Τaxisnet: Τι πρέπει να κάνετε για να κινηθείτε κατά του ΕΝΦΙΑ
Είναι φανερό ότι η ιστορία με τον ΕΝΦΙΑ δεν θα είχε καλό τέλος για την κυβέρνηση. Πλέον, σε ολόκληρη την Ελλάδα συγκροτείται ένα νέο κίνημα ενάντια στον φόρο ακινήτων το οποίο αναμένεται να πάρει σάρκα και οστά με τη μορφή προσφυγών.
Ο ΕΝΦΙΑ αποδεικνύεται η σταγόνα που ξεχειλίζει το ποτήρι, ενεργοποιώντας ένα κινηματικό κύμα. Με αφορμή το νέο χαράτσι, ο κόσμος εκφράζει την δυσφορία του για την συνολική πολιτική που ασκεί η κυβέρνηση στον φορολογικό τομέα. Μια πολιτική που δεν οδηγεί πουθενά αφού η κυβέρνηση ζητά χρήματα που δεν υπάρχουν με αποτέλεσμα ο κόσμος να μην πληρώνει και τα ταμεία να μένουν άδεια.
Νομικοί, φοροτεχνικοί και οικονομολόγοι τεκμηρίωσαν με την ανάλυσή τους ότι το νέο αυτό χαράτσι αποτελεί μέρος της γενικότερης επίθεσης ενάντια στο εισόδημα των εργαζόμενων, των μικρομεσαίων στρωμάτων, του πληθυσμού της υπαίθρου. Κύριο, όμως, αντικείμενο της συζήτησης αποτέλεσε ο συντονισμός της δράσης των συλλογικοτήτων για την ενεργοποίηση των πολιτών σε ένα μεγάλο κινηματικό κύμα που θα «σαρώσει» όχι μόνο τον συγκεκριμένο άδικο νόμο, αλλά συνολικά τις ανάλγητες αντιλαϊκές πολιτικές. Άλλωστε το κυρίαρχο σύνθημα είναι σαφές: «Κατάργηση του ΕΝΦΙΑ τώρα! Δίκαιη φορολόγηση – Να πληρώσουν οι πλούσιοι».
Το αξιοσημείωτο είναι ότι το συγκεκριμένο κίνημα συμπληρώνεται και από την απαραίτητη νομική τεχνογνωσία.
Υπενθυμίζεται ότι ο Δικηγορικός Σύλλογος Αθηνών ανήρτησε στην ιστοσελίδα του (dsa.gr) έναν σαφή οδηγό για την άσκηση προσφυγών κατά των εκκαθαριστικών του ΕΝΦΙΑ.
Οι οδηγίες απευθύνονται αποκλειστικά σε πρόσωπα που λόγω οικονομικής αδυναμίας δεν δύνανται να ορίσουν δικηγόρο και αφορούν στις άμεσες νομικές ενέργειες που πρέπει να κάνουν προκειμένου να ασκήσουν εμπροθέσμως και παραδεκτώς, αφενός την «ενδικοφανή προσφυγή» κατά των εκκαθαριστικών του ΕΝΦΙΑ και αφετέρου να ζητήσουν από το δικαστήριο τον αυτεπάγγελτο διορισμό δικηγόρου στο πλαίσιο της διαδικασίας χορήγησης του ευεργετήματος της πενίας.
Δείτε εδώ αναλυτικά τα βήματα που πρέπει να κάνετε για να κινηθείτε κατά του ΕΝΦΙΑ.
Πώς θα προσφύγετε κατά του ΕΝΦΙΑ
Κατ΄ αρχάς ο ΔΣΑ υπογραμμίζει ότι η προθεσμία κατάθεσης της «ενδικοφανους προσφυγής», όπως λέγεται στην νομική ορολογία κατά των εκκαθαριστικών σημειωμάτων του ΕΝΦΙΑ λήγει στις 30 Σεπτεμβρίου 2014, ενώ διευκρινίζει ότι οι οδηγίες απευθύνονται αποκλειστικά στα πρόσωπα που λόγω της οικονομικής αδυναμίας στερούνται της δυνατότητας να ορίσουν δικηγόρο.
Οι οικονομικά αδύναμοι ενδιαφερόμενοι πρέπει να ασκήσουν εμπρόθεσμα και αφ’ ενός την «ενδικοφανή προσφυγή» κατά των εκκαθαριστικών του ΕΝΦΙΑ και αφ’ ετέρου να ζητήσουν από το δικαστήριο τον αυτεπάγγελτο διορισμό δικηγόρου στο πλαίσιο της διαδικασίας χορήγησης του ευεργετήματος της πενίας.
Όπως επισημαίνει ο ΔΣΑ, «το απαραίτητο πρώτο βήμα για την αμφισβήτηση των εκκαθαριστικών του ΕΝΦΙΑ είναι η κατάθεση της λεγόμενης «ενδικοφανούς προσφυγής», η οποία απευθύνεται στην αρμόδια επιτροπή επίλυσης διαφορών της Γενικής Γραμματείας εσόδων του υπουργείου Οικονομικών».
Η κατάθεση της ενδικοφανούς προσφυγής είναι υποχρεωτική προκειμένου να μπορέσει κάποιος, σε περίπτωση ρητής ή σιωπηρής της απόρριψης της, να προσφύγει αργότερα στα Διοικητικά Δικαστήρια.
Μέσα από την ηλεκτρονική διεύθυνση του ΔΣΑ (dsa_enfia@dsa.gr) παρέχεται η δυνατότητα να αναζητήσουν υποδείγματα για να συντάξουν και να καταθέσουν στην αρμόδια επιτροπή του υπουργείου Οικονομικών τόσο την «ενδικοφανή προσφυγή» κατά του εκκαθαριστικού του ΕΝΦΙΑ, όσο και «αίτηση χορήγησης του ευεργετήματος Πενίας», για απαλλαγή τους από την καταβολή παραβόλου και αυτεπάγγελτο διορισμό δικηγόρου από το αρμόδιο δικαστήριο προκειμένου να ασκήσουν εν συνεχεία, τη προσφυγή τους κατά της αναμενόμενης απόρριψης της ενδικοφανούς προσφυγής, στο Διοικητικό Πρωτοδικείο.
Εκτός από τη σύνταξη των παραπάνω εγγράφων, ο φορολογούμενος θα πρέπει επίσης να συγκεντρώσει όλα τα στοιχεία και τα δικαιολογητικά δαπανών που αποδεικνύουν την δεινή οικονομική του κατάστασή του (λογαριασμοί ΔΕΗ, ΕΥΔΑΠ, δαπάνες θέρμανσης, νοσήλια), καθώς και μια εκτίμηση δαπάνης για τα τρόφιμα και να τα εγγράψει σε ψηφιακή μορφή (CD), καθώς η κατάθεση της προσφυγής και των δικαιολογητικών γίνεται υποχρεωτικά σε ψηφιακή μορφή.
Ο ΔΣΑ, όπως αναφέρεις σε σχετική ανακοίνωσή του, στην προσπάθεια του να συνδράμει τους πολίτες στην άσκηση των δικαιωμάτων τους και στην παροχή αποτελεσματικής εννόμου προστασίας, θα παρέχει κάθε είδους διευκρίνιση, πληροφορία σε ομάδες πολιτών που θα απευθυνθούν σε αυτόν για ενημέρωση, στη ηλεκτρονική διεύθυνση: dsa_enfia@dsa.gr.
Στους παρακάτω συνδέσμους, δείτε την κάθε περίπτωση προσφυγής, ξεχωριστά.
1) Προσφυγή λόγω έλλειψης φοροδοτικής ικανότητας (http://www.forologoumenoi.gr/permalink/3115.html)
2) Προσφυγή λόγω ύπαρξης δανείου (http://www.forologoumenoi.gr/permalink/3116.html)
3) Προσφυγή λόγω υπέρβασης της εξουσιοδότησης της Βουλής (http://www.forologoumenoi.gr/permalink/3117.html)
Διαβάστε επίσης:
Κύμα οργής και αγανάκτησης για τον ΕΝΦΙΑ
Έρευνα – Σοκ του ΕΒΕΑ: Ένας στους δύο Έλληνες αδυνατούν να πληρώσουν φόρους