ΕΝΦΙΑ: Το success story και οι άδειες τσέπες
Τρέμουν την οργή του κόσμου στο Μαξίμου - Επέκταση των δόσεων του φόρου ακινήτων εξετάζει η κυβέρνηση - Ζητούν από την ΕΛΣΤΑΤ απαντήσεις για τον αν θα επηρεαστούν αρνητικά τα έσοδα.
Την καταβολή του ενιαίου φόρου ακινήτων του 2014 σε περισσότερες δόσεις, ενδεχομένως και μετά τον Φεβρουάριο του 2015 (η τελευταία δόση), επιθυμεί η κυβέρνηση για δύο βασικούς λόγους:
1ον. Διότι δεν υπάρχουν λεφτά. Ο κόσμος δεν έχει να πληρώσει όλο αυτό τον τεράστιο όγκο οφειλών που ζητούν εφορία και τρόικα.
2ον. Για λόγους πολιτικού γοήτρου και επικοινωνιακής διαχείρισης. Να δείξει δηλαδή στους πολίτες ότι πιέζει την τρόικα για «ελαφρύνσεις».
ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΟΛΑ ΟΣΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΝΩΡΙΖΕΤΕ ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΝΦΙΑ
Πάντως όπως εκτιμούν οι πολιτικοί αναλυτές το βασικότερο πρόβλημα της κυβέρνησης είναι η οργή που συσσωρεύεται στην ελληνική κοινωνία και η πολιτική αβεβαιότητα που δημιουργεί η ανάδειξη από την παρούσα Βουλή νέου Προέδρου της Δημοκρατίας.
Υπό αυτό το πρίσμα, το υπουργείο Οικονομικών ζητεί από την Ελληνική Στατιστική Αρχή απάντηση για το εάν μπορεί να εισπράττεται ο φετινός ΕΝΦΙΑ και μετά τον Δεκέμβριο, ενδεχομένως και μετά τον Φεβρουάριο, με την προϋπόθεση όμως ότι όλα τα έσοδα θα εγγραφούν στον προϋπολογισμό του 2014, προκειμένου να μην τεθούν σε κίνδυνο οι αυστηροί δημοσιονομικοί στόχοι που έχουν τεθεί για το πρωτογενές πλεόνασμα.
«Πρέπει να είμαστε απόλυτα βέβαιοι», σημείωνε προ ολίγων ημερών υψηλόβαθμος αξιωματούχος του υπουργείου Οικονομικών μιλώντας off the record με τους δημοσιογράφους και επισημαίνοντας παράλληλα ότι η απάντηση από την ΕΛΣΤΑΤ θα πρέπει να δοθεί εγγράφως, με προφανή στόχο την επίκλησή της στις διαπραγματεύσεις που θα ξεκινήσουν το προσεχές διάστημα με την τρόικα.
Ο προγραμματισμός για τις δόσεις του ΕΝΦΙΑ έχει ήδη ανατραπεί, αφού η πρώτη δόση, που ήταν να πληρωθεί στα τέλη Ιουλίου, θα καταβληθεί τελικά στα τέλη Σεπτεμβρίου.
Προκειμένου να μην «πέσουν» όλοι οι φόροι μαζί (φόρος εισοδήματος και φόρος ακινήτων), η κυβέρνηση προσπαθεί να επεκτείνει τις δόσεις σε έξι ή οκτώ, έτσι ώστε να περιορίσει τις αντιδράσεις των φορολογουμένων αλλά και να καταφέρει να εισπράξει τα ποσά που έχουν προϋπολογιστεί.
Σε κάθε περίπτωση, ακόμη κι αν η Στατιστική Αρχή δώσει το «πράσινο φως», τον τελευταίο λόγο θα έχει η τρόικα η οποία θα θέσει θέμα εισπραξιμότητας του φόρου.
Στελέχη του υπ. Οικονομικών αναφέρουν ότι αρχικά είχε προταθεί στην κυβέρνηση ο φόρος να καταβληθεί σε 10 δόσεις, με την πρώτη δόση στα τέλη Μαρτίου του 2014, υποστηρίζοντας ότι όσες περισσότερες δόσεις τόσο μεγαλύτερη θα είναι και η εισπραξιμότητα. Ωστόσο, το Μέγαρο Μαξίμου απάντησε αρνητικά διότι δεν ήθελε να βρεθεί αντιμέτωπο με τους φορολογουμένους λίγο πριν από τις δημοτικές εκλογές.
Πάντως, η επιχειρηματολογία του υπουργείου Οικονομικών προς την τρόικα για να δεχτεί την επέκταση των δόσεων θα βασιστεί στην πρόταση αυτή που είχαν υποβάλει τα στελέχη του υπ. Οικονομικών. Δηλαδή, ότι η αύξηση του αριθμού των δόσεων θα φέρει περισσότερα έσοδα στα δημόσια ταμεία.
Σύμφωνα με τους τελευταίους υπολογισμούς του υπουργείου, από τα 3,5 δισ. ευρώ που έχουν βεβαιωθεί στους φορολογουμένους-ιδιοκτήτες ακινήτων μετά τις διορθώσεις λαθών και τις απαλλαγές που ορίζει ο νόμος θα «χαθούν» 500 εκατ. ευρώ, με αποτέλεσμα να βεβαιωθεί τελικά ποσό ύψους 3 δισ. ευρώ. Εφόσον επιτευχθεί ο στόχος που προβλέπει την είσπραξη του 80% του ανωτέρω ποσού, στον κρατικό κορβανά θα εισέλθουν στην καλύτερη περίπτωση περί τα 2,4 δισ. ευρώ από 2,65 δισ. ευρώ που έχουν συμφωνηθεί με την τρόικα.
Τα ίδια στελέχη του υπουργείου Οικονομικών αναφέρουν ότι, εφόσον είχε διατηρηθεί το αρχικό σχέδιο για τον φόρο ακινήτων και όχι τελικά αυτό που ψηφίστηκε μετά τις αντιδράσεις των βουλευτών της περιφέρειας, δεν θα είχαν παρουσιαστεί τα τεράστια προβλήματα με τις υπέρογκες αξίες ακινήτων σε περισσότερους από 4.000 οικισμούς της χώρας.
Διαβάστε επίσης:
Ξεπαγώνουν οι επιστροφές φόρου που είχαν μπλοκάρει λόγω ΕΝΦΙΑ
Ζητούν 100.000 € από το «Χαμόγελο του Παιδιού» για τον ΕΝΦΙΑ (vid)
ΕΝΦΙΑ: Κι όμως! Κάποιοι πλήρωσαν ήδη την πρώτη δόση