Ζητούν από τους φορολογούμενους 15 δισ. ευρώ μέχρι τα Χριστούγεννα!
Η απάντηση είναι απλή: Το οικονομικό επιτελείο ευελπιστεί πως μέχρι το τέλος του έτους θα έχει καταφέρει να συγκεντρώσει στα ταμεία το αστρονομικό ποσό των 15 δισ. ευρώ!!!
Αυτό είναι το ποσό που καλούνται να πληρώσουν οι Έλληνες φορολογούμενοι μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου του 2014. Περίπου το 8,2% του ΑΕΠ.
Πώς θα τα πληρώσουν αυτά τα χρήματα;
Η απάντηση της κυβέρνησης ξεπερνά κάθε όριο παραλογισμού: «Βάλτε δόσεις και δώστε όσα έχετε».
Εκείνο που δεν υπολογίζουν οι «εγκέφαλοι» του υπουργείου Οικονομικών είναι ότι μετά από τρεις μήνες έρχονται και οι φόροι του 2015. Αυτούς από πού θα τους πληρώσουν οι πολίτες;
Η απάντηση είναι πάλι η ίδια: Βάλτε τα και αυτά σε δόσεις!
Μα με τον τρόπο αυτό, κάθε φορά, η δόση που θα πρέπει να πληρωθεί θα είναι διαρκώς υψηλότερη και οι πολίτες θα ζουν με το φόβο μην χάσουν κάποια δόση, επειδή θα τους επιβληθεί πρόστιμο. Θα ζουν πάντα με το φόβο ότι θα χάσουν τη ρύθμιση και ότι το κράτος θα... βγάλει στο σφυρί τις περιουσίες τους.
Συνεπώς οι πολίτες θα εργάζονται, θα ζουν και θα αναπνέουν για τις δόσεις της εφορίας. Αυτό είναι το όραμα του πρωθυπουργού για την Ελλάδα;
Και έπειτα, τι θα γίνει με τις δόσεις στο ΙΚΑ, στον ΟΑΕΕ, στην ΔΕΗ, στις τράπεζες; Πού ακριβώς θα οδηγήσει αυτός ο φαύλος κύκλος των συνεχώς διογκούμενων χρεών;
Για να πάρουμε τα πράγματα από την αρχή πρέπει να σημειώσουμε το εξής:
Για να επιτευχθούν οι στόχοι του προϋπολογισμού πρέπει για τους επόμενους τρεις μήνες να μπαίνουν στα ταμεία 5 δισ. ευρώ το μήνα!
Από πού όμως ευελπιστεί η κυβέρνηση ότι θα μαζέψει αυτά τα χρήματα;
Δείτε λοιπόν σε ποιους φόρους ποντάρουν:
1. Στον Ενιαίο Φόρο Ιδιοκτησίας Ακινήτων. Από το φόρο αυτό προσδοκόνται συνολικά έσοδα ύψους 2,65 δισ. ευρώ ή περίπου 440 εκατομμύρια ευρώ μηνιαίως έως το τέλος Φεβρουαρίου.
2. Στο φόρο εισοδήματος. Στο τέλος Νοεμβρίου θα πρέπει να πληρωθεί η τρίτη και τελευταία διμηνιαία δόση του φόρου που προέκυψε µε την εκκαθάριση των φετινών φορολογικών δηλώσεων συνολικού ύψους 1,1 δισ. ευρώ, αν και ακόμα δεν έχουν πληρωθεί ούτε οι πρώτες δόσεις.
3. Στον Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης του πετρελαίου θέρμανσης. Από την περασμένη Τετάρτη ξεκίνησε η διάθεση του πετρελαίου θέρμανσης µε τον µειωµένο κατά 30% ΕΦΚ. Παρόλα αυτά, ελάχιστα είναι τα νοικοκυριά που διαθέτουν χρήματα για πετρέλαιο
4. Στα τέλη κυκλοφορίας για το έτος 2015. Μέχρι το τέλος του έτους περίπου 5 εκατομμύρια κάτοχοι ΙΧ αυτοκινήτων θα πρέπει να καταβάλουν εφάπαξ τα τέλη κυκλοφορίας, τα οποία κυµαίνονται από 22 έως 1.320 ευρώ ανάλογα µε τον κυβισµό του κινητήρα κάθε οχήµατος.
5. Στο Φόρο Προστιθέµενης Αξίας. Πρόκειται για το φόρο που θα έφερνε τα περισσότερα έσοδα στα δηµόσια ταµεία.
6. Στα έσοδα από τη νέα ρύθµιση εξόφλησης των ληξιπρόθεσµων οφειλών προς το Δηµόσιο και τα Ασφαλιστικά Ταµεία. Σε αυτή ποντάρει πολλά το οικονοµικό επιτελείο. Η ρύθµιση που θα προβλέπει εξόφληση οφειλών ακόµη και σε 100 µηνιαίες δόσεις για οφειλές µέχρι 15.000 ευρώ προσδοκάται ότι µέσα στους επόµενους 12 µήνες θα φέρει πρόσθετα έσοδα τουλάχιστον 2 δισ. ευρώ. Κρίσιµη θα είναι η συµµετοχή των οφειλετών µέσα στο επόµενο δίµηνο που θα «τρέξουν» οι προθεσµίες της ρύθµισης.
Πάντως κανείς σοβαρός οικονομικός αναλυτής δεν μπορεί να φανταστεί πώς ακριβώς το οικονομικό επιτελείο θα συγκεντρώσει αυτά τα ποσά από έναν λαό που ήδη έχει απολέσει το μεγαλύτερο μέρος της αγοραστικής του δυνατότητας.
Διαβάστε επίσης: