Reuters: Ρίσκο η πρόωρη έξοδος από το Μνημόνιο

Σε σημερινό του άρθρο το Reuters εκτιμά ότι η πρόθεση της ελληνικής κυβέρνησης για πρόωρη έξοδο από το Μνημόνιο οφείλεται στο φόβο για επικείμενη πολιτική κρίση

Σύμφωνα με το άρθρο ο Αντώνης Σαμαράς χρειάζεται «απεγνωσμένα» μια νέα αφήγηση προκειμένου να διασφαλίσει την υποστήριξη των 180 βουλευτών στην επικείμενη ψηφοφορία για εκλογή προέδρου υπό την αυξανόμενη πίεση των αντιμνημονιακών αριστεριστών.

Στο άρθρο γίνεται λόγος για ένα στοίχημα υψηλού ρίσκου τόσο για την πορεία της ελληνικής οικονομίας όσο και για τη σχέση της Αθήνας με τους εταίρους της στην ευρωζώνη. «Μια ενδεχόμενη αποτυχία από τον Σαμαρά να πετύχει την εκλογή του εκλεκτού για την θέση του Προέδρου της Δημοκρατίας θα προκαλούσε νέες εκλογές τις οποίςε οι αντίπαλοί του κατά της λιτότητας σχεδόν σίγουρα θα κέρδιζα» συνεχίζει το άρθρο.

Tο πιο ριψοκίνδυνο στοίχημα, σύμφωνα με το άρθρο, είναι το αν η Ελλάδα αφού παραιτηθεί των 12 δισ. ευρώ του υπολοιπόμενου δανείου του ΔΝΤ θα καταφέρει να διασφαλίσει τη χρηματοδότησή της δύο χρόνια μετά την αναδιάρθρωση του χρέους (σ.σ. μέσω PSI).

«Αν η Ελλάδα ολοκληρώσει την αξιολόγηση με τις ευλογίες της Τρόικα που θα λέει "περίφημα, πετύχατε πολλά", αν πετύχει την ελάφρυνση του χρέους και μια δημοσιονομική συμφωνία με την ΕΕ, τότε οι αγορές ίσως πουν "αυτό είναι καλό" και έτσι η Ελλάδα να συγκεντρώσει 10 δισ. ευρώ το 2015» δήλωσε η ίδια πηγή.

«Είναι ένα πιθανό χρηματοδοτικό σενάριο αλλά υπάρχουν κίνδυνοι για μια χώρα με αναδυόμενη πρόσβαση στις αγορές» προσθέτει, κάνοντας αναφορά στο γεγονός ότι η Ελλάδα διαθέτει ακόμη χαμηλή πιστοληπτική αξιολόγηση.

Νωρίτερα αυτή την εβδομάδα στο Βερολίνο, ο Σαμαράς για πρώτη φορά γνωστοποίησε δημοσίως ότι η Αθήνα ευελπιστεί να εξέλθει από το πρόγραμμα διάσωσης της Ε.Ε. και του ΔΝΤ, ένα χρόνο πριν την προγραμματισμένη ολοκλήρωσή του το 2016.

Δεν παρείχε λεπτομέρειες, αλλά η Αθήνα εκτιμά ότι το να θέσει τέλος στο αποδοκιμασμένο πρόγραμμα διάσωσης, μπορεί να προκαλέσει την αλλαγή που χρειάζεται στο πολιτικό παιχνίδι, με την λήξη της χρηματοδότησης από την Ευρωπαϊκή Ένωση τον Δεκέμβριο να προσφέρει μια λογική στιγμή για να εξέλθει και από τη στήριξη του ΔΝΤ επίσης. «Είναι απόλυτα λογικό πολιτικά 100%» αναφέρει στο Reuters, πηγή με γνώστη των συνομιλιών. «Το ΔΝΤ δεν πιέζει να αποχωρήσει, η κυβέρνηση πιέζει προς αυτό».

Για να επιτευχτεί αυτό, κατά πάσα πιθανότητα θα καταστεί απαραίτητο για την Αθήνα να σημειώσει ραγδαίες επιτυχίες σε πολλά μέτωπα – ένα γρήγορο τέλος στην τρέχουσα αξιολόγηση του προγράμματος διάσωσης, την εξασφάλιση της ελάφρυνσης χρέους και την υποστήριξη των ευρωπαίων εταίρων για να προχωρήσει.

Διαβάστε επίσης:

Reuters: Η Ελλάδα μπορεί να βγει νωρίτερα από το μνημόνιο