Έρευνες για υδρογονάνθρακες: Τι προβλέπουν οι αποφάσεις Μανιάτη

Κέρδη που μεταφράζονται σε ποσοστό επί της αξίας των υδρογονανθράκων (τουλάχιστον 4%), σε φόρο εισοδήματος 20% και περιφερειακό φόρο 5% θα έχει το Δημόσιο από τις επιχειρήσεις που θα αναλάβουν να ερευνήσουν περιοχές του Ιονίου, της Κρήτης, της Άρτας, της Αιτωλοακαρνανίας και της Βορειοδυτικής Πελοποννήσου.

Έρευνες για υδρογονάνθρακες: Τι προβλέπουν οι αποφάσεις Μανιάτη
1'

Οι σχετικές προκηρύξεις έχουν ήδη υπογραφεί από τον υπουργό Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Γιάννη Μανιάτη και αναμένει η δημοσίευση στο ΦΕΚ και στην επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Η πρώτη από τις δύο υπουργικές αποφάσεις, αφορά στην προκήρυξη του Διεθνούς Γύρου Παραχωρήσεων των Δικαιωμάτων έρευνας και εκμετάλλευσης στις 20 θαλάσσιες περιοχές στα νότια της Κρήτης και στο Ιόνιο.

Η υποβολή προσφορών θα ξεκινήσει από την ημέρα που η απόφαση θα δημοσιευθεί στην Επίσημη Εφημερίδα της Ε.Ε. και θα έχει εξάμηνη διάρκεια.

Η δεύτερη υπουργική απόφαση αφορά στον Διεθνή Διαγωνισμό υποβολής προσφορών για τις τρεις χερσαίες περιοχές στη Δυτική Ελλάδα, «Άρτα-Πρέβεζα», «Αιτωλοακαρνανία» και «Βορειοδυτική Πελοπόννησος», για τις οποίες τον περασμένο Απρίλιο εκδηλώθηκε ενδιαφέρον από την εταιρία ENEL.

Πλέον, δίνεται η δυνατότητα να υποβληθούν προσφορές για τις συγκεκριμένες περιοχές άμα τη δημοσίευση της απόφασης στην Εφημερίδα της Ε.Ε. και για τις 90 επόμενες ημέρες.

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή