FT: H Ελλάδα μπορεί να επιτύχει διατηρήσιμους ρυθμούς ανάπτυξης
Το ΔΝΤ για πρώτη φορά μετά τον εκτροχιασμό του προγράμματος το 2011, εξέφρασε συγκρατημένη αισιοδοξία για τις προοπτικές της Ελλάδας, όπως αναφέρει σε άρθρο της η εφημερίδα Financial Times.
Κάνει μάλιστα λόγο για «εξαιρετικά μεγάλη δημοσιονομική προσαρμογή» της χώρας και την επιστροφή της στις διεθνείς κεφαλαιαγορές. Το διψήφιο ποσοστό ελλείμματος του προϋπολογισμού έγινε πρωτογενές πλεόνασμα μέσα σε μόλις τέσσερα χρόνια, χάρη στις δρακόντειες περικοπές δαπανών και την πρωτοφανή ώθηση για την είσπραξη των φορολογικών εσόδων.
«Η ελληνική οικονομία εκτιμάται ότι θα αναπτυχθεί με ρυθμό 0,4% έως 0,6% εφέτος, μετά από έξι έτη συρρίκνωσης, αλλά ορισμένοι αναλυτές πιστεύουν ότι μία τουριστική χρονιά - ρεκόρ μπορεί να οδηγήσει σε έναν ρυθμό ανάπτυξης 0,9% έως 1%.
Υπάρχουν ενδείξεις ότι οι καταναλωτές μπορεί σταδιακά να ανακτούν την εμπιστοσύνη. Η ιδιωτική κατανάλωση αυξήθηκε 0,7% φέτος στο πρώτο τρίμηνο, η πρώτη τριμηνιαία αύξηση για περισσότερο από 4 χρόνια.
Οι λιανικές πωλήσεις αυξήθηκαν 7,3% σε όγκο τον Απρίλιο, η ισχυρότερη αύξηση για περισσότερο από δύο χρόνια, καθώς οι Έλληνες αγόραζαν την περίοδο του Πάσχα στα σούπερ μάρκετ και στα καταστήματα ρούχων.
Ο δείκτης επιχειρηματικής εμπιστοσύνης έφθασε σε υψηλό 6 ετών τον Ιούνιο, με τις τράπεζες να καταγράφουν αυξημένη ζήτηση δανείων από επιχειρήσεις στους τομείς προσανατολισμένους στην ανάκαμψη, όπως της ενέργειας και των υποδομών.
Η εποχικά προσαρμοσμένη ανεργία παραμένει υψηλά στο 26,8%, αλλά μειώθηκε από το ρεκόρ 27,8% του περασμένου Σεπτεμβρίου», σημειώνει το δημοσίευμα.
Ωστόσο, προσθέτει το άρθρο, είναι ασαφές αν η Ελλάδα μπορεί να επιτύχει διατηρήσιμους ρυθμούς ανάπτυξης της τάξης περίπου του 3%, που απαιτούνται για να αυξήσει το πρωτογενές πλεόνασμά της στο 4,5% του ΑΕΠ το 2016 και να επιτύχει μία ουσιαστική μείωση στο διογκωμένο δημόσιο χρέος της.
Διαβάστε επίσης
Bloomberg: «Ανάγκη για ελάφρυνση χρέους των χωρών του Νότου»