Χανς-Βερνερ Ζιν: «Η κατάσταση της Ελλάδας ωραιοποιείται»

«Η κατάσταση κάποιων χωρών, όπως η Ελλάδα, ωραιοποιείται προκειμένου να αποφευχθεί μια συζήτηση για τα αναγκαία επόμενα βήματα», εκτιμά o Χανς-Βερνερ Ζιν.

«Χωρίς επιθετικά πολιτικά μέτρα, η ευρωζώνη δεν θα βγει από την παγίδα του αποπληθωρισμού», εκτιμά ο Πολ Μόρτιμερ-Λι, επικεφαλής οικονομολόγος της BNP Paribas, καλώντας τον Μάριο Ντράγκι να ενισχύσει τη ρευστότητα, προβαίνοντας στην μαζική αγορά κρατικών ομολόγων. Ο Μόρτιμερ-Λι καλεί επίσης τους υπουργούς Οικονομικών της ευρωζώνης να ενισχύσουν την ανάπτυξη μέσω επενδυτικών προγραμμάτων.

Στον αντίποδα, ο Κρίστοφερ Ουόλεν, εταίρος στην επενδυτική Harvest Partners, ο οποίος εκτιμά ότι «οι αγορές είναι χειραγωγημένες εξαιτίας των παρεμβάσεων των κεντρικών τραπεζών». Ο Ουόλεν υποστηρίζει ότι οι αναταράξεις των τελευταίων ημερών συνιστούν, απλώς, προσπάθεια αντίδρασης των αγορών στην χειραγώγηση.

Απαισιόδοξες είναι οι προγνώσεις και του γερμανού οικονομολόγου Χανς-Βέρνερ Ζιν, ο οποίος βλέπει μια μακρά περίοδο μαρασμού της ευρωπαϊκής οικονομίας. Σε συνέντευξή του προς την εφημερίδα Rheinische Post, ο πρόεδρος του Ifo τονίζει ότι η ευρωκρίση δεν παρήλθε, αλλά αντίθετα, οξύνεται σε χώρες όπως η Ιταλία, όπου σημειώνεται ήδη διαφυγή κεφαλαίων. Ο Χανς-Βέρνερ Ζιν υπενθυμίζει ότι η εισαγωγή του ευρώ είχε ως συνέπεια την απώλεια ανταγωνιστικότητας των οικονομιών του ευρωπαϊκού Νότου. «Η κατάσταση κάποιων χωρών, όπως η Ελλάδα, ωραιοποιείται προκειμένου να αποφευχθεί μια συζήτηση για τα αναγκαία επόμενα βήματα», εκτιμά ο γερμανός οικονομολόγος.

ΠΗΓΗ DW

Διαβάστε επίσης

Frankfurter Allgemeine: Σκιές κρίσης στην ευρωζώνη