4ο Ετήσιο Συνέδριο Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης του Capital Link CSRinGreece

«Για ένα καλύτερο αύριο»

Με μοναδική επιτυχία και συμμετοχή που ξεπέρασε τα 700 άτομα, πραγματοποιήθηκε το τέταρτο Συνέδριο Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης του Capital Link CSRinGreece στην Αθήνα με θέμα: «Για ένα καλύτερο αύριο» την Τρίτη, 27 Μαΐου 2014, στο ξενοδοχείο Hilton της Αθήνας, υπό την Αιγίδα της «Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων» και του «Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητήριου Αθηνών».

ΘΕΜΑ ΤΟΥ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ

Το φετινό σύνθημα του Συνεδρίου «ΓΙΑ ΕΝΑ ΚΑΛΥΤΕΡΟ ΑΥΡΙΟ» στοχεύει στην ανάδειξη του τρόπου με τον οποίο οι ιδιωτικές επιχειρήσεις και πρωτοβουλίες συνεισφέρουν στην οικοδόμηση ενός καλύτερου μέλλοντος για τη χώρα και τον Έλληνα πολίτη. Το Συνέδριο του Capital Link CSRinGreece, αποτελεί μία γέφυρα επικοινωνίας μεταξύ της κοινωνίας και του επιχειρηματικού κόσμου, έχει καθιερωθεί ως η κύρια πλατφόρμα που φέρνει κοντά στελέχη από τον επιχειρηματικό κόσμο αλλά και ευρύ κοινό με εκπροσώπους Συλλόγων από όλη την Ελλάδα. Με ιστορικό τεσσάρων ετών, το έγκυρο και υψηλού επιπέδου Συνέδριο, προσφέρει μοναδικές ευκαιρίες πληροφόρησης & δικτύωσης, διευκολύνοντας την πρόσβαση των επιχειρήσεων σε Μη Κυβερνητικές & Μη Κερδοσκοπικές Οργανώσεις σ’ ένα πλαίσιο πλήρους διαφάνειας, επιτυγχάνοντας συνέργιες μεταξύ των δυο.

Ο Πρόεδρος της CapitalLink κος Νίκος Μπορνόζης, τόνισε τα εξής:

«Η Ελλάδα συνεχίζει να βιώνει μία οικονομική κρίση με σημαντικές προκλήσεις για την κοινωνία και τους πολίτες. Η πρόοδος που έχει συντελεστεί πρέπει να μας δίνει θάρρος να συνεχίσουμε τις προσπάθειες για ένα καλύτερο αύριο. Σε απάντηση σε αυτούς τους δοκιμαζόμενους καιρούς, όλοι μαζί συνεργαζόμαστε έχοντας ως σκοπό την παροχή υποστήριξης τόσο στην Ελλάδα όσο και σε όσους το έχουν ανάγκη. Δεν πρόκειται απλώς για μία κίνηση φιλανθρωπίας, αλλά δίνει έμπνευση, ελπίδα και καθοδήγηση για μια οικονομική ανάκαμψη που μπορεί να βάλει την Ελλάδα και τους πολίτες της πίσω σε μια τροχιά ανάπτυξης. Η διοργάνωση του 4ου Ετήσιου Συνέδριου Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης με θέμα «Για ένα καλύτερο αύριο» έρχεται να υπογραμμίσει τον τρόπο με τον οποίο οι ιδιωτικές επιχειρήσεις και πρωτοβουλίες συνεισφέρουν στην οικοδόμηση ενός καλύτερου μέλλοντος για την Ελλάδα και τον Έλληνα πολίτη».

ΒΡΑΒΕΥΣΗ« 2014 Capital Link CSR Leadership Award» & ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΟΜΙΛΙΑ

Κεντρικός ομιλητής στο Συνέδριο ήταν ο κ. John Catsimatidis, Πρόεδρος & Διευθύνων Σύμβουλος της Red Apple Group στη Νέα Υόρκη, ο οποίος με αισιοδοξία αναφέρθηκε στην κεντρική του ομιλία στην «Επιστροφή της Ελλάδος στην ατζέντα των Ξένων Επενδυτών».

Τον κ. Catsimatidi προλόγισε ο Πρόεδρος του ΚΕΕΕ & ΕΒΕΑ κ. Κωνσταντίνος Μίχαλος.

