Υποχωρούν τα ομόλογα - ανεβαίνουν τα χρηματιστήρια, μετά τις δηλώσεις Ντράγκι
Με πιο ισχυρή φρασεολογία απ' ότι στο παρελθόν, ο κ. Ντράγκι δήλωσε στην ετήσια σύνοδο των κεντρικών τραπεζιτών στο Τζάκσον Χολ της πολιτείας Γουαϊόμινγκ ότι η ΕΚΤ είναι έτοιμη να αντιδράσει με όλα τα «διαθέσιμα» μέσα που έχει, εφόσον ο πληθωρισμός συνεχίσει να μειώνεται.
Η δήλωση αυτή ενίσχυσε τις προσδοκίες ότι η ΕΚΤ μπορεί να ξεκινήσει μεγάλης κλίμακας αγορές στοιχείων ενεργητικού (σ.σ.: που ισοδυναμεί με τύπωμα χρήματος).
Η ΕΚΤ μείωσε τα επιτόκιά της τον Ιούνιο και ανακοίνωσε μέτρα για τη χορήγηση ρευστότητας έως το ποσό του 1 τρισεκ. ευρώ στην υποτονική οικονομία της Ευρωζώνης, προσφέροντας φθηνά μακροχρόνια δάνεια στις τράπεζες. Ο πληθωρισμός της Ευρωζώνης μειώθηκε στο 0,4% τον Ιούλιο και αναμένεται να υποχωρήσει περαιτέρω στο 0,3% τον Αύγουστο, πολύ κάτω από τον στόχο της ΕΚΤ που είναι λίγο κάτω από το 2%.
Οι αποδόσεις των 10ετών γερμανικών ομολόγων υποχώρησαν στο 0,958% που είναι κοντά στο ιστορικό χαμηλό 0,95%, ενώ οι αποδόσεις των αντίστοιχων ισπανικών και ιταλικών τίτλων υποχώρησαν κατά 8 μονάδες βάσης στο 2,31% και 2,51%, αντίστοιχα, και των πορτογαλικών ομολόγων κατά 14 μονάδες βάσης στο 3,12%.
Ο πανευρωπαϊκός δείκτης μετοχών Stoxx Europe 600 κατέγραφε άνοδο 0,8%, μετά τα κέρδη 2,1% που σημείωσε την περασμένη εβδομάδα, καθώς οι επενδυτές στοιχηματίζουν ότι η επιβράδυνση της βιομηχανικής παραγωγής της Ευρωζώνης θα αυξήσει την πίεση στην ΕΚΤ να ξεκινήσει αγορές στοιχείων ενεργητικού, μία πολιτική που είναι γνωστή ως ποσοτική χαλάρωση, αναφέρει το Bloomberg.
Η μετοχή της ελβετικής φαρμακευτικής εταιρείας Roche κατέγραφε άνοδο 0,6%, μετά την ανακοίνωση ότι συμφώνησε να εξαγοράσει την αμερικανική φαρμακευτική εταιρεία InterMune έναντι του ποσού των 8,3 δισεκ. δολαρίων. Η μετοχή της ισπανικής τράπεζας Bancia σημείωνε άνοδο 1,4% μετά από δημοσίευμα, που αναφερόταν σε δήλωση του υπουργού Οικονομίας της Ισπανίας Λουίς ντε Γκίντος ότι η χώρα δεν θα πωλήσει άλλες μετοχές του κρατικοποιημένου πιστωτικού ιδρύματος πριν από τον Οκτώβριο.
Το ευρώ υποχώρησε κάτω από το επίπεδο των 1,32 δολαρίων, φθάνοντας στα 1,3185 δολάρια από 1,3246 στο κλείσιμο της αγοράς της Νέας Υόρκης την Παρασκευή, καθώς οι επενδυτές στοιχημάτιζαν ότι τα επιτόκια θα κινούνται σε διαφορετικές κατευθύνσεις στις ΗΠΑ από την Ευρώπη και την Ιαπωνία.
Οι δεσμεύσεις για νομισματική στήριξη από τους επικεφαλής της ΕΚΤ και της Τράπεζας της Ιαπωνίας πίεσαν τόσο το ευρώ όσο και το γεν σε σχέση με το αμερικανικό νόμισμα. Η τιμή του πετρελαίου παρέμεινε υπό πίεση, λόγω της άφθονης προσφοράς του και η τιμή του brent για τον Οκτώβριο υποχώρησε κατά 20 σεντς στα 102,09 δολάρια ανά βαρέλι.