Πριμ 50.000 ευρώ για επιστροφή στην ύπαιθρο
Σύμφωνα με το «Έθνος», ο εθνικός φάκελος με τα κοινοτικά κονδύλια που προορίζονται για τον αγροτικό τομέα, προβλέπει ειδικά μέτρα στήριξης των νέων αγροτών, ύψους 400 εκατομμυρίων ευρώ.
Με ορίζοντα εξαετίας, περισσότεροι από 18.000 νέοι πρόκειται να ενισχυθούν με πριμ ύψους έως 50.000 ευρώ για ένα νέο επιχειρηματικό ξεκίνημα στην ύπαιθρο.
Ποσά ύψους 300 εκατ. ευρώ θα μοιραστούν 16.000 νέοι για να εισέλθουν στο αγροτικό επάγγελμα, ενώ περισσότερες από 2.000 νέες επιχειρήσεις, τα λεγόμενα «start-ups», που θα επιλέξουν να δραστηριοποιηθούν στον αγροδιατροφικό τομέα θα χρηματοδοτηθούν με 100 εκατ. ευρώ.
Συγκεκριμένα, προβλέπεται ότι οι νέοι αγρότες έως 40 ετών θα λαμβάνουν αυξημένο τσεκ κατά 25% σε σχέση με τους υπόλοιπους αγρότες που υπολογίζεται σε 50 εκατ. ευρώ τον χρόνο από τη δέσμευση του 2% των κονδυλίων, ενώ θα μπει ανώτατο πλαφόν στις επιδοτήσεις και αναδιανεμητικό πριμ της τάξης των 50 εκατ. ευρώ ετησίως μέχρι το 2020 για όσους νέους θέλουν να εισέλθουν στον πρωτογενή τομέα.
Η δέσμευση του 2% των κονδυλίων του εθνικού φακέλου για τους νέους αγρότες, που ισοδυναμεί με ένα ποσό της τάξης των 300 εκατ. ευρώ συνυπολογίζοντας κοινοτικές και εθνικές ενισχύσεις, θα οδεύσει σε 16.000 νέους που θα εισέλθουν στο αγροτικό επάγγελμα, με το πριμ να φτάνει έως και τις 50.000 ευρώ.
Οι προϋποθέσεις
Δικαίωμα υποβολής θα έχουν φυσικά πρόσωπα μόνιμοι κάτοικοι Ελλάδας, εγγεγραμμένοι στο Ολοκληρωμένο Σύστημα Διαχείρισης και Ελέγχου που εγκαταστάθηκαν για πρώτη φορά ως αρχηγοί γεωργικής εκμετάλλευσης κατά τους τελευταίους 14 μήνες και πληρούν τις εξής προϋποθέσεις:
1. Διαθέτουν επαρκή επαγγελματική ικανότητα ή αναλαμβάνουν τη δέσμευση να την αποκτήσουν μέσα σε 36 μήνες από την ημερομηνία λήψης της ατομικής απόφαση έγκρισης
2. Υποβάλλουν επιχειρηματικό σχέδιο μέγιστης χρονικής διάρκειας 5 ετών με δεσμευτικούς στόχους και ενδιάμεσες χρονικές προθεσμίες για την ανάπτυξη των γεωργικών δραστηριοτήτων του.
«Κύμα» φυγής από τις πόλεις
Όλο και περισσότεροι νέοι «ψηφίζουν» επιστροφή στην ύπαιθρο για ενασχόληση με τη γη, δημιουργώντας μία τάση που συνεχώς διευρύνεται.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα, ο αγροτικός τομέας σήμερα απασχολεί το 11% του οικονομικά ενεργού πληθυσμού της χώρας και οι τάσεις είναι αυξητικές. Το ενδιαφέρον των νέων στρέφεται τόσο στη φυτική, όσο και στη ζωική παραγωγή, αλλά και σε επιμέρους κλάδους, όπως η μελισσοκομία.
Πάνω από 25% των αιτήσεων προέρχονται από την Κεντρική Μακεδονία, 14% από την Κρήτη και ακολουθούν στο 11% οι Περιφέρειες Δυτικής Ελλάδας και Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης.
Διαβάστε επίσης:
Κοινωνικό Μέρισμα: Ποιοι δικαιούνται δωρεάν Ίντερνετ και laptop