Ο κ. John Catsimatidis κατά τη διάρκεια της βράβευσής του σχολίασε συγκινημένος: «Ο πατέρας και ο παππούς μου, μας κοιτάνε αυτή τη στιγμή και είναι υπερήφανοι που λαμβάνω αυτό το βραβείο». Μίλησε για την μεταναστευτική ιστορία της οικογένειάς του, με συγκίνηση αλλά και με χιούμορ αγγίζοντας με ευαισθησία τις εκατοντάδες των παρευρισκομένων στο Συνέδριο, ενώ συνέχισε λέγοντας: «Αγαπώ την Ελλάδα. Ήταν πάντα κοντινό μέρος στην καρδιά μου. Όταν κατέβηκα από το αεροπλάνο, στη διαδρομή προς το ξενοδοχείο, ένοιωθα άνετα, ένοιωθα σαν στο σπίτι μου. Σε οποιαδήποτε χώρα και να βρεθούμε, εμείς οι Έλληνες πετυχαίνουμε και διακρινόμαστε - μπορούμε να πετύχουμε και στην Ελλάδα και να κάνουμε τη χώρα μία από τις μεγαλύτερες οικονομικές δυνάμεις της Ευρώπης. Θα σας βοηθήσω με κάθε τρόπο». Τέλος, έκανε κάποια σχόλια για το φορολογικό σύστημα , για την πολιτική της Ευρώπης και έκλεισε την ομιλία του λέγοντας: «Σας αγαπώ όλους, ο Θεός να ευλογεί την Αμερική, ο Θεός να ευλογεί την Ελλάδα»

Στο Συνέδριο παρευρέθη ο Υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης & Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, κ. Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος μετά από σύντομη ομιλία του σχετικά με τη Συμβολή των Μεταρρυθμίσεων "ΓΙΑ ΕΝΑ ΚΑΛΥΤΕΡΟ ΑΥΡΙΟ", απένειμε το « 2014 Capital Link CSR Leadership Award» στον κ. John Catsimatidis σε αναγνώριση και επιβράβευση του πολυετούς φιλανθρωπικού του έργου και τη συνεχή βοήθεια που προσφέρει προς τον Ελληνισμό σε διάφορους τομείς.

Ο Υπουργός κ. Κυριάκος Μητσοτάκης ανέφερε μεταξύ άλλων: «Σήμερα, μετά τη δημοσιονομική προσαρμογή, κάνουμε τη μετάβαση στις ουσιαστικές μεταρρυθμίσεις. Αυτό ισχύει πρωτίστως για τη μεταρρύθμιση της Δημόσιας Διοίκησης. Έχει έρθει η ώρα να σχεδιάσουμε με καθαρές γραμμές τι Κράτος θέλουμε. Η Δημόσια Διοίκηση θα είναι πρώτα από όλα Δημόσια, δηλαδή θα ανήκει σε όλους χωρίς να χειραγωγείται από κόμματα ή ομάδες συμφερόντων. Και θα είναι Διοίκηση, δηλαδή θα έχει σαφείς στόχους, στρατηγική και μέσα, σε βάθος χρόνου».

Παράλληλα, χαιρετισμό απηύθυνε και ο Υπουργός Ανάπτυξης & Ανταγωνιστικότητας κ. Κωστής Χατζηδάκης, ο οποίος αναφέρθηκε στην ομιλία του στις προσπάθειες που καταβάλλει η κυβέρνηση (πχ χαμηλή φορολόγηση νέων επιχειρηματιών) με τα μέτρα και τις αποφάσεις της ώστε να μπορούμε ως Έλληνες να έχουμε «Ένα Καλύτερο Αύριο».

Σημαντική υπήρξε η παρέμβαση του Γενικού Γραμματέα Εμπορίου κ. Στέφανου Κομνηνού ο οποίος σχολίασε «Η Εταιρική Κοινωνική Ευθύνη (ΕΚΕ) βρίσκεται και πάλι στο προσκήνιο λόγω της πρόσφατης Οδηγίας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την ΕΚΕ με την οποία για πρώτη φορά η Ευρώπη νομοθετεί την υποχρέωση δημοσίευσης μη χρηματοοικονομικών πληροφοριών. Πρέπει να τονιστεί ότι η Ελληνική Προεδρία έπαιξε βαρύνοντα ρόλο στην τελική διαμόρφωση και ψήφισή της. Με σκοπό την ολοκληρωμένη αντιμετώπιση σε θεσμικό ή κανονιστικό επίπεδο της ΕΚΕ (εθνική στρατηγική, διοικητική υποστήριξη, εργαλεία και μηχανισμοί, τεχνογνωσία), συστάθηκε στη Γενική Γραμματεία Εμπορίου ομάδα εργασίας που αποτελείται από εκπροσώπους των Υπουργείων Ανάπτυξης, Εργασίας και Περιβάλλοντος, ακαδημαϊκών και επιχειρηματικών φορέων. Σκοπός του Εθνικού Σχεδίου Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης είναι η δημιουργία ενός ολοκληρωμένου πλαισίου δράσης για την εμπέδωση και εφαρμογή των αρχών της ΕΚΕ στην Ελλάδα προκειμένου οι Ελληνικές επιχειρήσεις και οι φορείς του Δημοσίου να την ενσωματώσουν άμεσα στην επιχειρησιακή στρατηγική τους και να αναπτύξουν δράσεις και πρακτικές εταιρικής υπευθυνότητας. Τις επόμενες ημέρες το Σχέδιο θα τεθεί σε διαβούλευση και αναμένουμε τη συνεισφορά όλων σε αυτή».

ΘΕΜΑΤΙΚΕΣ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ

Το Συνέδριο άνοιξε ο κ. Κωνσταντίνος Μίχαλος, Πρόεδρος ΚΕΕΕ & ΕΒΕΑ, οποίος σχολίασε «Τώρα, χρειάζεται να πάμε την Εταιρική Κοινωνική Ευθύνη ένα βήμα πιο πέρα. Να περάσουμε από το «τι δίνεις» στο «ποιος είσαι»: ποιες είναι οι αξίες σου και πως τις κάνεις πράξη στην επιχειρηματική στρατηγική, στην καθημερινή λειτουργία και στις σχέσεις με τους κοινωνικούς εταίρους. Θα πρέπει να δώσουμε έμφαση στο επίπεδο της εταιρικής ακεραιότητας, της διαφάνειας, της λογοδοσίας, της ανοιχτής επικοινωνίας και της συνεργασίας, με όλους όσοι εμπλέκονται, επηρεάζουν και επηρεάζονται από τη λειτουργία της επιχείρησης. Αλλά – ακόμη πιο σημαντικό – να αναδείξουμε το στρατηγικό ρόλο της Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης στην προσπάθεια για την ανάκαμψη της χώρας και τη διαμόρφωση των συνθηκών της επόμενης ημέρας».

Η κα Σοφία Κουνενάκη Εφραίμογλου, Ταμίας ΔΣ ΣΕΒ & Πρόεδρος του Ελληνικού Συμβουλίου Εταιρικής Διακυβέρνησης, αναφέρθηκε στη Σχέση της Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης και της Εταιρικής Διακυβέρνησης λέγοντας ότι: «Η λειτουργία της σύγχρονης επιχείρησης έχει τρεις πυλώνες αναφοράς: την εταιρική διακυβέρνηση, την εταιρική κοινωνική ευθύνη και την βιώσιμη ανάπτυξη. Κοινός ιστός τους είναι το σύστημα αξιών που τους στηρίζει και από το οποίο ταυτόχρονα εκπορεύονται. Βιώσιμη ανάπτυξη είναι η ρεαλιστική εκτίμηση του ρίσκου, η υιοθέτηση επιχειρηματικών πρωτοβουλιών που προωθούν την καινοτομία και που συμβαδίζουν με τις ανάγκες της αγοράς και η ανάληψη ευθύνης απέναντι στους εργαζομένους και την κοινωνία με τη διανομή κοινωνικού μερίσματος. Εταιρική διακυβέρνηση είναι η λογοδοσία και η απόδοση ευθυνών. Δηλαδή η διαφάνεια στην διαδικασία επίτευξης των στόχων της επιχείρησης. Εταιρική κοινωνική ευθύνη είναι η προσφορά με συνέπεια και συνέχεια από μία οικονομικά επικερδή επιχείρηση, προστιθέμενης αξίας όχι μόνο στην ίδια την εταιρεία και τις ενδιαφερόμενες ομάδες της αλλά και στο κοινωνικό σύνολο.

Η βιώσιμη ανάπτυξη είναι αυτή που θέτει ουσιαστικά τους στόχους της σύγχρονης επιχείρησης και τις προδιαγραφές για το modus vivendi. Η εταιρική διακυβέρνηση διασφαλίζει τη διαφάνεια και την αποτελεσματικότητα σε επίπεδο λειτουργικό. Είναι οι προδιαγραφές για το modus operandi της επιχείρησης — ούτως ώστε να εξασφαλίζεται στο μέγιστο δυνατό η υλοποίηση των στόχων της. Και η εταιρική κοινωνική ευθύνη είναι αυτή που κρατά την επιχείρηση κοντά στην κοινωνία. Την καθιστά ένα αναπόσπαστο μέρος της κοινωνίας και της αποδίδει μέρος της ευθύνης για τη σταθερότητα και την κοινωνική συνοχή — απαραίτητες προϋποθέσεις για την επίτευξη των στόχων της. Και οι τρεις πυλώνες μαζί διασφαλίζουν την έγκαιρη προσαρμογή της, την ταχύρρυθμη ανάπτυξή της και έτσι την μακροχρόνια επιβίωση της σε όφελος της ίδιας αλλά και της κοινωνίας».

Το έργο και οι ανάγκες των ΜΚΟ παρουσίασαν:

Η κα Κατερίνα Παναγοπούλου, Εθνική Πρέσβυς της Ελλάδος στο Συμβούλιο της Ευρώπης για τον Αθλητισμό, την Ανοχή και το Ευ Αγωνίζεσθαι & Πρόεδρος του Πανελληνίου Αθλητικού Σωματείου Γυναικών «ΚΑΛΛΙΠΑΤΕΙΡΑ», και ο κ. Γιάννης Βαρότσος, Δικηγόρος , Πρόεδρος Ροταριανού Ομίλου Αθηνών.

Παρέμβαση – τομή από την Κατερίνα Παναγοπούλου για την βιωσιμότητα των ΜΚΟ

Μιλώντας η Ελληνίδα Πρέσβυς στο Συμβούλιο της Ευρώπης για τον Αθλητισμό, την Ανοχή και το Ευ Αγωνίζεσθαι και Πρόεδρος του Πανελληνίου Αθλητικού Σωματείου Γυναικών «ΚΑΛΛΙΠΑΤΕΙΡΑ», αφού διαπίστωσε τα αδιέξοδα που δημιουργούνται στην λειτουργία των ΜΚΟ, λόγω της πολύπλευρης οικονομικής, κοινωνικής και αξιακής κρίσης, εξήγγειλε την πρωτοβουλία συγκρότησης Πανελλαδικού Δικτύου Συνεργασίας και Υποστήριξης των Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων, προκειμένου να συνεχιστεί απρόσκοπτα η λειτουργία τους. Συγκεκριμένα η κυρία Παναγοπούλου και τα μέλη της ΚΑΛΛΙΠΑΤΕΙΡΑΣ, αναλαμβάνουν την πρωτοβουλία, προκειμένου να περάσουμε από την «πολιτική των πολιτικών» στην «πολιτική των πολιτών», ώστε το υγιές κύτταρο των ΜΚΟ, να οδηγήσει στην αναγέννηση ολόκληρης της κοινωνίας και να διασφαλίσει την συνοχή της.

Ο κ. Βαρότσος μίλησε για το Ρόταρυ που είναι μία παγκόσμια οργάνωση εθελοντών με μέλη επιχειρηματίες και επαγγελματίες σε ηγετικές θέσεις. Σκοπός του είναι η ενθάρρυνση και ενίσχυση του ιδεώδους του υπηρετείν. Από τα ποικίλα προγράμματά του κυριότερο είναι η εκρίζωση της πολιομυελίτιδας. Ο πρώτος Ροταριανός Όμιλος στην Ελλάδα και τα Βαλκάνια ιδρύθηκε το 1928 και είναι ο Ρ.Ο. Αθηνών. Για το έργο του έχει βραβευθεί και από την Ακαδημία Αθηνών.

Η κα Μαργαρίτα Γκαμαλέτσου, Διευθύντρια Επικοινωνίας & Εταιρικών Σχέσεων της ΕΥΔΑΠ στην ομιλία της με τίτλο «ΕΥΔΑΠ: Συνεχής φροντίδα για τον Άνθρωπο και την Κοινωνία»δήλωσε ότι «Η ΕΥΔΑΠ με στόχο τη βελτίωση της ζωής των ατόμων, την ανάπτυξη και ευημερία του κοινωνικού συνόλου υποστηρίζει την ανάληψη πρωτοβουλιών και δράσεων με γνώμονα την κοινωνική συνεισφορά και πρόοδο. Επενδύοντας σε ένα καλύτερο αύριο μέσα από τις οργανωμένες δράσεις της συνεισφέρει συστηματικά στην οικοδόμηση ενός καλύτερου μέλλοντος που συσφίγγει τις σχέσεις της Εταιρείας με την κοινωνία. Επιπλέον, στηρίζει φορείς με σημαντικό και αναγνωρισμένο έργο, πολύτεκνες και μονογονεϊκές οικογένειες και την τρίτη ηλικία μέσα από ειδικά τιμολόγια χαμηλής χρέωσης. Στόχος η διασφάλιση άρρηκτων σχέσεων με το κοινωνικό σύνολο που εγγυάται τη σταθερή πορεία της Εταιρείας μέσα από μια διαχρονική γέφυρα επικοινωνίας, συνυφαίνοντας το εταιρικό όραμα με την κοινωνική πρόοδο και ανάπτυξη».

Ο κ. Παναγιώτης Παπαδημητρίου, Διευθυντής Εταιρικής Ποιότητας του Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών Α.Ε. αναφερόμενος στην Εταιρική Υπευθυνότητα, Διαφάνεια και Διακυβέρνηση, εστιάστηκε στην εφαρμογή καλών πρακτικών Εταιρικής Υπευθυνότητας, με γνώμονα τη διαφάνεια και την αποτελεσματική διαχείριση. Πραγματεύτηκε τον τρόπο εφαρμογής προτύπων και guidelines ώστε να δημιουργείται αξία για την επιχείρηση και τους Συμμετόχους της στην λογική του “good business is also good for the business itself”.

«Εταιρική Υπευθυνότητα ΟΤΕ – COSMOTE: Προκλήσεις και Αποτελέσματα» ήταν ο τίτλος της ομιλίας της κας. Σταυρούλας Αγγελοπούλου, Υποδιευθύντριας Εταιρικής Υπευθυνότητας Σταθερής & Κινητής του Ομίλου ΟΤΕ. Η κα Αγγελοπούλου ανέφερε μεταξύ άλλων ότι για τον ΟΤΕ και την COSMOTE, η Εταιρική Υπευθυνότητα είναι ταυτόσημη με την καθημερινή επιχειρηματική πρακτική και απόλυτα ενσωματωμένη με τους κύριους εταιρικούς στόχους, προτεραιότητες αλλά και προκλήσεις των εταιρειών και τόνισε συγκεκριμένα: «Για εμάς στον ΟΤΕ και στην COSMOTE, η Εταιρική Υπευθυνότητα δεν αποτελεί έργο μιας μόνο ομάδας εργαζομένων, αλλά είναι αποτέλεσμα μιας συνολικής προσπάθειας, μιας καθημερινής εργασιακής πρακτικής πολλών διαφορετικών οργανωτικών μονάδων. Στο πλαίσιο αυτό, είμαστε περήφανοι για την δημιουργία της πρώτης κοινής ομάδας Εταιρικής Υπευθυνότητας ΟΤΕ-COSMOTE με 50 εκπροσώπους από όλες τις επιχειρησιακές μονάδες και στόχο τη διάδοση των αρχών και δράσεων Εταιρικής Υπευθυνότητας» .

Ο κ. Γιώργος Τσαπρούνης, Διευθυντής Εταιρικών Σχέσεων, της WIND Ελλάς, στην ομιλία του με τίτλο «WIND : Υπευθυνότητα για Όλους στην Πράξη» τόνισε : «Η WIND έχει τοποθετήσει στο επίκεντρο της επιχειρηματικής της δραστηριότητας την Εταιρική Ευθύνη. Αναπτυσσόμαστε μέσα στην κοινωνία και μέλημά μας είναι να επιστρέφουμε αξία όχι μόνο στους πελάτες μας αλλά και σε όλο το κοινωνικό σύνολο, ιδιαίτερα σε ευαίσθητες κοινωνικές ομάδες και σκοπούς που αναβαθμίζουν την ποιότητα ζωής όλων μας. Στόχος μας είναι οι ενέργειες Εταιρικής Υπευθυνότητας που υλοποιούμε να έχουν όσο το δυνατό μεγαλύτερη θετική επίδραση και να προάγουν συνολικά την υπεύθυνη επιχειρηματικότητα στην Ελλάδα» .

Ο κ. Νικόλαος Μαρινάκος, Διευθυντής της Διεύθυνσης Γραμματείας ΔΣ & Εξυπηρέτησης Μετόχων ΕΤΕ, μίλησε για τη Συμβολή της ΕΘΝΙΚΗΣ στο ΚΑΛΥΤΕΡΟ ΑΥΡΙΟ και σχολίασε «Η Εθνική Τράπεζα, σε μια πορεία πλέον των 170 χρόνων, έχει διαδραματίσει πρωταγωνιστικό και θεσμικό ρόλο στις οικονομικές εξελίξεις της χώρας αναλαμβάνοντας πάντα σημαντικές πρωτοβουλίες, ιδιαίτερα μάλιστα σε δύσκολες περιόδους. Η υπεύθυνη λειτουργία της Εθνικής Τράπεζας, ως αναπόσπαστο μέρος της κοινωνίας μέσα στην οποία δραστηριοποιείται, αντανακλά το Όραμα και τις Αξίες του Οργανισμού και αποδεικνύει τη δέσμευση και αφοσίωσή του στην εταιρική υπευθυνότητα. Η Εθνική Τράπεζα, έχει εντάξει στη μακροχρόνια στρατηγική της την Εταιρική Κοινωνική Ευθύνη για την επίτευξη της αειφόρου ανάπτυξης του Οργανισμού και την ενίσχυση της κοινωνικής της συμβολής. Στο πλαίσιο αυτό, αναπτύσσει με συνέπεια και συνέχεια σε βάθος χρόνου, το Πρόγραμμα Εταιρικής Κοινωνικής Δράσης «ΕΥΘΥΝΗ» που στηρίζεται σε τρεις βασικούς άξονες: Άνθρωπος, Πολιτισμός, Περιβάλλον».

Στο Συνέδριο υπήρχε η θεματική ενότητα «Η Συμβολή των Ελληνικών Επιχειρήσεων του Κλάδου Ενέργειας στην ΕΚΕ», το συντονισμός της οποίας ανέλαβε ο κ. Βασίλης Καμινάρης, Partner της EY. Στην ενότητα αυτή οι συμμετέχοντες είχαν την ευκαιρία να αντιληφθούν το πώς μεγάλες ελληνικές επιχειρήσεις, με σαφή έντονο προσανατολισμό ή αποκλειστική δραστηριοποίηση στην ενεργειακό τομέα στην Ελλάδα, έχουν ενσωματώσει στη στρατηγική βιωσιμότητάς τους την εταιρική κοινωνική ευθύνη. Επίσης, οι συμμετέχοντες είχαν την ευκαιρία να αντιληφθούν για δράσεις κοινωνικού χαρακτήρα που έχουν αναληφθεί μέχρι σήμερα από τις επιχειρήσεις αυτές όχι μόνο τοπικού, αλλά και γενικότερου ενδιαφέροντος στα πλαίσια υλοποίησης της στρατηγικής τους αυτής. Στην ενότητα συμμετείχαν :

  • Η κα Βίβιαν Μπουζάλη, Διευθύντρια Επικοινωνίας του Ομίλου Επιχειρήσεων Μυτιληναίος,
  • Η κα Λένα Μαμιδάκη, Διευθύντρια Marketing, Επικοινωνίας, & ΕΚΕ της Mamidoil Jetoil
  • Η κα Λένα Σαρικάκη, Τομεάρχης Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης της ΔΕΗ η οποία
  • Η κα Γεωργία Δημητροπούλου, Επικεφαλής Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης & Σχέσεων με Τοπικές Κοινωνίες Ν. Ελλάδος των Ελληνικών Πετρελαίων.

η οποία σχολίασε : ««Για τον Όμιλο ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ η Εταιρική Κοινωνική Ευθύνη είναι ένα στοιχείο του DNA μας και εκφράζεται μέσα από στρατηγικές πρωτοβουλίες ανάπτυξης της ΕΚΕ. Δημιουργήσαμε και δημιουργούμε συγκεκριμένες Δομές Κοινωνικής Υπευθυνότητας πιστεύοντας ακράδαντα ότι οι επιχειρήσεις οφείλουν να δίνουν ενεργά το παρών, τόσο σε οικονομία, όσο και σε κοινωνία. Παράλληλα, με την επιθυμία το κοινωνικό μας αποτύπωμα να ανταποκρίνεται σε πραγματικές ανάγκες, τα τελευταία 4 χρόνια έχουμε θεσπίσει διαδικασία διαλόγου με όλα τα ενδιαφερόμενα κοινά μας, για να ακούμε και να συζητάμε με στόχο πραγματικά αποτελέσματα».

Την στρατηγική και τις κύριες δεσμεύσεις της JETOIL για την Εταιρική Κοινωνική Ευθύνη περιέγραψε στην παρουσίασή της η κα Λένα Μαμιδάκη, Δ/ντρια Μάρκετινγκ, Επικοινωνίας, ΕΚΕ της JETOIL κατά τη διάρκεια του 4ου Capital Link CSR Forum. Η κα Μαμιδάκη αναφέρθηκε εν συντομία στο πως η εταιρεία ξεκίνησε το 2008 με την έκδοση του 1ου της απολογισμού και συνέχισε παρουσιάζοντας τις δεσμεύσεις και κάποια χαρακτηριστικά προγράμματα της JETOIL για το Περιβάλλον και την Κοινωνία, ενώ δεν παρέλειψε στο τέλος να αναφερθεί στις πρακτικές δυσκολίες που υπάρχουν κατά την προσπάθεια εφαρμογής της στρατηγικής ΕΚΕ από τις εταιρείες.

