«Βουλιάζει» το χρηματιστήριο, εκτοξεύονται τα ομόλογα…

Επενδυτές και πιστωτές εκτιμούν ότι στη χώρα υπάρχει πολιτική αστάθεια – Υπό αυτές τις συνθήκες είναι απίθανο η Ελλάδα να εξέλθει από τα μνημόνια

«Βουλιάζει» το χρηματιστήριο, εκτοξεύονται τα ομόλογα…
2'

Τα πράγματα είναι ακόμα πιο δύσκολα από όσο δείχνουν. Παίρνουν τα λεφτά … στις βαλίτσες τους και φεύγουν όσοι είχαν παίξει στο χρηματιστήριο και είχαν αγοράσει ελληνικά ομόλογα. Μεγάλα funds πωλούν, όπως και μεγάλοι επενδυτικοί οίκοι, μετοχές και ομόλογα.

Το έχουμε ξαναδεί το έργο, να γκρεμίζεται το χρηματιστήριο με κερδοσκοπικές κινήσεις και στην Ελλάδα να σφυρίζουν όλοι αδιάφορα.

Οι επενδυτές πάντα προεξοφλούν εξελίξεις, φοβούνται ότι τα πράγματα στο πολιτικό σκηνικό δεν είναι όπως παρουσιάζονται και το ρίσκο είναι μάλλον μεγάλο.

Το ρίσκο δεν ακούει πάντα στο όνομα ΣΥΡΙΖΑ, αλλά στο αν θα καταφέρει η Ελλάδα με το ισχύον πολιτικό σκηνικό να σταθεί στα πόδια της απέναντι στις αγορές και να τα βγάλει πέρα χωρίς τη βοήθεια της τρόικα.

Το Eurogroup δεν είδε με καλό μάτι την πρόταση της Ελλάδας να τελειώσει στο τέλος του έτους με όλο το πρόγραμμα (ΕΕ, ΕΚΤ και ΔΝΤ). Και πώς άλλωστε να γίνει αυτό, όταν σήμερα οι αποδόσεις των δεκαετών ελληνικών ομολόγων βρίσκονται πάνω από το 7%, όταν με το ίδιο ποσοστό μπήκε το 2010 σε μηχανισμό στήριξης (!);

Επίσης τόσο στο Βερολίνο, όσο και στο ΔΝΤ εκτιμούν ότι Σαμαράς και Βενιζέλος δεν έχουν τον απόλυτο έλεγχο στο εσωτερικό της χώρας. Γνωρίζουν πολύ καλά πως και οι δυο αμφισβητούνται από τους βουλευτές τους, τουλάχιστον στις off the record συζητήσεις.

Στην κυβέρνηση προφανώς και δεν έχουν καταλάβει τι συμβαίνει, γι’ αυτό και βγήκαν στο δίκτυο Reuters, για να «ενημερώσουν» ότι η εκτόξευση στις αποδόσεις των ομολόγων είναι θέμα «πανικού» και μάλιστα προσωρινού και δεν μπορεί να επηρεάσει τις κινήσεις της Ελλάδας για πρόωρη έξοδο από το μνημόνιο.

Για να δώσουμε τη συνολική διάσταση, πτωτικό κλίμα υπάρχει σε όλα τα διεθνή χρηματιστήρια, αφού από τη μια υπάρχει ανησυχία για την παγκόσμια οικονομία και από την άλλη τα στοιχεία που έρχονται από την Ευρώπη και κυρίως τη Γερμανία δείχνουν ότι η κατάσταση χειροτερεύει αντί να πηγαίνει προς το καλύτερο.

Διαβάστε επίσης:

Στα 2,5 δισ. ευρώ το πρωτογενές πλεόνασμα

Ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα: Ποιοι είναι οι 700.000 δικαιούχοι

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή