Τι διεκδικούν οι Κύπριοι για τις τράπεζες από το ελληνικό Δημόσιο

Δυσαρέσκεια φαίνεται να εκφράζει η Κύπρος για τον τρόπο που η Ελλάδα και συγκεκριμένα η Τράπεζα της Ελλάδος χειρίστηκε τις κυπριακές τράπεζες κατά τη διάρκεια της κρίσης - Τι απαντά η Τράπεζα της Ελλάδος

Όπως αναφέρει η Καθημερινή, η κυπριακή πλευρά φαίνεται να χρεώνει στην Ελλάδα την κατάρρευση του κυπριακού τραπεζικού συστήματος και συγκεκριμένα επικρίνουν την απόφαση να μην επιτρέψει τη χρηματοδότηση το 2012 των κυπριακών τραπεζών από την έκτακτη διαδικασία ρευστότητας του ευρωσυστήματος, το γνωστό Emergency Liquidity Assistance (ELA).

Σύμφωνα με την Κύπρο, η απόφαση αποκλεισμού από τον ELA ήταν καθοριστικός για την αποδυνάμωση των κυπριακών τραπεζών και στην ουσία σφράγισε την εξαγορά των καταστημάτων τους στην Ελλάδα.

Σύμφωνα με την Καθημερινή, φαίνεται να έχει τεθεί θέμα αποζημιώσεων προς την Κύπρο, αν και η Λευκωσία διαψεύδει την αναφορά του ζητήματος στην πρόσφατη συνάντηση του προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκου Αναστασιάδη, με τον πρωθυπουργό, Αντώνη Σαμαρά.

Ήδη η Cyprus Popular Bank ζητά αποζημίωση από το ελληνικό Δημόσιο με την κατηγορία ότι λόγω των ελληνικών ενεργειών υπέστη ζημιές δισεκατομμυρίων.

Από την πλευρά της η ΤτΕ, πάντως, τονίζει ότι οι απαιτήσεις της Κύπρου είναι αστήρικτες, αναφέρει η εφημερίδα, καθώς ο μηχανισμός του ELA χορηγείται σε έκτακτες περιπτώσεις με την έγκριση της ΕΚΤ και με την ευθύνη της εθνικής κεντρικής τράπεζας για τη στήριξη των εθνικών τραπεζών, ενώ οι κυπριακές τράπεζες στην Ελλάδα δεν λειτουργούσαν ως ελληνικές θυγατρικές των κυπριακών ομίλων, αλλά ως δίκτυο καταστημάτων.

Πηγή: newsmoney.gr

Διαβάστε επίσης:

Ενιαίος Φόρος Ακινήτων: Ημιυπαίθριοι και αυθαίρετα φουσκώνουν τον λογαριασμό

ΕΝΦΙΑ: Όλα όσα πρέπει να ξέρετε