Ο «άγιος» Ντράγκι έσωσε τις ελληνικές τράπεζες
Η αλήθεια είναι πολύ διαφορετική από τον τρόπο με τον οποίο παρουσιάστηκε από τα ελληνικά Μέσα ενημέρωσης.
Και τούτο διότι τα στατιστικά στοιχεία του 2013 (δηλαδή προ των ΑΜΚ και των σχεδίων) για τις ελληνικές τράπεζες έδειχναν τεράστιες κεφαλαιακές ανάγκες.
Οι ελληνικές τράπεζες διασώθηκαν έστω και προσωρινά μετά από τεράστιες πολιτικές πιέσεις και μετά την επιλογή του ίδιου του Μάριο Ντράγκι να δώσει ένα χρόνο προσαρμογής στους Έλληνες τραπεζίτες. Αυτό βεβαίως επετεύχθη με μια πολύπλοκη λογιστική διαδικασία.
Η διαφορά ανάμεσα στα ποσά μεταξύ του 2013 (σημ. οι πίνακες της ΕΚΤ για τη στατική θέση των τραπεζών στο τέλος του 2013 δείχνει να υπάρχουν μεγάλες κεφαλαιακές ανάγκες) και στις «δυναμικές», όπως λέγονται οι τελικές εκτιμήσεις για τις 4 συστημικές τράπεζες, οφείλεται στο γεγονός ότι η ΕΚΤ δέχθηκε να συνυπολογιστούν από την αρχή του έτους οι «κινήσεις» που μεσολάβησαν στην ελληνικές τράπεζες: οι αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου αλλά και οι παρεμβάσεις μέσω των σχεδίων αναδιάρθρωσης.
Είναι κάτι παραπάνω από προφανές ότι τα αποτελέσματα των stress tests, ήταν προσαρμοσμένα στις τρέχουσες πολιτικό οικονομικές ανάγκες του γερμανικού διευθυντηρίου της Ε.Ε., άλλως θα μαθαίναμε και τις τεχνικές μεθοδολογίες αποτιμήσεων των ενεργητικών τους αλλά και των παθητικών στοιχείων των ισολογισμών τους.
Άλλωστε ας μην ξεχνάμε την απίστευτη φαρσοκωμωδία που εκτυλίχτηκε στα stress tests του 2010. Ήταν τόσο εμφανώς στημένα τα τεστ, που τα περνούσαν ακόμα και οι χρεοκοπημένες τράπεζες, όπως η γερμανική Hypo.
Είναι προφανές πως αν οι τράπεζες δεν είχαν κεφαλαιακά προβλήματα δεν θα περνούσαν υπό τον έλεγχο της ΕΚΤ στις 4/11/2014, δηλαδή σε 2 εβδομάδες από σήμερα.
Παρόλα αυτά οι ελληνικές τράπεζες σώζονται - έστω και προσωρινά - διότι η Ε.Ε. διαβλέπει πως το πρόβλημα της Ελλάδας γίνεται πλέον πρόβλημα της Ένωσης και πως το ευρωπαϊκό εγχείρημα είναι αδύνατον να επιβιώσει μόνο με δημοσιονομικές παρεμβάσεις λιτότητας.
Πάντως οι παράγοντες που θα καθορίσουν στο προσεχές διάστημα τη βιωσιμότητα των ελληνικών τραπεζών είναι μεταξύ άλλων:
1. Τα κόκκινα δάνεια.
2. Η ύφεση στην οικονομία, εξέχον πρόβλημα που αποτελεί γόρδιο δεσμό.
3. Η πολιτική αβεβαιότητα
4. Η δυνητική εκροή κεφαλαίων λόγω πολιτικής ρευστότητας και γεωπολιτικών εξελίξεων
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ ΓΙΑ ΤΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΤΩΝ TESTS:
ΕΚΤ: 25 τράπεζες της ευρωζώνης δεν πέρασαν τα stress tests
Επιτυχημένη ολοκλήρωση της αξιολόγησης ανακοινώνει η Alpha Bank
Η ανακοίνωση της Τράπεζας της Ελλάδος για τα stress tests
Οι ελληνικές τράπεζες στις καλύτερα ανακεφαλαιοποιημένες της Ευρώπης
Χαρδούβελης: Οι τράπεζες να αφοσιωθούν πια στη χρηματοδότηση της οικονομίας