Πισσαρίδης: H EKT αρέσκεται στα λόγια αντί της δράσης
Ο κ. Πισσαρίδης, καθηγητής Οικονομικών στο London School of Economics, απευθύνοντας τη βασική ομιλία του συνεδρίου επέκρινε την ΕΚΤ υποστηρίζοντας πως καθυστερεί να λάβει μέτρα τόνωσης της ζήτησης και ενίσχυσης του πληθωρισμού και αρέσκεται στα λόγια αντί της δράσης. «Ο Ντράγκι είπε ότι θα κάνει τα πάντα για να διασώσει το ευρώ. Έσωσε το ευρώ, αλλά δεν διέσωσε του Ευρωπαίους πολίτες», δήλωσε ο Κύπριος νομπελίστας.
Μάλιστα, υποστήριξε πως η πολιτική της ΕΚΤ ακολουθεί την γερμανική στατιστική και ως εκ τούτου κρατά χαμηλά τα επιτόκια, χωρίς να δημιουργεί πληθωρισμό. Έτσι, ανέφερε πως ο πληθωρισμός στην Γερμανία είναι στο 0,9% και η ανεργία στο 5,1% , όταν στις χώρες του Νότου ο αποπληθωρθισμός είναι στο 0,54% και η ανεργία στο 19,5%. «Είναι δύσκολο να διαπιστώσουμε την βαθιά ενσωμάτωση της ζώνης του ευρώ όταν η Γερμανία είναι σήμερα πιο πλούσια από ότι το 1999 και η Ιταλία , η Ισπανία, η Πορτογαλία και η Ελλάδα είναι φτωχότερες», τόνισε.
Ο κ. Πισσαρίδης υποστήριξε πως η Ευρώπη από μια ένωση ισότιμων μελών έχει καταστεί μια ένωση δανειστών και δανειζομένων και ότι οι πολιτικές που εφαρμόζονται για την σταθεροποίηση της Ευρωζώνης έχουν αρνητική επίδραση στην ανάπτυξη. «Αυτή είναι μια μη ικανοποιητική κατάσταση διότι διαιρεί την Ευρώπη», είπε , προσθέτοντας πως τα ισχυρότερα μέλη επιβάλουν την άποψη τους.
Για την υπέρβαση της κρίσης είπε πως χρειάζεται ποσοτική χαλάρωση από την ΕΚΤ, αλλά και παρεμβάσεις για να μειωθεί το χρέος στην Ευρωζώνη και να λειτουργήσει με μεγαλύτερη ευελιξία η αγορά εργασίας.
Στην τοποθέτησή του ο κ. Παπαδήμος χαρακτήρισε ως ζωτικής σημασίας ζήτημα το να υπάρξει το συντομότερο δυνατό δημοσιονομική και οικονομική ενοποίηση προκειμένου να ενισχυθούν τα οικονομικά θεμέλια της νομισματικής ένωσης. Έστειλε δε ένα μήνυμα στους ευρωσκεπτικιστές υπογραμμίζοντας πως η πλειοψηφία των Ευρωπαίων πολιτών υποστηρίζει σθεναρά το ευρώ και πως ακόμη και στις «μαύρες ημέρες» για την ευρωζώνη η στήριξη στο ευρώ ήταν μεγάλη. Τέλος, ο κ. Παπαδήμος εκτίμησε πως η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα προχωρήσει σε πρόσθετες παρεμβάσεις για την αναχαίτιση της κρίσης.
Στο συνέδριο μίλησαν ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Βασίλης Ράπανος, ο καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Goethe της Φραγκφούρτης κ. Μιχάλης Χαλιάσος, ο καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Tufts κ. Γιάννης Ιωαννίδης, ο κ. Philip Lane, Καθηγητής στο Trinity College Dublin, ο κ. Φιλίππ Αγκιόν, καθηγητής Οικονομικών στο Harvard, ο καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Bocconi κ. Τίτο Μποέρι, ο κ. Χουάν Χιμένο καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Alcalá de Henares της Μαδρίτης, αλλά και ο πρώην υπουργός Οικονομικών της Πορτογαλίας κ. Βιτόρ Γκασπάρ.
Διαβάστε επίσης: ΔΕΝ ΓΛΙΤΩΝΕΙ ΚΑΝΕΙΣ: Θα μας παίρνουν μισθούς και συντάξεις απροειδοποίητα!