Θα ξεπουλήσουν και τον ενεργειακό πλούτο της Ελλάδας;
Πέρασαν περίπου δύο μήνες από την ημέρα που ολοκληρώθηκε ο κύριος γύρος των παρουσιάσεων ανά τον κόσμο - Λονδίνο, Χιούστον, Όσλο, Αθήνα - των αποτελεσμάτων από τις έρευνες της εταιρείας σεισμικών καταγραφών «PGS» στο Ιόνιο και την Κρήτη.
Τα αποτελέσματα των ερευνών ήταν κάτι παραπάνω από... θριαμβευτικά!
Οι ΗΠΑ δεν έχασαν ούτε χρόνο, ούτε την «ευκαιρία»
Λίγες μόνο ώρες αργότερα ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιάννης Μανιάτης, δέχθηκε ένα τηλεφώνημα στο γραφείο του. Στην άλλη άκρη της τηλεφωνικής γραμμής ήταν αξιωματούχος της αμερικανικής πρεσβείας στην Αθήνα, ο οποίος μετέφερε στον Έλληνα υπουργό το ενδιαφέρον αμερικανικών εταιρειών για τις εν εξελίξει ελληνικές έρευνες.
Την περασμένη Τετάρτη (29/10/2014), ο κ. Μανιάτης έκανε γνωστό ότι θα μεταβεί την Κυριακή (2/11/2014) στην Ουάσινγκτον και στη συνέχεια στη Νέα Υόρκη.
Όπως ενημέρωσε τους δημοσιογράφους, το «ραντεβού» κλείστηκε προ διμήνου!
Εκεί, σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά, θα έχει συναντήσεις με στελέχη της αμερικανικής κυβέρνησης και μεγαλοεπιχειρηματίες από τον κλάδο της ενέργειας, με το θέμα των ερευνών και εκμετάλλευσης των υδρογονανθράκων στην Ελλάδα να βρίσκεται στο επίκεντρο.
Συγκεκριμένα, έχει προγραμματίσει συνάντηση με τον υπουργό Ενέργειας των ΗΠΑ, Εrnest Μoniz και την υφυπουργό Εξωτερικών αρμόδια για θέματα ενέργειας, Catherine Novelli, αλλά και με ομάδα επιχειρηματιών πετρελαϊκών εταιρειών.
Πληροφορίες μάλιστα κάνουν λόγο για πάνω από 40 εταιρείες να που έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον και θα δώσουν το «παρών» στην ενημέρωση από τον κ. Μανιάτη. Το πρώτο απτό δείγμα ενδιαφέροντος για τους ελληνικούς υδρογονάνθρακες άλλωστε είχε έρθει από τη μεγαλύτερη αμερικανική πετρελαϊκή στον κόσμο, την ExxonMobil, η οποία - όπως αποκάλυψε η εφημερίδα «Κεφάλαιο» –αγόρασε το πακέτο των σεισμικών της PGS καταβάλλοντας ένα ποσό που ξεπερνά τα 5 εκατ. δολάρια.
«Πάγωσαν» Μόσχα και Βερολίνο
Την ίδια ώρα που κάποιοι στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού «έτριβαν τα χέρια τους» για την επικείμενη επίσκεψη Μανιάτη, σε Ρωσία και Γερμανία τα χαμόγελα «πάγωσαν», φοβούμενοι ότι η... ζυγαριά - ίσως - έχει αρχίσει να γέρνει προς ΗΠΑ μεριά.
Άλλωστε, η Ελλάδα βρίσκεται μήνες τώρα στις συμπληγάδες τεράστιων οικονομικών συμφερόντων των τριών γιγάντων στην διεθνή γεωπολιτική σκακιέρα, οι οποίοι γνωρίζοντας πλέον ότι η χώρα μας έχει αποδειγμένα πλούσια ενεργειακά κοιτάσματα, θέλουν να παίξουν από τώρα κορυφαίο ρόλο στη διαχείριση των κοιτασμάτων αυτών.
Δεν αποκλείεται λοιπόν μέσα στους επόμενους μήνες ο κ. Μανιάτης να κάνει κι αι άλλες ενημερώσεις για τον ενεργειακό πλούτο της Ελλάδας εκτός... των συνόρων, σε μια προσπάθεια να κρατήσει τις ισορροπίες, οι οποίες για την ώρα δείχνουν να έχουν διαταραχθεί.
Ποιος θα κερδίσει;
Από τα παραπάνω είναι σαφές ότι η Ελλάδα έχει ένα πολύ «δυνατό χαρτί» στα χέρια της, ωστόσο το παιχνίδι το οποίο καλείται να παίξει χρειάζεται μεγάλη προσοχή.
Μπορεί να απαιτούνται διπλωματικοί ελιγμοί, ωστόσο το μεγάλο ζητούμενο και το χρέος της κυβέρνησης είναι να διασφαλίσει ότι στο τέλος της διαδρομής ο μεγάλος κερδισμένος θα είναι η Πατρίδα μας.
Πληροφορίες αναφέρουν ότι πάνω από 300 εταιρείες εξόρυξης και εκμετάλλευσης πετρελαίου και φυσικού αερίου απ 'όλον τον κόσμο έχουν εκδηλώσει ήδη ενδιαφέρον για τους ελληνικούς υδρογονάνθρακες.
Επομένως δεν υπάρχει καμία... δικαιολογία!
Οφείλει η κυβέρνηση που εξαθλίωσε το λαό με τις δυσβάσταχτες συνέπειες των μνημονίων να εκμεταλλευτεί τον ενεργειακό πλούτο της χώρας, τόσο για να μειώσει σε μεγάλο βαθμό την εξάρτησή της από ξένες πηγές ενέργειες, αλλά κυρίως για να αυξήσει τα έσοδά της.
Οφείλει να διασφαλίσει ότι θα προωθηθεί η έννοια του δημοσίου συμφέροντος και δεν θα έχουμε να κάνουμε με μία ακόμα περίπτωση «ξεπουλήματος» εθνικού πλούτου (είναι νωπές άλλωστε οι μνήμες των σκανδαλωδών αποκρατικοποιήσεων).
Οφείλει, τέλος, να διασφαλίσει ότι τα μεγάλα έσοδα που θα προκύψουν δεν θα πάνε στις... τσέπες των δανειστών, αλλά θα χρησιμοποιηθούν έτσι ώστε να μπορέσει η Ελλάδα και ο λαός να σταθούν ξανά στα πόδια τους.