρωμής τόκων για μια δεκαετία.
Τελικά, ο Υπουργός οικονομικών περιορίστηκε στο να ζητήσει από τους ομολόγους του να ανοίξει κάποια στιγμή η συζήτηση για το χρέος της Ελλάδας, με τον Ολλανδό επικεφαλής του Eurogroup να μεταφέρει την έναρξη των συνομιλιών για την επόμενη αξιολόγηση.
Χαρακτηριστικό της συζήτησης μέσα από τις κλειστές πόρτες της συνεδρίασης, είναι ότι στη μακροσκελή ανακοίνωση του Eurogroup, μόνο στην τελευταία παράγραφο γίνεται αναφορά στο θέμα.
Το ζήτημα του χρέους όμως, σύμφωνα με τον κ. Ντάισελμπλουμ θα συζητηθεί σε πιο επίσημο επίπεδο για να ληφθούν και αποφάσεις, μετά το καλοκαίρι.
Αυτό το χρονοδιάγραμμα φυσικά και το ήξερε η κυβέρνηση, ωστόσο επέμενε να το ανοίξει στο εσωτερικό της χώρας λίγες μέρες πριν τις διπλές εκλογές.
Το "καρφί" Ντάισελμπλουμ
Ο Ολλανδός "κάρφωσε" τις ελληνικές προσδοκίες λέγοντας ότι το χθεσινό Eurogroup δεν είχε προετοιμαστεί για συζήτηση για το χρέος και φυσικά να υποδεχθεί πρόταση για τη διευθέτησή του. Αυτό, όπως είπε, ειναι δουλειά του EuroWorking group, κάτι που όμως δεν έγινε.
Το συμβούλιο των οικονομικών εμπειρογνωμόνων που προετοιμάζει τις συνεδριάσεις του Eurogroup ασχολήθηκε με το ..αναπτυξιακό Πρόγραμμα της Ελλάδας και το Μεσοπρόθεσμο.
Προαπαιτούμενα για το χρέος
Ο επικεφαλής του Eurogroup έθεσε και τα προαπαιτούμενα που πρέπει να εκπληρώσει η Ελλάδα για να ανοίξει η συζήτηση για το χρέος. Όπως είπε, δεν είναι μόνο η επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος. Πρέπει να τηρηθούν οι στόχοι των μεταρρυθμίσεων, αλλά οι ενδείξεις ότι το χρέος ..είναι βιώσιμο. Αυτό που μας λέει δηλαδή η Κομισιόν ότι το έχουμε πετύχει ήδη, αλλά το Eurogroup ζητά να το αποδείξουμε!
Με "αψήφιστο" Μεσοπρόθεσμο
Πίσω από τις κλειστές πόρτες του Eurogroup ο Υπουργός Οικονομικών της Ελλάδας παρουσίασε το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα 2015-18, το οποίο δεν έχει ψηφιστεί ακόμα στη Βουλή. Πρόκειται για μια κίνηση που "χωρά" πολύ συζήτηση, αφού από το οικονομικό επιτελείο υπήρχαν διαρροές ότι θα έπρεπε να είχε περάσει από τη Βουλή μέχρι το βράδυ της ..περασμένης Κυριακής.
Τι άλλαξε; Προφανώς θεωρήθηκε πρέπον να παρουσιαστεί πρώτα στους ευρωπαίους και μετά να ψηφιστεί στη Βουλή, με δεδομένο ότι το αναθεωρημένο Μεσοπρόθεσμο περιέχει δεσμεύσεις και στόχους της Ελλάδας μέχρι το 2018. Φυσικά, θα αναθεωρηθεί και πάλι το φθινόπωρο, μαζί με τον προϋπολογισμό του 2015, με τα νέα δεδομένα που θα προκύψουν από τη διευθέτηση του χρέους.
Το νέο χρονοδιάγραμμα
Ελλάδα και Βρυξέλλες αναμένουν πέραν του επόμενου Eurogroup στις 19 Ιουνίου, την έκθεση του ΔΝΤ μέσα στις επόμενες ημέρες του μήνα, το οποίο και θα αναφέρει τις δικές του εκτιμήσεις για το ελληνικό χρέος.
Σύμφωνα με πληροφορίες, στην πρόσφατη συνάντηση Μέρκελ - Λαγκάρντ, υπήρξε συμφωνία για παράταση της "ανοχής" του ΔΝΤ να παραβαίνει το καταστατικό του για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους.
Έτσι, μέχρι το 2016, όταν και θα τελειώσει το πρόγραμμα του ταμείου στην Ελλάδα, θα δέχεται ότι το χρέος είναι βιώσιμο.
Διαβάστε επίσης:
Ντάισελμπλουμ: Το φθινόπωρο οι αποφάσεις για το ελληνικό χρέος
«Ανοιχτό» το ενδεχόμενο για νέο πακέτο στήριξης προς την Ελλάδα