«Βόμβα»: Στάση πληρωμών κήρυξε το Εθνικό Κτηματολόγιο

Η εταιρεία του Κτηματολογίου κήρυξε στάση πληρωμών στους πελάτες και τους προμηθευτές της, ενώ ξεκίνησαν τα λουκέτα σε κτηματολογικά γραφεία - Ακόμα τραγικότερο το γεγονός ότι από το ταμείο της Εταιρείας του Κτηματολογίου εκταμιεύθηκαν 250 εκατομμύρια ευρώ και χορηγήθηκαν για το περίφημο κοινωνικό επίδομα.

«Βόμβα»: Στάση πληρωμών κήρυξε το Εθνικό Κτηματολόγιο
4'

Για εικόνα πλήρους απαξίωσης και κατάρρευσης του Εθνικού Κτηματολογίου κάνει λόγο η Ελευθεροτυπία.

Αν ισχύουν όλα όσα γράφει σήμερα η εφημερίδα στο πρωτοσέλιδό της τότε μιλάμε για «βόμβα» μεγατόνων και πρέπει το συντομότερο δυνατόν να υπάρξει ξεκάθαρη απάντηση από τον αρμόδιο υπουργό Περιβάλλοντος και κλιματικής αλλαγής κ. Γιάννη Μανιάτη.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα η εταιρεία του Κτηματολογίου, που μετονομάστηκε σε ΕΚΧΑ Α.Ε, έχει βαρέσει ήδη κανόνι, αφήνοντας απλήρωτους τους πελάτες και τους προμηθευτές της.

Μάλιστα αποκαλύπτεται πως κλείνουν ήδη το ένα μετά το άλλο τα κτηματολογικά της γραφεία, με αρχή στα βόρεια Προάστια της Αττικής.

Όπως δημοσιεύεται η νέα διοίκηση του Κτηματολογίου όχι απλώς είναι μετέωρη αλλά επειδή σταμάτησε να συνεδριάζει πάγωσαν κρισιμότατες αποφάσεις όπως Κτηματογραφήσεις, Δασικοί Χάρτες, ίδρυση και λειτουργία Κτηματολογικών γραφείων.

Ενδεικτικό της απαξίωσης είναι το ότι στο ταμείο της εταιρείας του Εθνικού Κτηματολογίου υπήρχαν 250 εκατομμύρια ευρώ, τα οποία, σύμφωνα με την Ελευθεροτυπία, αφαιρέθηκαν από εκεί για να συμπληρωθεί το πρωτογενές πλεόνασμα.

Την ίδια ώρα αποκαλύπτεται πως το μεγάλο αυτό έργο, ύψους 1 δισεκατομμυρίου ευρώ, είναι κυριολεκτικά στον αέρα αφού υπάρχει σοβαρότατη εμπλοκή στην χρηματοδότηση του από το ΕΣΠΑ.

Και όλα αυτά ενώ τα έργα του Κτηματολογίου όχι μόνο προβλέπονται από το Μνημόνιο, αλλά υπάρχει και αυστηρό χρονοδιάγραμμα!

Αξίζει βέβαια να υπενθυμίσουμε ότι η ιστορία του Κτηματολογίου είναι ιδιαιτέρως θολή από την πρώτη μέρα της δημιουργίας του, ενώ παρά το γεγονός ότι έχουν γίνει δεκάδες καταγγελίες για αδιαφάνεια, ουδέποτε, καμία κυβέρνηση δεν μπήκε στον κόπο να απαντήσει τι απέγιναν τα δεκάδες εκατομμύρια που ξοδεύθηκαν για το έργο αυτό.

Δείτε λοιπόν τι έγινε τα προηγούμενα χρόνια με το «αμαρτωλό» Κτηματολόγιο:

Τα χρήματα του Κτηματολογίου είχαν καταβληθεί στην Ελλάδα ήδη από το Β΄ ΚΠΣ. Το πρόγραμμα λοιπόν ξεκίνησε το 1996, αλλά το 2002 ο αρμόδιος ευρωπαίος επίτροπος διαπίστωσε ότι έγινε το μισό έργο με τα διπλάσια κονδύλια!

Από την έκθεση του Ελεγκτικού Συνεδρίου για το 2001, που δόθηκε στη δημοσιότητα το 2003, προέκυψε ότι χάθηκαν 24,2 δις δραχμές! Τα χρήματα αυτά υποτίθεται ότι τα κάλυψε η τότε κυβέρνηση Σημίτη, χωρίς βέβαια να μάθουμε που πήγαν και πώς ακριβώς τα κάλυψε.

Αποτέλεσμα εκείνης της περιόδου ήταν να σταματήσει η ευρωπαϊκή χρηματοδότηση του έργου και η Ελλάδα υποχρεώθηκε να επιστρέψει 100 εκ. ευρώ.

Πιο συγκεκριμένα η Κομισιόν μας επέβαλε να επιστρέψουμε μόνο τα 57,9 εκ ευρώ και να κρατήσουμε τα 42,2 εκατομμύρια με την προϋπόθεση να ολοκληρωθεί η κτηματογράφηση τουλάχιστον 8.446 τ. χλμ ως το τέλος του Δεκεμβρίου 2003.

Τελικώς, τον Γενάρη του 2004 η Κομισιόν ανακοίνωσε ότι όπως προέκυψε από ανεξάρτητο έλεγχο η χώρα μας δεν κατάφερε να ολοκληρώσει τον στόχο αυτό.

Το 2005 η κυβέρνηση της ΝΔ μας πληροφόρησε ότι το Εθνικό Κτηματολόγιο ξεκινούσε από την αρχή παρά το γεγονός ότι χάθηκαν 200 εκατομμύρια ευρώ μόνο για το 6,3% του έργου. Μιλάμε δηλαδή για τραγικές καταστάσεις για τις οποίες μέχρι σήμερα δεν έχει γίνει καμία απολύτως δικαστική ή διοικητική έρευνα. Χάθηκαν 200 εκατομμύρια ευρώ μόνο για το 6,3% του έργου και δεν άνοιξε ρουθούνι.

Μετά από πολύμηνες συνεννοήσεις με την Ε.Ε., έγινε αποδεκτή η επαναχρηματοδότησή του, πλήν όμως μετετράπη σε έργο τεχνολογίας, περιορισμένου προϋπολογισμού, ύψους 60 εκ ευρώ και ο ελληνικός λαός πληροφορήθηκε ότι πρέπει να πληρώσει από την τσέπη του το έργο.

Έτσι λοιπόν το 2008 η κυβέρνηση κινητοποίησε τον κόσμο για το μεγάλο έργο του Κτηματολογίου με τους πολίτες να στοιβάζονται στις πολεοδομίες και στους δήμους για να καταθέσουν τα απαραίτητα δικαιολογητικά και να ξαναδηλώσουν από την αρχή σπίτια και οικόπεδα που είχαν ήδη δηλώσει την προηγούμενη δεκαετία.

Κάποια στιγμή είναι αλήθεια ότι η υπόθεση πήγε στα δικαστήρια, όμως ουδείς γνωρίζει τι ακριβώς έγινε και ποιό είναι το αποτέλεσμα των ερευνών της δικαιοσύνης.

Σήμερα μαθαίνουμε ότι το Κτηματολόγιο κήρυξε στάση πληρωμών, συμπληρώνοντας το παζλ σε ένα σουρεαλιστικό σκηνικό που θα μπορούσε να είναι και κινηματογραφική ταινία μυστηρίου...

Διαβάστε επίσης:

Σε 7 μέρες να διορθώσετε τα δικαιολογητικά

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή