Αγορές και Λαγκάρντ «τρολάρουν» την κυβέρνηση

Ενώ στην Ελλάδα τσακώνονται για το ποιος ευθύνεται για την πολιτική αβεβαιότητα στη χώρα, οι αγορές έδωσαν το δικό τους μήνυμα. Φυσικά και δεν ήταν καθόλου διακριτικό, σίγουρα δεν ήταν και καθόλου τυχαίο...

Αγορές και Λαγκάρντ «τρολάρουν» την κυβέρνηση
5'

Οι αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων εκτοξεύθηκαν σε επίπεδα που απαγορεύει στην κυβέρνηση να βγει στις αγορές, ενώ το χρηματιστήριο έπεσε πάνω από 11% μέσα σε μόνο δυο μέρες!

Ενα διήμερο χρηματιστηριακό "κραχ", που έφερε τα πάνω κάτω στην κυβέρνηση και έβαλε νέα "φωτιά" στο εγχώριο πολιτικό σκηνικό!

Ο πρωθυπουργός από το χθεσινό Υπουργικό Συμβούλιο προσπάθησε να αποδώσει την ευθύνη για την όλη κατάσταση στον Τσίπρα, λέγοντας ότι η στάση της αξιωματικής αντιπολίτευσης επιδείνωσε την εικόνα που έχουν οι αγορές για την Ελλάδα.

«Η αντιπολίτευση υπονομεύει ευθέως την σταθερότητα της χώρας και οι αγορές αντέδρασαν εις βάρος της χώρας», είπε ο πρωθυπουργός.

Ωστόσο, ένα δημοσίευμα του Reuters, δίνει μια άλλη διάσταση στο "κραχ" των τελευταίων δυο ημερών: η ελληνική κυβέρνηση φέρεται να κάνει δεύτερες σκέψεις για το τέλος του μνημονίου που έχει ζητήσει. Επίσης, αναφέρει, επικαλούμενο ευρωπαίους αξιωματούχους, ότι ευρωπαϊκές δυνάμεις, αλλά και οι αγορές πίεσαν την Ελλάδα να μην προχωρήσει το αίτημα για πρόωρο τερματισμό του προγράμματος.

Πως μεταφράζονται όλα αυτά;

Πρώτον, φαίνεται ξεκάθαρα ότι η κυβέρνηση δεν κινήθηκε με βάση κάποιο συγκεκριμένο σχέδιο, αλλά μέσα στον πολιτικό πανικό της, προσπάθησε να διώξει το ΔΝΤ, το οποίο της στοιχίζει και δημοσκοπικά.

Δεύτερον, όσο και να θέλουν να μας πείσουν ότι η οικονομία της Ελλάδας παει καλά, τόσο οι αιμοβόρες αγορές θέλουν να αποδείξουν ότι ισχύει ακριβώς το αντίθετο. Ίσα ίσα έχουν βρει το τέλειο "θύμα" για να επιτίθενται και να βγάζουν λεφτά.

Τέσσερα χρόνια μνημονίου ομως, τόσες θυσίες από τον κόσμο που εχει δώσει ό,τι έχει και δεν έχει χωρίς να υπάρχει καμία προοπτική, μάλλον κάνει τα πράγματα να φαίνονται ξεκάθαρα στους "έξω" και οι "μέσα" να συνεχίζουν να παραμυθιάζουν τον κόσμο με πρωτογενή πλεονάσματα που έρχονται με βαριά φορολογία και με... ανάπτυξη.

Τρίτον, αν η κυβέρνηση είχε σταθεί στο ύψος των περιστάσεων και είχε δημιουργήσει μια ισχυρή οικονομία, δεδομένων και των συνθηκών πάντα, δεν θα δημιουργούσε αναταραχή καμία αντιπολίτευση και οι οποίες δηλώσεις Τσίπρα θα θεωρούνταν απλά ως μια ακόμα κομματική αντιπαράθεση, άνευ σημασίας.

Τέταρτον, οι ευρωπαίοι και οι αγορές γνωρίζουν καλά τα οικονομικά στοιχεία της Ελλάδας και ότι δεν έχουν διασφαλίσει πλήρως ότι θα πάρουν όλα τα χρήματά τους, ακόμα κι αν τα ομόλογα είναι σε διεθνές δίκαιο.

