Λίστα 100 «κόκκινων φακέλων» επιχειρηματιών στα χέρια της τρόικα

Εκατό «καυτούς φακέλους» επιχειρηματικών δανείων φέρεται να έχει στα χέρια της η τρόικα, για τους οποίους δρομολογεί εξελίξεις ξεκαθαρίσματος.


Εν όψει και των stress tests της ΕΚΤ, που θα δοκιμάσουν την κεφαλαιακή αντοχή των ελληνικών τραπεζών, με τα «κόκκινα δάνεια» να έχουν κομβικό ρόλο στη διαδικασία αξιολόγησης, η τρόικα φέρεται να έχει διαμηνύσει με ρητό και κατηγορηματικό τρόπο, τόσο στην ελληνική κυβέρνηση όσο και στους Έλληνες τραπεζίτες, ότι δεν υπάρχει άλλο περιθώριο ανοχής. Για να ξεκαθαρίσει οριστικά το επιχειρηματικό τοπίο της χώρας, οι εκπρόσωποι των δανειστών κάνουν φύλλο και φτερό 100 φακέλους επιχειρηματιών, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «DEAL news».

Οι φάκελοι αυτοί δεν αφορούν μόνο σε προβληματικά και μη εξυπηρετούμενα δάνεια, αλλά περιλαμβάνουν επίσης την πλήρη ακτινογραφία των χορηγήσεων, των ενεχύρων που έχουν λάβει οι τράπεζες, καθώς και τα τελευταία στοιχεία της οικονομικής διάρθρωσης σημαντικών ελληνικών επιχειρήσεων.

Η «λίστα των 100» που έχει στα χέρια της η τρόικα, περιλαμβάνει δανειοδοτήσεις ύψους περίπου 20 δισ. ευρώ, εκ των οποίων σχεδόν οι μισές είναι «κόκκινες» και οι υπόλοιπες αξιολογούνται ως μεσαίου και υψηλού κινδύνου.

Τα επίμαχα στοιχεία, οι τροϊκανοί έχουν αντλήσει από τις ελληνικές τράπεζες, τις εκθέσεις του επικεφαλής της Task Force, Χορστ Ράιχενμπαχ, αλλά και από φερόμενα «αλληλοκαρφώματα» επιχειρηματιών.

Σύμφωνα με πηγές των Βρυξελλών, μεταξύ των φακέλων σε προτεραιότητα εκκαθάρισης είναι:

Δύο εταιρείες του τομέα των media, που έχουν περιέλθει σε οριακή κατάσταση, με συνεχώς διογκούμενες ζημιές και τεράστιες δανειακές υποχρεώσεις, που δεν μπορούν να «χαλιναγωγηθούν».

Δάνεια που έχουν χορηγηθεί σε ορισμένους Έλληνες εφοπλιστές, το ύψος των οποίων θεωρείται ανησυχητικό και παραπέμπει στην ανάγκη να υπάρξουν νέες καλύψεις ή εγγυήσεις σε μετρητά.

Εταιρεία που δραστηριοποιείται στον τομέα παροχών υπηρεσιών υγείας, της οποίας ο βασικός μέτοχος έχει εμπλοκή με τη Δικαιοσύνη, για άλλη όμως υπόθεση.

Επιχειρήσεις του τομέα των κατασκευών, των οποίων τα οικονομικά στοιχεία είναι σαθρά και τα δανειακά βάρη υπέρογκα.

Οι εκπρόσωποι των δανειστών πιέζουν για παρεμβάσεις, οι οποίες αφορούν είτε στην απομείωση των υφιστάμενων δανειακών βαρών, είτε στην εισφορά πρόσθετων καλύψεων προς τις τράπεζες. Σε διαφορετική περίπτωση, οι μετοχοποιήσεις δανείων ή ακόμα και το οριστικό «λουκέτο» για τις πιο βαριές περιπτώσεις, φαίνεται να αποτελούν μονόδρομο.

Έτσι, αρκετοί εκ των μεγάλων της ελληνικής αγοράς αναμένεται να έρθουν σε δύσκολη θέση, καθώς οι Βρυξέλλες διαμηνύουν ότι πρέπει να λήξει το ζήτημα των «αμαρτωλών» δανείων και να μπει τέλος στις «ανορθογραφίες» του παρελθόντος, με μια διαδικασία επανεκκίνησης της επιχειρηματικής δραστηριότητας στην Ελλάδα, σε σοβαρή και ισότιμη βάση.

Διαβάστε επίσης:

ISDA: Η Αργεντινή χρεοκόπησε

Ενιαίος Φόρος Ακινήτων: Ξεκίνησε η διαδικασία των εκκαθαριστικών