Το «παζάρι» της επιστροφής στην ανάπτυξη
Εκεί λοιπόν που η κυβέρνηση και η τρόικα μας έλεγαν ότι έχουμε σίγουρη την ανάπτυξη το 2014, διεθνείς οίκοι αρχίζουν και αμφιβάλλουν. Προφανώς, δεν πείθονται ότι η κατάσταση στη χώρα μας έχει τρέξει με τέτοιους ρυθμούς και ευελπιστούν δανειστές και οικονομικό επιτελείο, πιστεύοντας ότι μάλλον... προτρέχουν ο καθένας για δικούς του λόγους.
Φυσικά, το αν η ανάπτυξη θα είναι 0,1% ή 0,6% το 2014 λίγη σημασία έχει και για τους οικονομολόγους, αλλά και για τον κόσμο, αφού δεν πρόκειται να καταλάβει απολύτως τίποτα στην καθημερινότητά του. Αντιθέτως, οι φόροι που θα πρέπει να πληρώσει μέχρι το τέλος του έτους, ξεκινώντας ήδη από τον Ιούλιο, θα τον κάνουν να καταλάβει ότι τα δύσκολα είναι ..μπροστά!
Οι οίκοι της... ανάπτυξης
Στους υποστηρικτές της επιστροφής της Ελλάδας στην ανάπτυξη μετά από πολλά χρόνια ύφεσης, είναι ο οίκος Moody's που πρόσφατα αναθεώρησε τις εκτιμήσεις του, εκτιμώντας ότι η χώρα μας δεν θα έχει τελικά μηδενική ανάπτυξη το 2014, αλλά 0,4%.
Η HSBC «βλέπει» ανάπτυξη 0,2% για φέτος, όπως και η Bank of America – Merrill Lynch (+0,3%).
Οι «μετριοπαθείς»!
Μηδενική ανάπτυξη για το 2014 προβλέπει ο οίκος Morgan Stanley, ενώ για το 2015 εκτιμά ότι η αύξηση του ελληνικού ΑΕΠ θα «τρέξει» με ρυθμό της τάξεως του 1%.
Οι... αρνητικοί
Μικρή ύφεση για το 2014 και αδύναμη οικονομική ανάπτυξη για τα επόμενα χρόνια βλέπει η Standard & Poor's. Ο ιαπωνικός οίκος Nomura εκεί που έβλεπε ανάπτυξη 0,1% τώρα κοιτάζει προς την πλευρά της ..ύφεσης, έστω και οριακά κατά -0,1%. Για το 2015 εκτιμά ανάπτυξη 1,6%.
Τέλος, τη βαθύτερη ύφεση για φέτος επιμένει να βλέπει η Citigroup. Το -0,8% είναι η χειρότερη εκτίμηση μέχρι στιγμής για την πορεία του ελληνικού ΑΕΠ.
Θα κάνει το 5 στα 5 η ΤτΕ;
Μέχρι στιγμής οι εκτιμήσεις της Τράπεζας της Ελλάδας δεν έχουν πέσει μέσα για το πότε η χώρα μας θα επιστρέψει στην ανάπτυξη. Σε σημείο μάλιστα, που έχουν γίνει «ανέκδοτο» οι προβλέψεις Προβόπουλου, καθώς κάθε χρόνο προέβλεπε ανάπτυξη, αλλά μας ερχόταν ..ύφεση. Για φέτος, πάντως, στην τελευταία έκθεση της Τράπεζας (και του Προβόπουλου) προβλέπεται ανάπτυξη 0,5%, όταν τρόικα και κυβέρνηση την τοποθετούν στο 0,6%.
Η διαφορά του 0,1% είναι σαν να μην υπάρχει, αφού όπως γράψαμε και παραπάνω, ο κόσμος δεν θα καταλάβει απολύτως τίποτα. Το θέμα είναι αν θα πέσει φέτος μέσα στις προβλέψεις. Για να είναι πάντως καλυμμένη, η ΤτΕ στην έκθεσή της βάζει αστερίσκους, γράφοντας ότι η ανάκαμψη προϋποθέτει, πρώτον, την αντιστροφή της αρνητικής πορείας των επενδύσεων και, δεύτερον, την επιτάχυνση της αύξησης των εξαγωγών.
Διαβάστε επίσης:
Παράταση έως τις 14 Ιουλίου για το Ε9
Ιστορικό ρεκόρ για Γουόλ Στριτ
Θετικός για πρώτη φορά ο ρυθμός ανάπτυξης της Ελλάδας το 2014