σχολίασε : «Η Εταιρική Κοινωνική Ευθύνη αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι του στρατηγικού σχεδιασμού της ΔΕΗ Α.Ε. και εκτείνεται από τις παραγωγικές της διαδικασίες και τις εργασιακές της σχέσεις, τη διαφάνεια και τη λογοδοσία της, μέχρι τις κοινωνικές και περιβαλλοντικές της δράσεις. Πέρα όμως από όσα διαχρονικά προσέφερε και προσφέρει, η ΔΕΗ, αναγνωρίζοντας την επίδραση της συνεχιζόμενης κρίσης στις οικονομικά ευπαθείς ομάδες και με στόχο την έμπρακτη στήριξή τους σε μια δύσκολη συγκυρία, υποστηρίζει υπεύθυνες πρωτοβουλίες για την παροχή υπηρεσιών υγείας, ιδιαίτερα στις περιοχές που δραστηριοποιείται έντονα». &

Η κα Γεωργία Δημητροπούλου, Επικεφαλής ΕΚΕ & Εταιρικών Σχέσεων Ν. Ελλάδος του Ομίλου ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ αναφέρθηκε στη σημασία της βελτίωσης του επιπέδου εμπιστοσύνης της κοινωνίας προς τις επιχειρήσεις, σημειώνοντας ότι: «Στα Ελληνικά Πετρέλαια προτεραιότητα μας είναι να αφουγκραζόμαστε και να επενδύουμε στις ανάγκες των κοινωνικών μας εταίρων, να παρακολουθούμε στενά τις εξελίξεις και να πρωτοπορούμε σε όλους τους τομείς με διαφάνεια και εξωστρέφεια. Έχουμε ήδη υιοθετήσει τις νέες κατευθυντήριες οδηγίες του GRI G4, οι οποίες έχουν ενσωματωθεί στον υπό έκδοση Κοινωνικό Απολογισμό 2013. Επιπλέον, έχουμε δημιουργήσει ένα νέο πλαίσιο δράσεων που στοχεύουν στη νέα γενιά και στα εφόδια για απασχόληση και ανταγωνιστικότητα. Το σύνθημα μας «Ενέργεια για Ζωή» μετουσιώνεται σε ανταποδοτικού χαρακτήρα ενέργειες για την Οικονομία, το Περιβάλλον και την Κοινωνία με σκοπό να εναρμονίζεται και με την εθνική στρατηγική για την ΕΚΕ».

Στη θεματική ενότητα «Η συμβολή της Ομογένειας», ανάπτυξαν με ομιλίες τους:

ο κ. Γιάννης Βάλβης, Valvis Holding S.A. , ο κ. Σωτήρης Βαχαβιώλος της εισηγμένης στο NYSE, Mistras Group, Inc. & ο κ. John P. Calamos, Calamos Investments Το συντονισμό του πάνελ ανέλαβε ο κ. Πέτρος Μαχάς, Ιδρυτής & Διαχειριστής Εταίρος της Δικηγορικής Εταιρείας ΜΑΧΑΣ ΚΑΙ ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣ. Το μήνυμα που θέλησαν να περάσουν οι Έλληνες της Διασποράς ήταν ότι είναι αναγκαίο ένα σταθερό φορολογικό σύστημα για να έρθουν να επενδύσουν. Αναφέρθηκαν στο δύσκολο δρόμο που είχαν ως μετανάστες και στο πως προόδευσαν. Μάλιστα, τόνισαν ότι στο εξωτερικό, ακόμα και οι ξένοι, μιλούν για το Greek Paradox.

Ο κύριος Βάλβης αφού πραγματοποίησε μια παρουσίαση του Ομίλου Βάλβη και των δραστηριοτήτων του, αναφέρθηκε στους τρόπους με τους οποίους μπορεί να συμβάλει η Ομογένεια γενικότερα στο ΚΑΛΥΤΕΡΟ ΑΥΡΙΟ με άμεσες επενδύσεις κεφαλαίων στη χώρα. Αμέσως μετά αναφέρθηκε στις δικές του προσπάθειες και στα όσα ο ίδιος κάνει για την Ελλάδα. Συγκεκριμένα μεταξύ άλλων αναφέρθηκε στην οικονομική του υποστήριξη για το Κέντρο Συντήρησης Χειρογράφων της Ἱ. Μονῆς Προφήτου Ἠλιοὺ Θήρας καθώς και για την επένδυσή του σε τουριστικές υποδομές στη Σαντορίνη. Γενικότερα τόνισε ότι για να είναι ελκυστική η Ελλάδα στους Επενδυτές χρειάζεται ένα σταθερό νομικό, φορολογικό και χωροταξικό πλαίσιο καθώς και μια συναινετική (διακομματική) στρατηγική πλατφόρμα των πολιτικών φορέων.

