«Καμπανάκια» των διεθνών οίκων για την Ελλάδα
Η κυβέρνηση, που μέχρι τώρα προσπαθούσε να μας πείσει ότι οι αγορές έχουν ξεκινήσει να την εμπιστεύονται, βλέπει τώρα μαζικό «ξεπούλημα» στο χρηματιστήριο (συνεχίζεται και σήμερα), εκτίναξη των spreads (συνεχίζεται και σήμερα) και μπαράζ αναφορών από τους διεθνείς οίκους.
Όλα αυτά με φόντο την πολιτική αστάθεια στη χώρα, αλλά και τα τεστ αντοχής των τραπεζών, που θα κρίνουν εν πολλοίς το αν θα χρειαστούν επιπλέον χρήματα.
Ενδεικτικά να αναφέρουμε ότι οι αποδόσεις των ελληνικών 10ετών ομολόγων από το 6,5% την περασμένη Παρασκευή, έχει κάνει ένα ανοδικό «ράλι» 11% σε τρεις μέρες για να φτάσει σήμερα λίγο πάνω από το 7,2%.
Το ίδιο διάστημα, το χρηματιστήριο έχει χάσει πάνω από 6%, από τις 1.004 μονάδες στο κλείσιμο της Παρασκευής, μέχρι και τις 937 μονάδες που κινείται σήμερα.
JP Morgan
Η Τράπεζα που βοήθησε τον Σαμαρά επιστρέψει τη χώρα στις διεθνείς αγορές, δυο φορές μέσα στο 2014, τώρα, με έκθεσή της, βλέπει πολιτικό ρίσκο στη χώρα, όπως επίσης και ότι τα τεστ αντοχής της ΕΚΤ θα δείξουν ότι οι ελληνικές τράπεζες θα χρειαστούν και νέα κεφάλαια.
Αν τα αποτελέσματα των τεστ αντοχής για τις ελληνικές τράπεζες είναι θετικά, γράφει η JP Morgan, τότε δεν αποκλείεται «ανοδικό» ράλι των τραπεζικών μετοχών.
Fitch
Ο οίκος Fitch θεωρεί ότι τα τεστ αντοχής των ευρωπαϊκών τραπεζών από την ΕΚΤ θα δείξουν ότι οι ελληνικές τράπεζες θα χρειαστούν και νέα κεφάλαια. Το σκεπτικό του διεθνούς οίκου αναφέρει πως τα ελληνικά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα συνεχίζουν να έχουν στις πλάτες τους μεγάλα «κόκκινα» δάνεια.
Παρά το γεγονός ότι οι ελληνικές τράπεζες έχουν κάνει ήδη αυξήσεις κεφαλαίου και έχουν καταθέσει σχέδια αναδιάρθρωσης, τα τεστ αντοχής δεν θα είναι τόσο θετικά για τα «ευαγή» ιδρύματα της χώρας.
Ο οίκος βλέπει ανάπτυξη 0,5% του ΑΕΠ το 2014 και 2,5% το 2015.
Deutsche Bank
"Η Ελλάδα θα μπορούσε να τερματίσει από τα τέλη του έτους το σύνολο της οικονομικής βοήθειας που λαμβάνει αρκεί να διασφαλίσει νέες σημαντικές παραχωρήσεις από τους Ευρωπαίους πιστωτές της", υπογραμμίζει η Deutsche Bank σε έκθεσή της.
Όπως αναφέρει, η Ελλάδα θα μπορούσε να συμφωνήσει με τους δανειστές της μείωση των επιτοκίων δανεισμού, αλλά και νέες πιστωτικές γραμμές, εννοώντας το έμμεσο δάνειο που πρότεινε η Λαγκάρντ, ο Ντράγκι και ο Ντάισελμπλουμ.
Citi
Η Citi βλέπει αυξημένο πολιτικό ρίσκο στην Ελλάδα, τονίζοντας ότι είναι ένας βασικός παράγοντας της πτώσης στο χρηματιστήριο.
Όπως γράφει στην έκθεσή της, είναι αυξημένες οι πιθανότητες να έρθει ο ΣΥΡΙΖΑ στη διακυβέρνηση της χώρας, ενώ αναφέρει ότι κανένας πολιτικός σχηματισμός δεν θα θελήσει να χάσει ό,τι θετικό έχει δημιουργηθεί μέχρι τώρα γύρω από την ελληνική οικονομία.
Διαβάστε επίσης:
«Βουλιάζει» το χρηματιστήριο, εκτοξεύονται τα ομόλογα…
WSJ: Τα ελληνικά ομόλογα εξακολουθούν να αντιμετωπίζονται ως επικίνδυνη επένδυση