Ρέγκλινγκ: H αξιολόγηση τραπεζών θα αποσαφηνίσει τις χρηματοδοτικές ανάγκες

Το αποτέλεσμα των stress tests των τραπεζών της Ευρώπης, το οποίο αναμένεται να δοθεί στη δημοσιότητα την 26η Οκτωβρίου, θα συμβάλει να αποσαφηνιστούν οι χρηματοδοτικές ανάγκες της Ελλάδας, εκτίμησε σήμερα ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ΕΜΣ) Κλάους Ρέγκλινγκ.

Ρέγκλινγκ: H αξιολόγηση τραπεζών θα αποσαφηνίσει τις χρηματοδοτικές ανάγκες
2'

Ο Ρέγκλινγκ είπε επίσης ότι η ευρωζώνη θα πρέπει να κρατήσει διαθέσιμα για μελλοντική χρήση τα κεφάλαια που έχει κατανείμει για την αντιμετώπιση κρατικών κρίσεων χρέους και όχι να τα επενδύσει τώρα για την τόνωση της οικονομίας στην ΕΕ.

Ο επικεφαλής του ΕΜΣ προέβλεψε ότι η αξιολόγηση των 130 μεγαλύτερων τραπεζών της ευρωζώνης από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) θα ξεκαθαρίσει πόσα ακριβώς διαθέσιμα κεφάλαια θα μείνουν στο ελληνικό ταμείο διάσωσης τραπεζών και πόσα θα χρειαστεί ακόμη η Ελλάδα από άλλες πηγές.

«Αυτό δεν είναι απόλυτα σαφές προς το παρόν, διότι η Ελλάδα αναμένει τα αποτελέσματα της αξιολόγησης της ποιότητας στοιχείων ενεργητικού (Asset Quality Review, AQR) και των ελέγχων αντοχής» των τραπεζών, εξήγησε ο Ρέγκλινγκ.

Το ελληνικό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) έχει διαθέσιμα 11,4 δισεκ. ευρώ τα οποία η Αθήνα θέλει να χρησιμοποιήσει ως αποθεματικό για να καλύψει τις χρηματοδοτικές της ανάγκες μετά το τέλος του χρόνου, όταν ελπίζει ότι θα τερματιστεί το πρόγραμμα διεθνούς στήριξης της οικονομίας της από την τρόικα, επισημαίνει το πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς.

«Υπάρχει ορισμένη αβεβαιότητα. Θα γίνουν (...) συνομιλίες στα επόμενα Eurogroup τον Νοέμβριο και τον Δεκέμβριο για να αποφασιστεί τι θα γίνει», πρόσθεσε ο Ρέγκλινγκ.

Ο πρωθυπουργός της Ελλάδας Αντώνης Σαμαράς είχε δηλώσει στο Ρόιτερς την Παρασκευή πως μια επιλογή θα μπορούσε να είναι μια γραμμή πιστώσεων μετά το τέλος του προγράμματος δανεισμού την οποία η Αθήνα θα μπορούσε να αξιοποιήσει σε περίπτωση μελλοντικών αναταράξεων στις αγορές.

Ο Ρέγκλινγκ δήλωσε επίσης στους δημοσιογράφους πως ορισμένες κυβερνήσεις καλούν να χρησιμοποιηθεί μέρος του αποθεματικού του ΕΜΣ για την τόνωση της ανάπτυξης, αλλά επισήμανε πως είναι απαραίτητο να είναι διαθέσιμα μεγάλα κεφάλαια. «Ως ένας θεσμός αντιμετώπισης κρίσεων, είναι σημαντικό να έχουμε μεγάλη αχρησιμοποίητη ισχύ πυρός», εξήγησε.

«Όλοι γνωρίζουμε καθώς βγαίνουμε από την κρίση ότι θα υπάρξει κι άλλη κρίση μια μέρα», τόνισε ο Ρέγκλινγκ κατά τη διάρκεια μιας επίσκεψής του στη Σλοβακία.

Η μέγιστη ονομαστική δυνατότητα δανειακών χορηγήσεων του ΕΜΣ είναι 500 δισεκ. ευρώ.

Το Βερολίνο έχει καταστήσει σαφές ότι αντιτίθεται σε οποιαδήποτε μεταβολή της αποστολής του Ταμείου. Μια αλλαγή του καταστατικού του ΕΜΣ θα απαιτούσε την έγκριση και των 18 κρατών μελών της ευρωζώνης.

Διαβάστε επίσης

Η Alpha Bank έβαλε πωλητήριο στο Hilton

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή