Πάνω από 1.000 ραντεβού στο Λονδίνο για την ελληνική οικονομία
Τα 6 ερωτήματα των διεθνών διαχειριστών κεφαλαίων για την χώρα μας
Το ενδιαφέρον των «αγορών» (αυτών δηλαδή που διαχειρίζονται και κινούν το χρήμα παγκοσμίως αλλά και στην Ελλάδα) είναι τεράστιο. Τόσο για την οικονομική ευρωστία της χώρας μας όσο βεβαίως και για την πολιτική σταθερότητα.
Για τον λόγο αυτό, δεν είναι τυχαίο ότι στο City έχουν ήδη ξεκινήσει από εχθές πολλαπλά ραντεβού χρηματιστών και οικονομικών παραγόντων τα οποία θα συνεχιστούν σήμερα και αύριο. Οι πληροφορίες του Newsbomb επιμένουν ότι τα ραντεβού είναι πάνω από 1.000, όλα στο πλαίσιο του τριήμερου Roadshow των ελληνικών εταιριών που είναι εισηγμένες στο ελληνικό χρηματιστήριο, με διαχειριστές διεθνών κεφαλαίων. Οι επαφές ξεκίνησαν χθες Τετάρτη, στο Λονδίνο και σήμερα συνεχίζονται για δεύτερη μέρα.
Οι 190 διαχειριστές κεφαλαίων, αναλυτές και στελέχη επενδυτικών εταιρειών που συναντούν τις διοικήσεις 31 ελληνικών εταιριών, πριν καν ρωτήσουν για τους εκπροσώπους των επιχειρήσεων για τα οικονομικά τους στοιχεία και το πώς πάνε εν μέσω κρίσης, έχουν όπως φαίνεται άλλες ανησυχίες.
Αυτοί που χειρίζονται κεφάλαια δισεκατομμυρίων ευρώ γνωρίζουν πολύ πριν συμβούν γεγονότα σε μια χώρα, γι’ αυτό και οι διεθνείς αναλυτές και διαχειριστές κεφαλαίων θεωρούνται «βαρόμετρο» για τις εκτιμήσεις τους.
Τα 6 ερωτήματα που θέτουν τα ξένα funds
-Το πρώτο πράγμα που ρωτούν οι διαχειριστές είναι το αν η Ελλάδα κινδυνεύει με πολιτική αστάθεια, λόγω της επερχόμενης εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας.
-Δεύτερον, αν υπάρχει η απαραίτητη συνοχή στην κυβέρνηση ανάμεσα σε Σαμαρά και Βενιζέλο για να φτάσει η Ελλάδα μέχρι την εκλογή ΠτΔ τον ερχόμενο Φεβρουάριο.
-Τρίτον, ρωτούν για τις μεταρρυθμίσεις που έχει δεσμευτεί η κυβέρνηση έναντι της τρόικα. Μέχρι στιγμής από τις περίπου 550, έχει υλοποιηθεί το 55%.
-Τέταρτον, ρωτούν για τα τεστ αντοχής της ΕΚΤ και το αν οι ελληνικές τράπεζες χρειαστούν νέα λεφτά. Τι φοβούνται δηλαδή; Ότι αν υπάρξει πολιτική αστάθεια, οι τράπεζες θα πρέπει να «τρέξουν» στις διεθνείς αγορές να βρουν χρήματα. Την ίδια περίοδο όμως θα τρέξουν στην ίδια «πηγή» και δεκάδες ακόμα τράπεζες της Ευρώπης που λόγω των ίδιων τεστ αντοχής θα αναζητήσουν λεφτά για να κλείσουν τις δικές τους «τρύπες».
-Πέμπτον, τους απασχολεί η συζήτηση - που δεν έχει ξεκινήσει ακόμα - για το ελληνικό χρέος.
Έκτον, ρωτούν για την πορεία των αποκρατικοποιήσεων. Με φόντο τις συνεχείς καθυστερήσεις, το ΤΑΙΠΕΔ δίνει παρατάσεις σε πολλές ιδιωτικοποιήσεις. Εκτός από την πορεία των αποκρατικοποιήσεων, δεν εισπράττονται και έσοδα, αφού η κωλυσιεργία και οι άλλοι παράγοντες καθυστερούν το ξεπούλημα των «ελληνικών».
Οι απεσταλμένοι της κυβέρνησης
Για όλους τους παραπάνω προβληματισμούς, η κυβέρνηση «επιστράτευσε» τον Γκίκα Χαρδούβελη και το Νότη Μηταράκη.
Ο Υπουργός Οικονομικών και ο Υφυπουργός Ανάπτυξης θα επιχειρήσουν να εξηγήσουν στους διεθνείς διαχειριστές κεφαλαίων τις εξελίξεις στο πολιτικό σκηνικό, αλλά και το τι θα γίνει με τις τράπεζες και τις διαβουλεύσεις με την τρόικα.
Ποια είναι τα funds;
Fidelity, Capital, JP Morgan, UBS, Wellington, Centaurus Capital, Lazard, Blackrock, Henderson Global Investors, Schroders, T. Rowe Price Group, Renaissance AM είναι κάποια από τα funds που συμμετέχουν στις συνομιλίες στο Λονδίνο.
Διαβάστε επίσης:
«Mυστικές» δημοσκοπήσεις: Οι μετρήσεις τρόμαξαν Σαμαρά-Βενιζέλο!