ΟΟΣΑ: Επιβραδύνουν οι αναπτυσσόμενες οικονομίες

Επιβράδυνση της ανάπτυξης στις μεγαλύτερες αναπτυσσόμενες οικονομίες κατά τους επόμενους μήνες δείχνουν οι βασικοί προγνωστικοί δείκτες του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ).

ΟΟΣΑ: Επιβραδύνουν οι αναπτυσσόμενες οικονομίες
2'

Εκτιμά μάλιστα ότι θα μειωθεί η συμβολή των χωρών αυτών στην παγκόσμια οικονομική ανάπτυξη σε σχέση με τα χρόνια που ακολούθησαν της κρίσης του 2008. Παράλληλα, για τις περισσότερες μεγάλες αναπτυγμένες οικονομίες οι ενδείξεις συνηγορούν ότι η ανάπτυξη θα παραμείνει κοντά στα τρέχοντα επίπεδα, που σημαίνει ότι η παγκόσμια οικονομία είναι απίθανο να επιταχύνει σημαντικά φέτος.

Το πρώτο φετινό τρίμηνο η παγκόσμια ανάπτυξη επιβραδύνθηκε ελαφρώς, για δεύτερο διαδοχικό τρίμηνο, εξέλιξη που εν μέρει αποδίδεται στην επίδραση των ασυνήθιστα δυσμενών καιρικών συνθηκών στην παραγωγή των ΗΠΑ. Οι βασικοί δείκτες του ΟΟΣΑ υποδηλώνουν ότι η ανάπτυξη της μεγαλύτερης οικονομίας παγκοσμίως θα είναι πιο κοντά στην μακροπρόθεσμη τάση στους επόμενους μήνες.

«Οι σύνθετοι δείκτες συνεχίζουν να υποδηλώνουν ότι το αναπτυξιακό momentum αποδυναμώνεται στις περισσότερες μεγάλες αναπτυσσόμενες οικονομίες. Για τον ΟΟΣΑ ως σύνολο και για τις ΗΠΑ, οι σύνθετοι δείκτες υποδηλώνουν σταθερό momentum ανάπτυξης», σημειώνει ο ΟΟΣΑ.

Με βάση τα στοιχεία Απριλίου οι δείκτες για την Βραζιλία και τη Ρωσία υποχώρησαν, ενώ αυτοί για την Κίνα και την Ινδία έμειναν σταθεροί. Όλοι όμως διαμορφώθηκαν χαμηλότερα των 100 μονάδων, που είναι το σημείο αναφοράς για την ανάπτυξη. Οι τάσεις για το ρυθμό ανάπτυξης ποικίλουν και είναι παραδοσιακά υψηλότεροι για τις αναπτυσσόμενες από ό,τι για τις αναπτυγμένες οικονομίες.

Ο βασικός δείκτης για τα 34 μέλη του ΟΟΣΑ παρέμεινε αμετάβλητος στις 100,6 μονάδες και αμετάβλητος για τις ΗΠΑ, Βρετανία και Γαλλία.

Ο δείκτης για τη Γερμανία, τον Καναδά και την Ιαπωνία υποχώρησε, αν και ο ΟΟΣΑ δήλωσε ότι για την Ιαπωνία, «η διακοπή του momentum ανάπτυξης μπορεί να σχετίζεται με μια άνοδο στο φόρο πωλήσεων».

Όλοι οι υπόλοιποι δείκτες παρέμειναν άνω των 100 μονάδων.

Νέα άνοδο σημείωσε ο δείκτης για την Ιταλία, σηματοδοτώντας μια «θετική αλλαγή στο momentum». Αυτό οδήγησε σε συνολική άνοδο της μέτρησης για το σύνολο της Ευρωζώνης και υποδεικνύει ανάκαμψη.

Διαβάστε επίσης Reuters:

ΕΤΕπ: Χρηματοδότηση μικρομεσαίων επιχειρήσεων

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή