Yπερψηφίστηκε η τροπολογία για τον αναβαλλόμενο φόρο των τραπεζών
Η εκπρόθεσμη υποβολή της τροπολογίας (και μάλιστα μετά την επί της αρχής υπερψήφιση του νομοσχεδίου στο οποίο επισυναπτόταν) προκάλεσε τις έντονες διαμαρτυρίες της αντιπολίτευσης, υπήρξε δε και η αφορμή για την μη υπερψήφισή της από την ΔΗΜΑΡ.
Προς το τέλος της συνεδρίασης, ο υπουργός Ανάπτυξης Νίκος Δένδιας υπερασπίστηκε το συνάδελφό του επί των Οικονομικών, δηλώνοντας πως «εγώ, το υπουργείο Ανάπτυξης ζήτησε από τον κ. Χαρδούβελη να αντιμετωπιστεί το θέμα, διότι το εργαλείο αυτό είναι απαραίτητο για τη ρύθμιση των "κόκκινων δανείων"».
Επί της ουσίας της ρύθμισης, όπως εξήγησε ο υπουργός Οικονομικών Γκίκας Χαρδούβελης, από τα 10 δισ. ευρώ του αναβαλλόμενου φόρου που ξεχώρισε η κυβέρνηση μετά το PSI και τις απώλειες των τραπεζών, αναγνωρίζονται σήμερα περίπου 3 δισ. ευρώ στα εποπτικά κεφάλαια των τεσσάρων συστημικών ελληνικών τραπεζών, ενόψει και των stress test, στα οποία πρόκειται αυτές να υποβληθούν για την κεφαλαιακή τους επάρκεια.
Η ρύθμιση είναι ως επί το πλείστον θεωρητική: «Στην ακραία περίπτωση που για τα επόμενα 30 χρόνια οι τράπεζες δεν θα εμφανίσουν κέρδη, το Δημόσιο θα καταβάλλει το ποσόν που αντιστοιχεί στον αναβαλλόμενο φόρο», ανέφερε ο υπουργός Οικονομικών.
«Στόχος της τροπολογίας είναι να μειωθούν οι κεφαλαιακές ανάγκες των τραπεζών, ώστε να μπουν μετά οι ιδιώτες και τα funds και να πάρουν με πενταροδεκάρες από το ΤΧΣ τη συντριπτική πλειοψηφία του μετοχικού κεφαλαίου των τραπεζών» αντέτεινε ο Π. Λαφαζάνης (ΣΥΡΙΖΑ).
«Αυτό που έπρεπε να κάνετε ήταν να διαφυλάξετε ως κόρην οφθαλμού τα δανεικά τα οποία χρεώθηκε ο ελληνικός λαός για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών - και μάλιστα να τα πάρει πίσω το Δημόσιο εντόκως. Εσείς τα χρησιμοποιείτε για να εξυπηρετήσετε το ιδιωτικό κεφάλαιο. Αν θέλετε να βάλετε τον αναβαλλόμενο φόρο στα κεφάλαια των τραπεζών, οφείλετε τουλάχιστον να μετατρέψετε αυτά τα 3 δισ. σε μετοχικό κεφάλαιο των τραπεζών στο όνομα του Δημοσίου», υποστήριξε ο εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ.
«Αυτά δεν δίνονται δωρεάν. Οι τράπεζες θα πρέπει να παραδώσουν αντίστοιχες μετοχές στο Δημόσιο», απάντησε ο Γκ. Χαρδούβελης. «Το όφελος είναι η ισχυροποίηση των εποπτικών κεφαλαίων των ελληνικών τραπεζών. Οι ελληνικές τράπεζες γίνονται πιο ελκυστικές, αυξάνοντας δυνητικά και το τίμημα της πώλησης των ποσοστών του Δημοσίου σ' αυτές και μειώνεται η πιθανότητα ενεργοποίησης των 11,4 δισ. ευρώ του αποθέματος του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας», συμπλήρωσε ο υπουργός.
«Βρισκόμαστε, λοιπόν, σε μια πορεία περαιτέρω ιδιωτικοποίησης των τραπεζών και μείωσης του ρόλου του Δημοσίου σ' αυτές», διαπίστωσε ο Θ. Δρίτσας (ΣΥΡΙΖΑ).
«Δίνουμε ξανά χείρα βοηθείας στις τράπεζες να εμφανίσουν με το ζόρι καλύτερους δείκτες κεφαλαιακής επάρκειας», παρατήρησε ο Δ. Γελαλής (ΣΥΡΙΖΑ).
