Στη Βουλή η τροπολογία για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές
Η λύση-εξπρές με τις 100 δόσεις φαίνεται να έχει ''κλειδώσει'' και με την τρόικα, και αναμένεται να τεθεί σε ισχύ μέσα στους επόμενους μήνες, ώστε να πάρουν ανάσα εκατοντάδες χιλιάδες επιχειρήσεις, ελεύθεροι επαγγελματίες και πάνω από 2,5 εκατ. φορολογούμενοι που χρωστούν συνολικά περί τα 100 δισ. ευρώ.
Μιλώντας στους δημοσιογράφους έξω από το Μαξίμου ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Ευάγγελος Βενιζέλος, επιβεβαίωσε ότι η ρύθμιση για τα ληξιπρόθεσμα θα κατατεθεί στη Βουλή άμεσα και δεν αποκλείεται αυτό να σημαίνει την άμεση κατάθεσή της την Πέμπτη (δηλαδή σήμερα). Και ο Γκίκας Χαρδούβελης δήλωσε ότι η ρύθμιση θα έρθει άμεσα.
Στην τροπολογία θα περιλαμβάνεται διάταξη για τη μείωση κατά 30% της έκτακτης εισφοράς αλληλεγγύης. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, την επόμενη εβδομάδα θα κατατεθεί τροπολογία για τα «κόκκινα» δάνεια.
Ειδικότερα, η ρύθμιση για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές προβλέπει:
1. Πηγές αναφέρουν ότι υπάρχει κατ' αρχήν συμφωνία για τις δόσεις, που θα φτάνουν τις 72 για οφειλές που αφορούν ποσά άνω των 15.000 ευρώ και τις 100 για μικρότερες οφειλές.
2. Ταυτόχρονα προβλέπεται και "κούρεμα" στις προσαυξήσεις που θα φτάσουν το 4,56% από το 8% που είναι σήμερα.
3. Κύκλοι του υπουργείου Οικονομικών, αναφέρουν πως "γενναίο" θα είναι και το "κούρεμα" στα πρόστιμα, για όσους ειδικά είναι ''συνεπείς''.
4. Το όριο των οφειλών για υπαγωγή στη ρύθμιση, αν και βρίσκεται ακόμα υπό διαπραγμάτευση, εκτιμάται πως θα κυμανθεί από 1 έως 1,5 εκατ. ευρώ, συμπαρασύροντας και τα "κόκκινα" δάνεια. Οι εκπρόσωποι της τρόικας φαίνεται πως επιμένουν σε σενάρια επιπτώσεων και προσδοκώμενων εσόδων και για τις δύο ρυθμίσεις, όπως και για την πρόβλεψη σχεδίου βιωσιμότητας για τις επιχειρήσεις που θα μπαίνουν στο νέο πλαίσιο διευθέτησης οφειλών σε τράπεζες και Δημόσιο.
5. Από τις ρυθμίσεις θα εξαιρεθούν οι μεγαλοοφειλέτες, με χρέη από περίπου ένα εκατ. ευρώ και άνω. Αυτοί θα αντιμετωπιστούν ξεχωριστά και κατά περίπτωση, με κατασχέσεις και άλλα μέτρα αναγκαστικής είσπραξης.
6. Προϋπόθεση για να ενταχθούν στη ρύθμιση θα είναι ότι πρέπει να εκπληρωθούν οι τρέχουσες υποχρεώσεις, που λήγουν στο τέλος Οκτωβρίου.
Ο οφειλέτης που θα ενταχθεί στη νέα ρύθμιση θα πρέπει να καταβάλει τους πρώτους έξι μήνες ανελλιπώς τις δόσεις, ενώ για έναν χρόνο θα μπορεί να καθυστερήσει την καταβολή μόνο 2 δόσεων, χωρίς αυτές να μεταφέρονται στην επόμενη χρονιά.
Παράλληλα, ο οφειλέτης έχει το δικαίωμα να πληρώσει τη μηνιαία του δόση σε διάστημα μικρότερο των δύο μηνών.
Πάντως ο υπουργός Ανάπτυξης Ν. Δένδιας σε συνέντευξη στον ραδιοφωνικό σταθμό Real, ανέφερε ότι θα διευρυνθούν λίγο τα περιθώρια της ρύθμισης και αυτή θα αφορά 160.000 επιχειρήσεις.
«'Άρα μιλάμε για 160.000, είτε επιχειρήσεις είτε ελεύθερους επαγγελματίες, οι οποίοι έχουν πάνω από 600 - 700.000 θέσεις εργασίας. Είναι το ίδιο το ζήτημα, τεράστιο. Μιλάμε για οφειλές μόνο προς τον ιδιωτικό τομέα 40 δισ. ευρώ. Εάν βάλουμε όλες τις οφειλές και προς το δημόσιο και τα ασφαλιστικά ταμεία προσεγγίζουμε σχεδόν τα 100 δισ. ευρώ. Πρέπει αυτή η επιχείρηση να μπορεί συγχρόνως να κλείσει τις εκκρεμότητές της και με το Δημόσιο, την εφορία και τα ασφαλιστικά ταμεία και να μπορέσει να γυρίσει στην αγορά να δουλέψει, να παράγει πλούτο, να κρατήσει θέσεις εργασίας» είπε ο κ. Δένδιας.
Σε ερώτηση εάν η ρύθμιση πρέπει να είναι ενιαία για ασφαλιστικά ταμεία, εφορία και τράπεζες ο κ. Δένδιας είπε ότι τα συναρμόδια υπουργεία μαζί με τις τράπεζες και υπό την επιτήρηση της τρόικα «δημιουργούν ένα πλέγμα το οποίο να επικοινωνεί. Δηλαδή η ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων δανείων προς τις τράπεζες να επικοινωνεί με τις ρυθμίσεις του Δημοσίου και με τις ρυθμίσεις προς τα ασφαλιστικά ταμεία». Πληροφορίες αναφέρουν ότι θα υπάρξει γενναίο κούρεμα στο αρχικό κεφάλαιο που πήραν οι επιχειρήσεις.
Διαβάστε επίσης:
Βρούτσης: Έως τέλος του μήνα οι διατάξεις για τη ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων
Φιάσκο με τις 100 δόσεις: «Είναι όλοι ανίκανοι, αλλάξτε τους»
Ολοκληρώθηκε η διυπουργική στο υπ. Οικονομικών για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές