Σκάει η... φούσκα των κόκκινων δανείων!
Φαίνεται ότι με καθυστέρηση ετών και αφού προηγουμένως έχει «στραγγίξει» όλη την αγορά και τα ελληνικά νοικοκυριά μέσω των αβάσταχτων φόρων, η κυβέρνηση κινείται προς την κατεύθυνση της οριστικής διευθέτησης της φούσκας στο τραπεζικό σύστημα, που λέγεται «κόκκινα δάνεια».
Μια φούσκα που αν δεν αντιμετωπιστεί έγκαιρα και με τρόπο τέτοιο ώστε να ανακουφιστούν επιχειρήσεις και νοικοκυριά που βρίσκονται σε αποδεδειγμένη και νόμιμη αδυναμία ανταπόκρισης, θα έχει ως αποτέλεσμα να κρατά «δέσμια» την ελληνική οικονομία και θα την οδηγεί χρόνο με το χρόνο στο χείλος της οριστικής καταστροφής.
Η έννοια της διαγραφής χρεών που για το ελληνικό κράτους αποτελούσε και εξακολουθεί να αποτελεί το μεγάλο ατού, άσχετα αν κανείς πλέον δεν κάνει τίποτα προς αυτή την κατεύθυνση, φαντάζει ως η μόνη πραγματική λύση για τις τράπεζες που πρέπει και επιθυμούν να βγάλουν από τα χαρτοφυλάκιά τους την κόκκινη «θηλιά».
Σύμφωνα με πληροφορίες που δημοσιεύονται στον κυριακάτικο Τύπο, τόσο η κυβέρνηση, όσο και η αξιωματική αντιπολίτευση επεξεργάζονται αυτή την περίοδο τα σχέδια με τα οποία θα επιχειρήσουν να παρέμβουν αποτελεσματικά και δραστικά, στο φλέγον ζήτημα των κόκκινων δανείων.
Τα μοντέλα που εφάρμοσε η Ιρλανδία και η Ισλανδία με το κούρεμα των δανείων φαίνεται να αποτελούν έναν πρώτο οδηγό, έστω και με μακρά καθυστέρηση, για την Ελλάδα που εδώ και πολύ καιρό πιέζεται ασφυκτικά και από την τρόικα, ώστε να βρεθούν βιώσιμες λύσεις για τα δάνεια των επιχειρήσεων και των ιδιωτών που σήμερα δεν εξυπηρετούνται.
Σύμφωνα με το «Εθνος της Κυριακής», αυτό που προκρίνεται ως λύση από την κυβέρνηση, τους τραπεζίτες και την Τράπεζα της Ελλάδας, είναι η δημιουργία μιας Bad Bank, στα πρότυπα της Ιρλανδίας, στην οποία οι συστημικές τράπεζες της χώρας θα «πουλήσουν» τα κόκκινα δάνεια σε τιμές, σαφώς μικρότερες από την αρχική τους αξία και το τρέχων υπόλοιπο.
Η νέα τράπεζα που θα δημιουργηθεί θα επιχειρήσει να αναλάβει το ρίσκο της διαπραγμάτευσης με τους δανειολήπτες, εξετάζοντας όλα τα ενδεχόμενα, ακόμα και αυτό της οριστικής διαγραφής δανείων που δεν έχουν καμία... τύχη ως προς την εξυπηρέτησή τους.
Βέβαια, τα ερωτήματα που προκύπτουν από μια τέτοια διαδικασία είναι πολλά και δεν πρέπει να δημιουργηθεί κλίμα... αισιοδοξίας πριν γίνουν γνωστές όλες οι λεπτομέρειες και κυρίως τα ψιλά γράμματα, τα οποία είναι και αυτά που έχουν τη μεγαλύτερη σημασία σε ότι αφορά στη λειτουργία του τραπεζικού συστήματος.
Πάντως, σήμερα κρίνεται δεδομένη η ανάγκη μιας άμεσης παρέμβασης, καθώς πληροφορίες αναφέρουν ότι με τα κόκκινα δάνεια στα... ταμεία τους, οι τράπεζες θα χρειαστούν άλλα 15 δις για τη διαγραφή τους, σύμφωνα και με το πρόσφατο δημοσίευμα των Financial Times. Αυτά τα χρήματα δεν υπάρχουν πουθενά, άρα σε περίπτωση επιβεβαίωσης των απαιτήσεων, η χώρα θα πρέπει να οδηγηθεί σε ένα νέο μνημόνιο για να καλύψει τις ανάγκες των τραπεζών της.
Εύλογα, πάντως, δημιουργείται το καυτό ερώτημα, για τους λόγους που εδώ και χρόνια δεν γίνεται καμία ουσιαστική κίνηση από την πλευρά της Τράπεζας της Ελλάδας για την πραγματική μείωση των κόκκινων δανείων.
Οι προτάσεις που γίνονται από τις τράπεζες προς τις επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά, κινούνται στα όρια της... ανακύκλωσης χρεών και όχι βιώσιμης διευθέτησής τους. Γιατί με καταβολή μόνο των τόκων ή επέκταση του δανεισμού για 5-15 χρόνια, οι τράπεζες φροντίζουν πρωτίστως να διασφαλίσουν τα δικά τους κεκτημένα και όχι να εξυπηρετήσουν την ανάπτυξη, την αγορά και την επιβίωση των ελληνικών νοικοκυριών.
Το σχέδιο του ΣΥΡΙΖΑ
Την ίδια στιγμή που στην κυβέρνηση ετοιμάζονται για τη σύσταση της Bad Bank, στις τάξεις του ΣΥΡΙΖΑ που πρώτοι στο παρελθόν μίλησαν για διαγραφές δανείων, αναγνωρίζοντας ότι αυτή είναι η πλέον ενδεδειγμένη λύση, επεξεργάζονται τη σύσταση ενός δημόσιου φορέα διαχείρισης όχι μόνο των κόκκινων δανείων, αλλά και των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς το δημόσιο, τα ασφαλιστικά ταμεία και τις ΔΕΚΟ.
Με αυτό τον τρόπο, πιστεύουν τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ ότι θα καταφέρουν να βάλουν τάξη στη χαώδη κατάσταση των κόκκινων δανείων, αλλά και των άλλων χρεών προς το δημόσιο που «πνίγουν» τις επιχειρήσεις, προσφέροντας προτάσεις βιώσιμες και τη δυνατότητα στο δημόσιο να βγει κερδισμένο άμεσα, αφού θα διασφαλίσει την αποπληρωμή χρεών και δανείων που σήμερα είναι κολλημένα στο... κόκκινο.
Η συζήτηση λοιπόν άνοιξε, οι επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά που βρίσκονται σε αποδειγμένη αδυναμία περιμένουν και απομένει να το πάρουν απόφαση και οι ελληνικές τράπεζες πως θα πρέπει να προβούν σε γενναίες προτάσεις, περιορίζοντας τα δικά τους υπέρ-κέρδη, για να συνδράμουν πρακτικά στην ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας και να μην απαιτούν, κάθε λίγο και λιγάκι, χρήματα που χρεώνεται ο ελληνικός λαός, για την ανακεφαλαιοποίησή τους και την κάλυψη της «κόκκινης» τρύπας.
Διαβάστε επίσης:
Δεν τα βρίσκουν κυβέρνηση και τρόικα για τα «κόκκινα» δάνεια!
Τα «κόκκινα δάνεια» στο επίκεντρο της συνάντησης Δένδια – τρόικας
Το ΠΑΣΟΚ για τα κόκκινα δάνεια
Σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου για ρευστότητα και «κόκκινα» δάνεια