Έρχονται τα πάνω κάτω με το νέο ασφαλιστικό
Οι σχεδιασμοί για την ενοποίηση όλων των ταμείων, που θα φέρει το νέο ασφαλιστικό σύστημα, φέρνουν μεγάλες ανατροπές στους όρους και τις προϋποθέσεις συνταξιοδότησης όλων των ασφαλισμένων.
Ήδη το ΚΕΠΕ επεξεργάζεται την μελέτη για τη βιωσιμότητα και τους όρους του νέου ασφαλιστικού. Κυριότερη αλλαγή είναι η ένταξη όλων των δημοσίων υπαλλήλων στο συνταξιοδοτικό καθεστώς του ΙΚΑ.
Σύμφωνα με το σχέδιο που δημοσιεύει ο Ελεύθερος Τύπος, το Δημόσιο θα είναι κομμάτι του ΙΚΑ μαζί με τους μισθωτούς του ιδιωτικού τομέα. Αυτό ανατρέπει τα όσα ίσχυαν μέχρι σήμερα στο Δημόσιο για θεμελίωση συνταξιοδοτικού δικαιώματος στα 25 έτη. Ζητούμενο είναι αν θα δοθεί μεταβατικό διάστημα για όσους έχουν θεμελιώσει ήδη δικαίωμα με τα όσα ισχύουν σήμερα.
Σύμφωνα με το υπουργείο Εργασίας, οι ενοποιήσεις θα είναι διοικητικές και θα έχουν σαν αποτέλεσμα την κατάργηση διοικήσεων και επιτροπών. Η ενοποίηση είναι ένας από τους όρους που περιλαμβάνει το επικαιροποιημένο Μνημόνιο και περιγράφεται με τον όρο "recalibrating", δηλαδή επανεξέταση όρων και παραμέτρων.
Τα 4 σενάρια που επεξεργάζεται το ΚΕΠΕ περιλαμβάνουν 3 ή 4 φορείς συνολικά ενώ υπάρχει και μια πρόταση για ένα ενιαίο ταμείο ασφάλισης και συνταξιοδότησης με επιμέρους διακριτούς τομείς από κάθε κλάδο.
Ένα από τα σχέδια για 3 Ταμεία θα περιλαμβάνει τόσο τους δημοσίους υπαλλήλους όσο και το ΕΤΑΠ-ΜΜΕ στο ΙΚΑ ενώ εναλλακτικά εξετάζεται η συνένωση του ΕΤΑΑ με τον ΟΑΕΕ και ένα κομμάτι του ΕΤΑΠ-ΜΜΕ σε ένα υπερταμείο επιστημόνων και ελευθέρων επαγγελματιών.
Η κατεύθυνση που έχουν δώσει οι δανειστές είναι να προχωρήσει γρήγορα το σχέδιο ενοποιήσεων σε 3 ή 4 ταμεία αλλά με ημερομηνία λήξεως ώστε όλα τα ταμεία να ενοποιηθούν τελικά σε ένα. Ο ορίζοντας ενοποίησης είναι το τέλος του 2015 ή οι αρχές του 2016.
Διαβάστε επίσης:
Λήγει αύριο η προθεσμία υποβολής των φορολογικών δηλώσεων
Κατάργηση απεργιών, μειώσεις μισθών και ομαδικές απολύσεις απαιτεί η Τρόικα