Πέμπτον, με Γαλλία και Ιταλία να έχουν σημαντικά οικονομικά προβλήματα, που βλέπουν να απειλείται ακόμα και ο προϋπολογισμός τους από τις Βρυξέλλες, αν η Ελλάδα αφέθηκε στα χέρια των αγορών, φοβούνται ότι μια αποτυχία της θα έφερνε κατάρρευση ακόμα και σε Παρίσι και Ρώμη. Δυο οικονομίες που δεν μπορούν να διασωθούν από κανένα μηχανισμό στήριξης.

Την ίδια ώρα, η Γερμανία βλέπει την οικονομία της να εχει προβλήματα από τη μια, αλλά από την άλλη, όσο ανεβαίνουν τα spreads σε Ελλάδα και Ιταλία (έχουν εκτοξευθεί τις τελευταίες μέρες) τόσο μειώνονται οι γερμανικές αποδόσεις!

Όπως αναφέρει το Reuters, το Eurogroup της περασμένης Δευτέρας στο Λουξεμβούργο προσπάθησε να πείσει τον Χαρδούβελη οτι η Ελλάδα δεν μπορούσε να βγει πρόωρα από το μνημόνιο και να αποπληρώσει τις δόσεις του ΔΝΤ.

Επειδή ομως, έβλεπαν ότι στην Ελλάδα Σαμαράς και Βενιζέλος συνέχιζαν να μιλούν ανοιχτά για τα σχέδια της κυβέρνησης, έβαλαν τις αγορές να απαντήσουν στην Αθήνα. Άλλωστε δεν ήταν δύσκολο να "ξεφορτωθούν" ομόλογα και μετοχές δημιουργώντας κλίμα "πανικού" και να αγοράσουν ξανά σε χαμηλότερες τιμές κερδίζοντας εκατομμύρια ευρώ σε λίγα 24ωρα.

Με τον κόσμο λοιπόν, να μην μπορεί να πληρώσει άλλους φόρους, αφού τον "στέγνωσαν", ο προϋπολογισμός δεν μπορεί να στηρίζεται άλλο στη μείωση των κρατικών δαπανών!

Και ακόμα δεν έχει ανοίξει το ασφαλιστικό, τα εργασιακά και τα "κόκκινα" δάνεια, τα "καυτά" θέματα δηλαδή που θα πρέπει να διαχειριστεί με την επιστροφή της τρόικα τις επόμενες ημέρες, άσχετα αν στην κυβέρνηση θέλουν να τα πάνε όλα μετά την εκλογή του προέδρου της Δημοκρατίας για να μην έχουν πρόωρα ..απώλειες στην κυβερνητική πλειοψηφία.

Για να δούμε αν τελικά η κυβέρνηση θα κάνει ..άτακτη οπισθοχώρηση, αφού πλέον η δικομματική δεν τραβά άλλο ή ίσως για τους δανειστές, να έδωσε ό,τι μπορούσε μια δώσει. Να δούμε δηλαδή, αν τελικά οι αγορές ανησυχούν για τη δημοσκοπική άνοδο του ΣΥΡΙΖΑ και το ενδεχόμενο να ανεβεί στην εξουσία ή αν φοβούνται ότι η κυβέρνηση ΝΔ - ΠΑΣΟΚ θα συρθεί επί μήνες λαμβάνοντας αποφάσεις με μοναδικό γνώμονα την παραμονή στην εξουσία.

Το βέβαιο είναι πως το ΔΝΤ και η Λαγκάρντ έχουν ήδη... απαντήσει στον Χαρδούβελη και τους κ. Σαμαρά, Βενιζέλο. Πώς; Με τα... κοράκια τους που και πάλι οδηγούν τη χώρα στον κουβά της ελεγχόμενης (πάντα) χρεοκοπίας...

Διαβάστε επίσης:

Reuters: Δεύτερες σκέψεις στην Ελλάδα για έξοδο από το πρόγραμμα

Κατατέθηκε στη Βουλή η τροπολογία για τον «αναβαλλόμενο φόρο» των τραπεζών

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή