Το ΔΝΤ δεν φεύγει-Νέο μνημόνιο από την πίσω πόρτα
"Χτίζουν" το δίλημμα της επόμενης μέρας
Το χθεσινό Eurogroup αποτέλεσε ένα ακόμα πλήγμα για την κυβέρνηση, αφού αρχικά καλλιεργούσε προσδοκίες ότι οι ευρωπαίοι υπουργοί οικονομικών θα κάνουν μια δήλωση στήριξης για την Ελλάδα, ότι μπορεί δηλαδή να σταθεί μόνη στα πόδια της.
Μετά την Κριστίν Λαγκάρντ, η οποία διευκρίνισε ότι πρέπει να υπάρξει "προληπτική πιστωτική γραμμή", δηλαδή χρήματα στην άκρη, τα οποία αν χρειαστεί θα πάρει η Ελλάδα, ήρθε ο επικεφαλής του Eurogroup να πει το ίδιο. Μόνο που ο Γιερούν Ντάισελμπλουμ πήγε το θέμα ένα βήμα παραπέρα. Αν η Ελλάδα χρησιμοποιήσει αυτά τα χρήματα, τότε θα υπάρξουν νέοι όροι, δηλαδή νέο μνημόνιο.
Η κυβέρνηση διαρρέει εδώ και καιρό ότι μπορεί να καλυφθούν τα κενά των επόμενων ετών χωρίς νέο δάνειο, αλλά με χρήματα που δεν θα έχουν μνημόνιο.
Δεν υπάρχει όμως καμία περίπτωση να δώσει κάποιος χρήματα, ακόμα κι ας είναι ταμείο της ΕΕ, όπως ο μόνιμο μηχανισμός στήριξης ESM, που να μην θέλει να διασφαλίσει οτι θα τα πάρει πίσω, απαιτώντας μνημόνιο, μέτρα και δεσμεύσεις η Ελλάδα θα κάνει ό,τι της ζητηθεί!
Το τελικό κείμενο του προυπολογισμού για το 2015 θα το έχουμε κοντά στο Δεκέμβριο. Τότε θα γνωρίζουν οι δανειστές και η κυβέρνηση τι κενό υπάρχει στον προϋπολογισμό και πώς θα πρέπει να καλυφθεί.
Έσω μπαίνουν στο "παιχνίδι" τα χρήματα που υπάρχουν ως "μαξιλάρι" ασφαλείας στο Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας. Αυτά τα 11 δισ. ευρώ περιμένουν την ερχόμενη Κυριακή 26 Οκτωβρίου. Τότε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα ανακοινώσει αν οι ελληνικές τράπεζες χρειάζονται νέα χρήματα.
Ό,τι περισσέψει, με πολιτική απόφαση, μπορεί να διατεθεί όπου θέλει η κυβέρνηση, αφού έχει λάβει την έγκριση των δανειστών.
Στα "ψιλά" όμως, πέρασε η δήλωση του επικεφαλής του EFSF Κλ. Ρέγκλινγκ.
Γι' αυτά τα 11 δισ. ευρώ (που δεν είναι μετρητά, αλλά ομόλογα που δεν είναι άμεσα ρευστοποιήσιμα), η κυβέρνηση έχει δυο επιλογές:
Α) να τα επιστρέψει πίσω στο EFSF, για να μειωθεί το χρέος (στην ουσία αν επιστραφεί απλά θα πληρώσουμε τους τόκους, άρα μπαίνουμε και πάλι "μέσα") και
Β) να χρησιμοποιηθεί το ποσό το 2015 για μα καλυφθούν τα κενά τα επόμενης διετίας.
Για να γίνει όμως το δεύτερο, που μάλλον το θέλει η κυβέρνηση, θα πρέπει να περάσει από το ΔΣ του EFSF, αλλά και από ορισμένα κοινοβούλια.
Το πιο σοβαρό όμως, είναι άλλο: ο κ. Ρέγκλινγκ είπε αν οι τράπεζες χρειαστούν κάποια από αυτά τα 11 δις, θα το γνωρίζουμε σε 6-9 μήνες από τώρα. Τι σημαίνει αυτό; Ότι ακόμα και αν η Ελλάδα επιλέξει να χρησιμοποιήσει αυτά τα λεφτά και πρέπει να υπογράψει νέο μνημόνιο, θα το πράξει μετά την άνοιξη του 2015, δηλαδή μετά την ψηφοφορία για την εκλογή νέου Προέδρου της Δημοκρατίας και μένει χρόνος για εκλογές, αν δεν βρεθούν οι "180"!
Αφήστε που αν γίνουν εκλογές, η επόμενη κυβέρνηση θα βρεθεί ενώπιον των δανειστών για το αν θα χρησιμοποιήσει τα 11 δις και μα πρέπει να υπογράψει νέο μνημόνιο!
Διαβάστε επίσης:
Η «επιλεκτική» ευαισθησία και η καθυστερημένη αντίδραση της Δικαιοσύνης…