Ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα έως 400 ευρώ – Ποιοι οι δικαιούχοι
Ξεκίνησε τις κοινωνικές παροχές η κυβέρνηση σε μια προσπάθεια να αλλάξει το κλίμα που έχει διαμορφωθεί εναντίον της.
Ωστόσο η έκθεση του ΔΝΤ, η οποία κάνει λόγο για νέα σκληρά μέτρα που πρέπει να παρθούν βάζει φρένο στις όποιες «καλές προθέσεις».
Ο υφυπουργός Εργασίας, Βασίλης Κεγκέρογλου ανακοίνωσε ότι από το Σεπτέμβριο ξεκινάει να τίθεται σε εφαρμογή ο θεσμός του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος.
Πρόκειται για ένα μόνιμο μηχανισμό για την αντιμετώπιση της φτώχειας και τη διασφάλιση ενός εγγυημένου επιπέδου διαβίωσης.
Σύμφωνα με «ΤΑ ΝΕΑ» το πρόγραμμα θα ξεκινήσει να εφαρμόζεται πιλοτικά σε δύο Δήμους και θα απευθύνεται σε άτομα που διαβιούν σε συνθήκες μεγάλης φτώχειας. Στόχος είναι το πρόγραμμα να επεκταθεί το 2015 από δημοτικό σε εθνικό επίπεδο.
Το εισοδηματικό όριο για να λάβει κανείς το εγγυημένο εισόδημα θα είναι τα 4.800 ευρώ, ενώ το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα θα φτάνει τα 400 ευρώ.
Ποιοι θα είναι οι δικαιούχοι του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος:
1. Ανεργος χωρίς άλλες πηγές εισοδήματος και ιδιόκτητη κατοικία θα δικαιούται 200-230 ευρώ το μήνα, θα έχει τη δυνατότητα ένταξης στο κοινωνικό τιμολόγιο, χορήγηση επιδόματος θέρμανσης και συμμετοχή σε προγράμματα του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Ταμείου για δράσεις κατάρτισης και απασχόλησης.
2. Εγγαμος συνταξιούχος με ετήσιο εισόδημα έως 4.800 ευρώ και ιδιόκτητη κατοικία θα δικαιούται 300 ευρώ το μήνα (230 ευρώ ο ίδιος και 70 ευρώ η σύζυγός του), θα έχει τη δυνατότητα ένταξης στο κοινωνικό τιμολόγιο, χορήγηση επιδόματος θέρμανσης και συμμετοχή σε προγράμματα του Ευρωπαϊκού Ταμείου Απόρων, όπως για τη σίτιση
3. Εγγαμος άνεργος με δύο παιδιά με ετήσιο εισόδημα έως 4.800 ευρώ χωρίς περιουσιακά στοιχεία και ανασφάλιστος θα δικαιούται 400 ευρώ το μήνα (230 ευρώ ο ίδιος, 70 ευρώ η σύζυγός του και 50 ευρώ το κάθε παιδί). Παράλληλα θα έχει τη δυνατότητα ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης, ένταξης στο κοινωνικό τιμολόγιο, χορήγηση επιδόματος θέρμανσης, συμμετοχή σε προγράμματα του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Ταμείου για δράσεις κατάρτισης και απασχόλησης και συμμετοχή σε προγράμματα του Ευρωπαϊκού Ταμείου Απόρων, όπως για τη σίτιση.
Ένας χρόνος από τον «ξαφνικό θάνατο» της ΕΡΤ (pics+vids)