«Παρακολουθούμε ένα θέατρο του παραλόγου», σχολίασε για λογαριασμό της ΝΔ ο 'Αδωνις Γεωργιάδης. «Ο κος Τσίπρας στη ΔΕΘ ανακοίνωσε πως θέλει να πάρει 2 δισ. από το ΤΧΣ για τα "κόκκινα δάνεια". Υποτίθεται, λοιπόν, πως επιδιώκει να υπάρχουν υπόλοιπα στο ΤΧΣ. Και έρχεται ο κος υπουργός και λέει πως για να περάσουν οι τράπεζες τα stress tests, θα πρέπει να αφαιρέσουμε 3 δισ. από το ΤΧΣ ή να ψηφιστεί η τροπολογία - και ο ΣΥΡΙΖΑ καταψηφίζει», είπε.
«Χθες πήγατε στον Στουρνάρα, λέγοντας πως ανησυχείτε για την ευστάθεια του τραπεζικού συστήματος και γιατί λόγω της δηλώσεώς μου θα κινδυνεύσει η τραπεζική πίστη. Αν ακολουθούσαμε, όμως, σήμερα αυτά που προτείνετε, δεν θα υπήρχε καθόλου τραπεζικό σύστημα», σχολίασε ο κος Γεωργιάδης - για να ξεκινήσει αργότερα μια αντιπαράθεση με τον Δ. Στρατούλη (ΣΥΡΙΖΑ) σχετικά με το ποιος προκάλεσε με δηλώσεις του, μεγαλύτερη φυγή καταθέσεων στο εξωτερικό.
«Συμβουλή: Μην μιλάτε για καταθέσεις, ούτε θετικά, ούτε αρνητικά», παρενέβη ο προεδρεύων της συνεδριάσεως Γιάννης Δραγασάκης (ΣΥΡΙΖΑ).
«Αυτή η αντιπαράθεση για τις καταθέσεις, δεν προσφέρει τίποτα», παρατήρησε και ο Γ. Κουτσούκος (ΠΑΣΟΚ). «Δεν προσφέρει στο κλίμα που οφείλουμε να διαμορφώνουμε στην κοινωνία, ενώ αποκρύβει και τις μεγάλες αντιφάσεις που εμπεριέχει η γραμμή του ΣΥΡΙΖΑ αυτήν την περίοδο σε σχέση με τις τράπεζες».
«Κανείς δεν μπορεί να έχει τη δύναμη αυτή, να προκαλέσει το λαό να αποσύρει τις καταθέσεις του. Οι περισσότεροι απ' τους πολίτες λένε άλλωστε πως "δεν έχω χρήματα, αλλά δάνεια"», σχολίασε ο Γ. Αβραμίδης (ΑΝΕΛ) δηλώνοντας πως το κόμμα του καταψηφίζει την τροπολογία ως εκπρόθεσμη.
«Όσο και να προσπαθήσετε κε Γεωργιάδη, τη δήλωσή σας δεν μπορείτε να την δικαιολογήσετε. Είναι μια πολιτικά ανεύθυνη δήλωση που για να χτυπήσει την αξιωματική αντιπολίτευση, βάλλει εναντίον της οικονομικής σταθερότητας», ανέφερε η Μαρία Ρεπούση (ΔΗΜΑΡ) η οποία χαρακτήρισε τη ρύθμιση «πολύ σημαντικό θέμα για να περάσει την τελευταία ώρα» και δήλωσε πως θα την καταψηφίσει.
«Ο ΣΥΡΙΖΑ καταψηφίζει τη δυνατότητα να περάσουν οι τράπεζες τα stress tests. Οι καταθέσεις είναι ασφαλείς γιατί εμείς εξασφαλίζουμε την ασφάλειά τους», επέμεινε ο Α. Γεωργιάδης.
«Η αντιπαράθεση μεταξύ ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ είναι άσφαιρη», παρατήρησε, από πλευράς ΚΚΕ, ο Νίκος Καραθανασόπουλος. «Η επίσημη πρόσκληση του τομεάρχη Ανάπτυξης του ΣΥΡΙΖΑ (Γιώργου Σταθάκη) στην κοινή Σύνοδο του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας, αποδεικνύει την συμφωνία ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ στα βασικά σημεία. Η αντιπαράθεση αποσκοπεί να εγκλωβίσει τη λαϊκή δυσαρέσκεια σε δευτερεύοντα ζητήματα».