«Είμαστε κοντά σας, είμαστε μαζί σας όλοι οι Έλληνες της διασποράς», τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Βαχαβιώλος, ο οποίος πρόσθεσε με έμφαση και συγκίνηση ότι προσπαθούμε να φέρουμε δουλειά στην Ελλάδα ή να δώσουμε δουλειά σε Έλληνες στις επιχειρήσεις μας. Υπογράμμισε ότι τα ελληνικά στελέχη είναι από τα καλύτερα σε όλο τον κόσμο και αναγνωρίζεται από όλες τις εταιρείες, όχι μόνο σε εκείνες με ελληνικό χρώμα.

Ο κύριος Κάλαμος μίλησε ως επιχειρηματίας εργαζόμενος σκληρά και κατέθεσε τις απόψεις του ως προς τη συμβολή της Ομογένειας στο ΚΑΛΥΤΕΡΟ ΑΥΡΙΟ. «Γνωρίζουμε πόσο δύσκολα είναι τα πράγματα, αλλά τα βήματα πρέπει να είναι προς την κατεύθυνση αύξησης του ΑΕΠ, διότι έτσι θα μειωθούν και τα ελλείμματα. Αλλά για να γίνει αυτό θα πρέπει η κυβέρνηση να μην αλλάζει συνεχώς τη φορολογία, να γίνει ανταγωνιστική ως χώρα με μείωση της φορολογίας και με μείωση των διαδικασιών για ίδρυση επιχειρήσεων ή επενδύσεων».Παράλληλα, υπογράμμισε ότι ο κλάδος του τουρισμού είναι ένας από τους καλύτερους για τους ξένους επενδυτές.

Για το ρόλο και τη συμβολή της ναυτιλίας στην ΕΚΕ μίλησε ο κ. Ευθύμιος Μητρόπουλος, Πρόεδρος του Ιδρύματος Μαρία Τσάκος & Επίτιμος Γενικός Γραμματέας του Διεθνούς Ναυτιλιακού Οργανισμού (ΙΜΟ) και μεταξύ άλλων σχολίασε: «Η πρόκληση τώρα είναι να καθορίσει κανείς τους όρους «βιωσιμότητα» και «ηθικό εμπόριο», να τους κατανοήσει και στη συνέχεια, τους ενσωματώσει ουσιαστικά στο επιχειρηματικό τοπίο. Πρωτοβουλίες όπως αυτό το Συνέδριο βοηθούν να κατανοήσουμε τους όρους και να τους εφαρμόσουμε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Εταιρική Κοινωνική Ευθύνη είναι ο τρόπος με τον οποίο οι εταιρείες διαχειρίζονται τις επιχειρηματικές διαδικασίες τους για να παράγουν ένα συνολικά θετικό αντίκτυπο στην κοινωνία με σεβασμό προς το περιβάλλον. Το Συνέδριο συμβάλει στην αύξηση της προβολής της εταιρικής κοινωνικής ευθύνης, όχι μόνο στο ναυτιλιακό τομέα, αλλά και σε ένα ευρύτερο φάσμα κλάδων ».

Για την Ελληνική Ναυτιλία & την Κοινωνία μίλησε ο κύριος Γιώργος Ξηραδάκης, Πρόεδρος του International Propeller Club of the United States & Ιδρυτής και Διευθύνων Σύμβουλος της XRTC Business Consultants. Ο κ.Ξηραδάκης στην ομιλία του αφού αναφέρθηκε στη συνεισφορά της ναυτιλίας στην Ελληνική οικονομία τονίζοντας ότι αποτελεί το ζωντανό παράδειγμα της επιτυχημένης εξωστρεφούς Ελληνικής επιχειρηματικότητας επισήμανε την εφαρμογή διεθνών προτύπων και κανόνων για την κοινωνική ευθύνη και την περιβαλλοντική διαχείριση. Αναλύοντας αυτή την προσφορά την κατηγοροποίησε σε τρεις τομείς. Στη διαχρονική προσφορά των εφοπλιστικών ομίλων από την ίδρυση του Ελληνικού κράτους μέχρι τις μέρες μας, στην προσφορά των ιδρυμάτων μεγάλων ναυτιλιακών ομίλων και τη συλλογική προσφορά θεσμών και σωματίων που απαρτίζουν την Ελληνική ναυτιλιακή αγορά.

Τέλος σημαντική υπήρξε η παρουσία του κ. Edward F. Cox, Director, Noble Energy Inc. ο οποίος στην ομιλία του με τίτλο «The New Regional Energy Dynamics»αναφέρθηκε στον τομέα της ενέργειας και στο πως σχετίζεται και συνδέεται παγκοσμίως με την Εταιρική Κοινωνική Ευθύνη.