Αυτό είναι το σχέδιο ανάπλασης του Ελληνικού

Το 2016 αναμένεται να ξεκινήσουν οι εργασίες για το «Μητροπολιτικό Πόλο Ελληνικού – Αγ. Κοσμά», όπως ανακοίνωσε ο διευθύνων σύμβουλος της Lamda Development, Οδυσσέας Αθανασίου, κατά την παρουσίαση των σχεδίων ανάπλασης της περιοχής.

Αυτό είναι το σχέδιο ανάπλασης του Ελληνικού
6'


Η παραχώρηση της έκτασης 6.200 στρεμμάτων στο χώρο του πρώην αεροδρομίου του Ελληνικού στο Global Investment Group, που απαρτίζεται από τη Lamda Development, την Al Maabar από το Αμπού Ντάμπι και την κινεζική Fosun, σήκωσε το προηγούμενο διάστημα από πολλές πλευρές κύμα αντιδράσεων περί «ξεπουλήματος» και σκανδαλώδους παραχώρησης, με δεδομένο ότι στην τελική φάση του διαγωνισμού η πρόταση της Lamda ήταν και η μοναδική. Αντιδράσεις όμως υπάρχουν και από κατοίκους του δήμου του Ελληνικού και των όμορων περιοχών, οι οποίοι εκφράζουν φόβους για «τσιμεντοποίηση» του πάρκου, καθώς και για την ελεύθερη πρόσβαση σε αυτό και στην παραλία, λόγω της εμπορικής εκμετάλλευσης που θα ακολουθήσει σε πολλούς χώρους του.

Τις «σκιές» αυτές επιχείρησε να διαλύσει στην παρουσίασή του ο κ. Αθανασίου, ο οποίος επανειλημμένα τόνισε ότι στόχος είναι το έργο «εθνικό όραμα», όπως το χαρακτήρισε, να έχει το μέγιστο βαθμό διαφάνειας. Ως προς τη διαδικασία ανέφερε ότι μέσα στην εβδομάδα θα κατατεθεί ο σχετικός φάκελος στο Ελεγκτικό Συνέδριο, περίπου τρεις μήνες μετά την ανακήρυξη της Lamda από το ΤΑΙΠΕΔ ως προτιμητέου επενδυτή. Στη συνέχεια θα κατατεθούν οι πολεοδομικές και περιβαλλοντικές μελέτες στο Συμβούλιο της Επικρατείας, ενώ η έκδοση του Προεδρικού Διατάγματος αναμένεται μέχρι τον Μάρτιο του 2015. Με την επικύρωση της σύμβασης αγοραπωλησίας από τη Βουλή και την έκδοση των οικοδομικών αδειών, θα δοθεί το τελικό πράσινο φως για την έναρξη των εργασιών, εντός του 2016. Το συνολικό κόστος του έργου αναμένεται να ανέλθει στα 8 δισ. ευρώ.

Η Ολοκληρωμένη Ανάπτυξη του Μητροπολιτικού Πόλου Ελληνικού – Αγ. Κοσμά προβλέπει:

- Την αναβάθμιση του παραλιακού μετώπου με την πραγματοποίηση έργων για τη δημιουργία μίας συνεχόμενης αμμώδους παραλίας μήκους μεγαλύτερης του 1 χλμ. και πλάτους περίπου 50 μ. στην περιοχή του Αγ. Κοσμά, τη δημιουργία μιας νέας μαρίνας για την εξυπηρέτηση μικρών σκαφών και σύνοδες εκπαιδευτικές χρήσεις μέσω της δημιουργίας ενός διεθνούς Ενυδρείου αλλά και χρήσεις τουρισμού-αναψυχής, τη χερσαία ανάπτυξη χρήσεων τουρισμού-αναψυχής στην περιοχή της Τουριστικής Μαρίνας Σκαφών Αναψυχής (πρώην Ολυμπιακή Μαρίνα Αγ. Κοσμά) και συγκεκριμένα τη δημιουργία δύο ξενοδοχειακών μονάδων 270 περίπου κλινών, εμπορικές δραστηριότητες (Marina Mall), αθλητικές εγκαταστάσεις (Ναυτικός Όμιλος) και τέλος οικιστικές αναπτύξεις. Ειδικότερα στο παραλιακό μέτωπο προβλέπεται η ανέγερση ενός τοπόσημου υψηλής αρχιτεκτονικής σχεδίασης που θα στεγάσει διαμερίσματα υψηλών προδιαγραφών ενώ στο βόρειο τμήμα της περιοχής του Αγ. Κοσμά, προβλέπεται η ήπια οικιστική ανάπτυξη μονοκατοικιών αλλά και διαμερισμάτων.

pedestrianroad

- Την ανάπτυξη του Μητροπολιτικού Πάρκου Πρασίνου και Αναψυχής, ενός πάρκου 2.000.000 τ.μ. σε άμεση γειτνίαση με το Παραλιακό Μέτωπο αλλά και τη Λεωφ. Βουλιαγμένης, με εύκολη πρόσβαση των κατοίκων των όμορων δήμων Αλίμου, Αργυρούπολης, Ελληνικού και Γλυφάδας χάρη στην στρατηγική χωροθέτηση περισσότερων πυλών εισόδου. Το Πάρκο θα συνδυάζει την Ιστορία του χώρου (Πρώην Αεροδρόμιο Ελληνικού) μέσω της ανάδειξης κτιρίων ιστορικής σημασίας (East Terminal Building, Hangars) κτιριών πολιτιστικού ενδιαφέροντος (Exhibition Center, National Aviation Museums), της δημιουργίας χώρων περιπάτων και αναψυχής κατά μήκος των διαδρόμων τροχοδρόμησης των αεροπλάνων, της μετεγκατάστασης και διεύρυνσης αθλητικών εγκαταστάσεων και γηπέδων για την υπενθύμιση της Ολυμπιακής κληρονομιάς του χώρου που φιλοξένησε τους Ολυμπιακούς Αγώνες το 2004 αλλά και της ανάπτυξης λοιπών χρήσεων αναψυχής, σε ένα χώρο Πρασίνου που θα χαρακτηρίζεται από τη χλωρίδα της Αττικής και αναμένεται να βελτιώσει σημαντικά το μικροκλίμα της ευρύτερης περιοχής του Ελληνικού και της ποιότητας ζωής των κατοίκων του.

- Την ανάπτυξη της έκτασης του Πρώην Αεροδρομίου Ελληνικού με χρήσεις όπως εκπαιδευτικά ιδρύματα και campus στέγασης φοιτητών, διεθνή ιδρύματα υγείας και έρευνας καθώς και ένα πρότυπο Επιχειρηματικό Πάρκο, τα οποία στοχεύουν στην ανάδειξη της Αθήνας σε σημαντικό κέντρο εκπαίδευσης, έρευνας και επιχειρηματικότητας με δημιουργία πλέον των 50.000 περίπου νέων θέσεων εργασίας. Επιπροσθέτως, χρήσεις αναψυχής και εμπορίου συμπεριλαμβανομένου του μεγαλύτερου εμπορικού κέντρου της Αττικής, υπεραγορές, ξενοδοχειακά συγκροτήματα περίπου 2.000 κλινών καθώς και πρότυπες τουριστικές υποδομές (συνεδριακό κέντρο, νέο γήπεδο golf, αξιοποίηση του ολυμπιακού κέντρου canoe kayak) και τέλος οικιστικές αναπτύξεις.

Ο κ. Αθανασίου τόνισε ότι η πρόσβαση στο πάρκο θα είναι ελεύθερη για το κοινό, όπως και στο παραλιακό μέτωπο.

Sports

Τα κυριότερα κοινωνικά οφέλη που θα προκύψουν, σύμφωνα πάντα με τις εκτιμήσεις της Lamda, είναι:

- Η βελτίωση και εκσυγχρονισμός των έργων υποδομής (οδικό δίκτυο – πεζόδρομοι – ποδηλατοδρόμοι, βελτίωση σύνδεσης Μέσων Μαζικής Μεταφοράς π.χ. σύνδεση TRAM-METRO, δίκτυα κοινής ωφέλειας) για την αντιμετώπιση των συγκοινωνιακών, λειτουργικών και περιβαλλοντικών προκλήσεων που θα επιφέρει η Ανάπτυξη και τα οποία (έργα υποδομής) θα συνεισφέρουν τελικά στη βελτίωση της ποιότητας ζωής των μόνιμων κατοίκων, εργαζομένων και επισκεπτών της ευρύτερης περιοχής του Μητροπολιτικού Πόλου Ελληνικού – Αγ. Κοσμά και των όμορων σε αυτόν Δήμων.

- Δημιουργία θέσεων εργασίας τόσο βραχυπρόθεσμα (οικοδομική δραστηριότητα, επιστημονική κοινότητα ~10.000) όσο και μακροπρόθεσμα (σε βάθος 20ετίας) ~ 50.000 (μελέτη ΙΟΒΕ), με αντίστοιχη δημιουργία νέων Επιχειρηματικών Δραστηριοτήτων (θερμοκοιτίδες επιχειρήσεων, Επιχειρηματικό Πάρκο, Υγεία & Έρευνα).

Το τίμημα της επένδυσης ανέρχεται σε 2,1 δισεκατομμύρια ευρώ: 915 εκατ. αφορούν στην αγορά των μετοχών της ΕΛΛΗΝΙΚΟ Α.Ε. για 99 χρόνια και 1,2 δισ. στην υλοποίηση του συνόλου των έργων υποδομών. Επίσης, στα άμεσα οικονομικά οφέλη του Δημοσίου περιλαμβάνεται η απόδοση του 30% των κερδών για ποσοστά απόδοσης της επένδυσης, άνω του 15%.

Εμμέσως, για το Ελληνικό Δημόσιο θα προκύψουν έσοδα από την 25ετή επενδυτική δραστηριότητα της ΕΛΛΗΝΙΚΟ Α.Ε. (Φόροι ~€5 δις, Ασφαλιστικές εισφορές ~€5,5 δις ), ενώ η συμβολή στο ΑΕΠ στο τέλος της περιόδου του έργου θα είναι της τάξης του 2%.

Η τελική εικόνα του Ελληνικού μετά την ανάπλαση θα είναι μια ελληνική εκδοχή της πολυτελούς περιοχής Κρουαζέτ των Καννών ή της λεωφόρου Προμενάντ ντεζ Ανγκλαί της Νίκαιας της Γαλλίας, όπως ανέφερε χαρακτηριστικά ένας εκ των ομιλητών. Το ζήτημα είναι ότι από αυτή την πολυτέλεια θα είναι αποκλεισμένη η τεράστια πλειοψηφία του ελληνικού λαού, την ώρα οι επιχειρηματικοί όμιλοι, στους οποίους θα ανήκουν οι πολυτελείς ξενοδοχειακές μονάδες και τα εμπορικά κέντρα που θα αναπτυχθούν, θα αποκομίζουν κέρδη εκατομμυρίων.

Διαβάστε επίσης:

Η ανάπτυξη του Ελληνικού θα φέρει 1 εκατ. τουρίστες

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή