Το ΔΝΤ διαψεύδει τον Σαμαρά
Στα 25 δισ. ευρώ οι χρηματοδοτικές ανάγκες της Ελλάδας για ο 2015 – 2016
Την ώρα που ο πρωθυπουργός της Ελλάδας κ. Σαμαράς σκίζει μνημόνια και διώχνει το ΔΝΤ από την Ελλάδα μονομερώς, την ίδια ώρα το Ταμείο τον «αδειάζει» πανηγυρικά.
Όπως αναφέρει η εξαμηνιαία έκθεση Fiscal Monitor, που δημοσιοποιήθηκε σήμερα Τετάρτη, το ΔΝΤ υπολογίζει σε περίπου 25 δισεκατομμύρια ευρώ τις μικτές χρηματοδοτικές ανάγκες της Ελλάδας για τη διετία 2015-16,.
Το μεγαλύτερο κενό εντοπίζεται το 2015 και εκτιμάται στο 10% του ΑΕΠ, ήτοι περίπου 18 δισ., ποσό που η Αθήνα θα κληθεί να καλύψει με εξόδους στις αγορές σε περίπτωση που αποφασίσει να τερματίσει πρόωρα το πρόγραμμα στήριξης του Ταμείου και δεν υπάρξει συμφωνία για επιπρόσθετη ευρωπαϊκή βοήθεια.
Η «τρύπα» ωστόσο μειώνεται το 2016, σε περίπου 7 δισ. (4,3% του ΑΕΠ), λόγω συρρίκνωσης του δημοσιονομικού ελλείμματος και του κόστους εξυπηρέτησης του χρέους. Το πρόγραμμα του ΔΝΤ εκπνέει τον Μάρτιο του 2016.
Την ίδια στιγμή πάντως, το Ταμείο εκτιμά πως η Ελλάδα θα πετύχει τους στόχους πρωτογενούς πλεονάσματος τόσο για το 2015-16 (3% και 4,5% του ΑΕΠ αντίστοιχα) όσο και για το 2017 (4,5%).
Υπενθυμίζεται πως χθες Τρίτη το ΔΝΤ προέβλεψε πως η Ελλάδα θα πετύχει και τον στόχο ανάπτυξης για το 2015, ήτοι 2,9%, ο οποίος αποτυπώνεται στο προσχέδιο του προϋπολογισμού που έχει καταθέσει η κυβέρνηση στη Βουλή.
Η ανεργία στο επίκεντρο
Στην «καρδιά» της έκθεσης βρίσκεται ακόμη η δυνατότητα καταπολέμησης της ανεργίας, με τη δημοσιονομική πολιτική να στηρίζει τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις.
Μεταξύ άλλων, το Ταμείο διαπιστώνει πως σε ανεπτυγμένες οικονομίες η νεανική απασχόληση μπορεί να ενισχυθεί με μια «προσεκτικά σχεδιασμένη» μείωση των ασφαλιστικών εισφορών, που καταβάλλουν οι εργοδότες για νέους εργαζόμενους.
Θετική επίπτωση στην καταπολέμηση της ανεργίας μπορούν να έχουν, εκτιμά, και οι στοχευμένες μειώσεις φόρων που καταβάλλουν οι εργαζόμενοι.
Ο δημόσιο χρέος
Το ΔΝΤ επισημαίνει πως η δημοσιονομική πολιτική μπορεί να βοηθήσει στην ελάφρυνση των οικονομικών βαρών που προκαλούν οι εργασιακές μεταρρυθμίσεις ή και να συμβάλει στην αποζημίωση εργαζομένων, που υφίστανται τις συνέπειες.
Ωστόσο, το Ταμείο υπογραμμίζει πως οι ευεργετικές δημοσιονομικές παρεμβάσεις δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να προκαλούν κινδύνους για τη βιωσιμότητα του χρέους, και τα κόστη θα πρέπει να «είναι περιορισμένα σε μέγεθος και διάρκεια».
Η έκθεση του Ταμείου έρχεται λίγες μέρες πριν από τη συνάντηση του υπουργού Οικονομικών, Γκίκα Χαρδούβελη, με τη διευθύντρια του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, στην Ουάσινγκτον, όπου αναμένεται να τεθεί το ζήτημα του χρέους.
Είναι προφανές πως ο Α. Σαμαράς και η κυβέρνησή του βρίσκονται σε αδιέξοδο και παρά τις «κορώνες» περί κάψιμο και σκισίματος μνημονίων, τίποτα δεν μπορεί να διαψεύσει την πραγματικότητα.
Διαβάστε επίσης:
Δραγασάκης:«Εφοπλιστές και φίλοι του πρωθυπουργού σβήνουν πρόστιμα»
Τριήμερη μάχη στη Βουλή για την ψήφο εμπιστοσύνης – ΔΕΙΤΕ LIVE